ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την Τρίτη (16/2)

Πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την Τρίτη (16/2)
INTIME NEWS

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Τρίτη (16/02/2021). Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10:30 και πορεία προς τη Βουλή.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας μόνο νόσου με οδυνηρές συνέπειες στην αύξηση της νοσηρότητας από άλλες ασθένειες, για τις ελλείψεις προσωπικού και τις μετακινήσεις γιατρών στο πλαίσιο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού έναντι του κορονοϊού.

Επίσης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του lockdown.

«Είναι ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο, αλλά εκτινάσσει τη βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις» τονίζει η ΟΕΝΓΕ. «Η εμμονή της Κυβέρνησης σε τέτοιου είδους μέτρα ως δήθεν "μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης" στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες μεγάλο-κλινικάρχες, οι οποίοι σε περίοδο πανδημίας αυξάνουν την κερδοσκοπία τους από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ καθώς στις ιδιωτικές κλινικές οι έλεγχοι είναι ελλιπείς ως ανύπαρκτοι» προσθέτει.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών καλεί τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, να απαντήσουν αν αυτό το μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια «επιστημονικά» δεδομένα την στηρίζουν. Αν όχι, πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια. Επίσης, η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει άμεσα αυτό το καταστροφικό μέτρο που καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που ασχολείται αποκλειστικά μόνο με ένα νόσημα και που θίγει καίρια την υγεία του λαού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, καθώς και των υποψήφιων Γενικών Γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

Ζητούν να λειτουργήσει ο αναγκαίος αριθμός εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κατάλληλους χώρους και να στελεχωθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ταυτόχρονα, να απεμπλακούν άμεσα τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Επαναλαμβάνουν το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, ζητούν γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας, επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών, ένταξη στα ΒΑΕ, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και να οριστεί η νόσηση από κορονοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο έντυπο μετακίνησης - Τι αλλάζει από 15 Φεβρουαρίου και για ποιους