ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Η αποδοχή νικά τη διστακτικότητα» - Στόχος ο εμβολιασμός 220.000 μέχρι το τέλος του μήνα

Κορονοϊός: «Η αποδοχή νικά τη διστακτικότητα» - Στόχος ο εμβολιασμός 220.000 μέχρι το τέλος του μήνα
ASSOCIATED PRESS

Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά – Στόχος να εμβολιαστούν 220.000 άτομα έως τέλος του μήνα

«Κανονικά και προγραμματισμένα εξελίσσεται ο εμβολιασμός στη χώρα μας, και με την μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί άριστα σε αυτή την μεγάλη απειλή του κορονοϊού», τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Φαίνεται, είπε, ότι η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες και ήδη έχουν διανεμηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, 12,5 εκ. δόσεις εμβολίων.

Στόχος να εμβολιαστούν 220.000 έως τέλος του μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει, έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ».

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας στις 17:00 είχαν εμβολιαστεί 5.665 άνθρωποι και από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί. Στόχος είναι, με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, περίπου 220.000.

Ο αριθμός των ατόμων που θα εμβολιάζονται θα αυξάνεται, καθώς «έχουμε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και αναμένουμε και της Moderna και ίσως να είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca», είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια.

Εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση της σειράς εμβολιασμών και αποθέματα

Επίσης, τη Δευτέρα, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, παραδόθηκαν 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Το απόθεμα που υπάρχει στις αποθήκες είναι 152.580 δόσεις εμβολίου και έχουν ήδη διανεμηθεί 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε πως καθημερινά υπάρχει εικόνα του αριθμού, και των εμβολιαζομένων, και των αποθεμάτων των αποθηκών, ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια και να παρακολουθείται την κάθε στιγμή, η τήρηση της σειράς των εμβολιασμών. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, τόνισε.

Πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Αγγλίας και αναμένεται να λάβει έγκριση και από τον ΕΜΑ. Είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία, είπε. «Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησης, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70% και δίνεται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι οι επιστήμονες σκέπτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι τροποποιήσεις προδίδουν μία προσπάθεια εκμετάλλευσης, όσο το δυνατόν, των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Δηλαδή, μήπως το μεγαλύτερο διάστημα που δίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, είναι αυτό που θα αυξήσει και την αποτελεσματικότητα που φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Χωρίς να είναι πλήρως τεκμηριωμένο, φαίνεται ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και την μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό μολύνεται εκ νέου με τον νέο κορονοϊό».

Όπως είπε η καθηγήτρια, «είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει ευρείς πληθυσμούς εμβολιαστικά».

Σχολιάζοντας αυτό που έχει ακουστεί για πιθανό συνδυασμό αυτού του εμβολίου, με εμβόλιο άλλης εταιρείας, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που προτείνεται από την εταιρία παραγωγής».

Εμβόλιο Moderna: Δεν κατέληξε σε απόφαση ο EMA

Την ίδια ώρα, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δεν κατάφερε να καταλήξει τη Δευτέρα σε κάποια απόφαση σχετικά με το εμβόλιο της Moderna και πρόκειται να συνεχίσει τη συνεδρίασή της την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.

Ο EMA δεν πρόκειται να προβεί σήμερα σε καμία περαιτέρω ανακοίνωση, αναφέρει ο Οργανισμός στο Twitter.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.