ΥΓΕΙΑ

Top10: Δέκα εξαιρετικά δημοφιλείς τροφές του παρελθόντος που δεν καταναλώνουμε πλέον

Top10: Δέκα εξαιρετικά δημοφιλείς τροφές του παρελθόντος που δεν καταναλώνουμε πλέον

Εάν πραγματοποιήσουμε ένα μακρινό ταξίδι στο βαθύ παρελθόν, θα συνειδητοποιήσουμε πως παράλληλα με την εξέλιξη της ανθρωπότητας, εξελίσσονται και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού μπορεί ο άνθρωπος να πρωτοεμφανίστηκε στη γη ως ένα φυτοφάγο είδος που μάζευε καρπούς από τα δέντρα, όμως με την ανακάλυψη της φωτιάς, της κατασκευής εργαλείων, έγινε κυνηγός και εμπλούτισε τα γεύματά του.

Πολύ αργότερα, όταν πλέον είχε τη δυνατότητα να παράγει και να καλλιεργεί ο ίδιος την τροφή του, άρχισε να τον απασχολεί η ποιότητα της τροφής που καταναλώνει, αναζητώντας εκείνες που θα του εξασφαλίσουν όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και μία καλύτερη σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Όπως ήταν επόμενο, κάποιες από αυτές τις τροφές βγήκαν μία για πάντα από τη διατροφή μας, ενώ κάποιες άλλες συνεχίζουμε να τις απολαμβάνουμε ακόμη και σήμερα.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο παράξενες τροφές που συνήθιζαν να καταναλώνουν οι άνθρωποι παλαιότερα, όμως -ευτυχώς- δεν κατάφεραν να φτάσουν στην εποχή μας.

Ποντίκια

Πίσω στα Ρωμαϊκά χρόνια, τα ποντίκια και πιο συγκεκριμένα η γκλιρίδες, ένα τρωκτικό με μεγάλα μάτια και ευτραφές σώμα, θεωρούνταν ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο έδεσμα, το οποίο απολάμβαναν κυρίως οι υψηλότερες τάξεις. Μαγειρεύονται με μέλι και σπόρους παπαρούνας ή γεμιστό με το κρέας ενός άλλου ζώου.

Αίμα Χοιρινού – Μέλανας Ζωμός

Ένα εξαιρετικά δημοφιλές φαγητό στην αρχαία Σπάρτη του 8ου αιώνα π.Χ., ήταν ο μέλανας ζωμός, ένα πιάτο που περιελάβανε χοιρινό κρέας μαριναρισμένο σε αλάτι ξύδι και αίμα χοιρινού και το οποίο έτρωγαν οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου ή οι πολίτες από τα συσσίτια που διοργάνωνε ο βασιλιάς σε περιόδους κρίσης.

Ουρά κάστορα

Σύμφωνα με ένα διάταγμα της καθολικής εκκλησίας του 17ου αιώνα, οι κάστορες θεωρήθηκαν αμφίβια ζώα και συμπεριλήφθηκαν στην διατροφική κατηγορία των ψαριών, με αποτέλεσμα οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να τρέφονται με τις ουρές τους κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όπου απαγορευόταν να τρώνε κρέας.

Jell-O σαλάτα

Η σαλάτα από ζελέ ήταν ένα δημοφιλές αμερικάνικο πιάτο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το οποίο είχε μία ξεχωριστή θέση στο τραπέζι την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ουσιαστικά, ήταν μία σαλάτα σε μορφή ζελέ, που περιείχε κοτόπουλο ή τόνο, φρούτα και λαχανικά, εγκλωβισμένα μέσα στον όγκο από ζελέ.

Αβγά ιγκουάνα

Η φυλή των Μάγια, εκτός από αβγά πουλιών, συνήθιζε να καταναλώνει και αβγά των μαύρων ή θαλάσσιών ιγκουάνα. Οι Μάγια συνήθιζαν να εκτρέφουν μαύρες ιγκουάνες, οι οποίες έμεναν εκτός νερού για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τα υπόλοιπα είδη, και έτσι, μπορούσαν να συλλέξουν τα αβγά τους για φαγητό.

Nuggets από κρεμμύδι

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η δημοφιλής αλυσίδα εστιατορίων Mc Donald’s κυκλοφόρησε τα «Onion Nuggets», δηλαδή κομμάτια κρεμμυδιού στο μέγεθος μίας μπουκιάς, τα οποία ήταν τηγανισμένα σε βούτυρο. Λίγα χρόνια αργότερα, η εταιρία απέσυρε τη συγκεκριμένη πατέντα και στη θέση της έβαλα τα chicken nuggets που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα.

Ψεύτικες μπανάνες

Στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40 υπήρχε σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρέφονται κυρίως από τα συσσίτια. Επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν δυσεύρετα, οι Βρετανοί δημιούργησαν ψεύτικές μπανάνες από παστινάκι, τις οποίες εμπλούτιζαν με άρωμα μπανάνας.

Λεμονάδα με γάλα

Το ρόφημα soda milk ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο πριν μερικά χρόνια στην Αμερική και μπορούσε να το παρασκευάσει ο οποιοσδήποτε, αρκεί να ανακάτευε ένα ποτήρι παγωμένο γάλα με μία μικρή ποσότητα λεμονάδας με ανθρακικό.

Cockentrice - Cokagrys - Cotagres

Το cockentrice ήταν ένα πιάτο που δημιουργήθηκε την εποχή του Μεσαίωνα και ευτυχώς, δεν κατάφερε να… σπάσει το φράγμα του χρόνου. Αποτελούνταν από το πάνω μέρος ενός γουρουνιού, στο οποίο έραβαν το κάτω μέρος, δηλαδή τα πόδια, μίας γαλοπούλας! Αφού γέμιζαν το εσωτερικό του γουρουνιού με γέμιση, έπειτα το τοποθετούσαν στη σούβλα.

Άμβρα

Η άμβρα είναι μία σκουρόχρωμη ουσία που εκκρίνουν οι φάλαινες και η οποία χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα για την παραγωγή αρωμάτων. Όταν βγαίνει από το σώμα τη φάλαινας είναι υγρή, όμως έπειτα από την επαφή της με το νερό σκληραίνει. Στα τέλη του 15ου αιώνα θεωρούνταν ένα είδος πολυτελείας και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γλυκών και παγωτών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.