ΥΓΕΙΑ

ΕΚΑΒ: Παρέλαβε τα δυο νέα αεροσκάφη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Κόστισαν 16 εκατ. ευρώ

Αεροπλάνα ΕΚΑΒ
ΙΣΝ

Tην Τετάρτη 14 Απριλίου, προσγειώθηκαν στην Ελλάδα 2 αεροσκάφη Beechcraft King Air 350, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Νωρίτερα στις 3 Μαρτίου, 2021, στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ, είχε προηγηθεί η παραλαβή δύο ελικοπτέρων Augusta Westland 109 Trekker.

Η συγκεκριμένη δωρεά, ύψους €16 εκατομμυρίων, εντάσσεται στην Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, συνολικού ύψους άνω των $500 εκατομμυρίων, διασφαλίζονται τις ιδανικές συνθήκες για την άμεση και ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών από απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα προς κεντρικά σημεία της χώρας και την Ευρώπη.

O πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Mέσω της δωρεάς για την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του υγειονομικού αποκλεισμού και να ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από κρίσιμες υπηρεσίες υγείας. Τα νέα υπερσύγχρονα πτητικά μέσα επιτρέπουν την έγκαιρη και άμεση μεταφορά όσων έχουν ανάγκη σε κεντρικές υγειονομικές δομές, ενώ παράλληλα παρέχουν στο προσωπικό του ΕΚΑΒ την αναγκαία υποδομή ώστε να επιτελέσει με ασφάλεια το έργο του.»

SNF_EKAV-Aircrafts-5.jpg
Ενισχύθηκε ο στόλος του ΕΚΑΒΙΝΣ

Τα αεροσκάφη Beechcraft King Air 350 είναι εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα όργανα αεροναυτιλίας. Την υγειονομική διασκευή της καμπίνας των δύο νέων αεροσκαφών ανέλαβε μία από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες παγκοσμίως, η οποία εξειδικεύεται αποκλειστικά στο αντικείμενο. Τα αεροσκάφη προσφέρουν τη δυνατότητα αεροδιακομιδής δύο ασθενών ταυτόχρονα, ενώ διαθέτουν ειδικό μηχανισμό ανύψωσης των φορείων, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η άνετη είσοδος και έξοδος ασθενών και τραυματιών. Επιπλέον, τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν υποδομή μεταφοράς θερμοκοιτίδας για τη διακομιδή νεογνών, καθώς και θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ατόμων με μολυσματικές ασθένειες.

Για την υλοποίηση της δωρεάς, το ΙΣΝ συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο θα ανήκει η κυριότητα των αεροσκαφών, το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη χρήση τους, καθώς και την Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα συνδράμει στην πτητική τους λειτουργία. Η Πολεμική Αεροπορία ήδη πραγματοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της, ώστε τα πτητικά μέσα να τεθούν προς χρήση το συντομότερο δυνατόν.

SNF_EKAV-Aircrafts-4.jpg
Τα νέα αεροσκάφη του ΕΚΑΒΙΣΝ

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε «Τα δύο νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα ενισχύσουν την δυναμικότητα των αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στη προσπάθεια να βρίσκεται με ασφάλεια σε κάθε σημείο της Πατρίδας μας. Το Υπουργείο Υγείας είναι εκεί, όπου υπάρχει ανάγκη. Κυρίως για τους συμπολίτες μας που δε μπορούν ή δεν έχουν. Ευχαριστώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για την γενναιόδωρη προσφορά η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια συνεχή και πολύ-επίπεδη πρωτοβουλία ύψιστης κοινωνικής ευθύνης.»

Η δωρεά του ΙΣΝ θα ενισχύσει σημαντικά την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, ενώ ταυτόχρονα θα συνεισφέρει καθοριστικά στην εξοικονόμηση πόρων. Τα νέα μέσα θα αξιοποιούνται αποκλειστικά από το ΕΚΑΒ για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του, εξασφαλίζοντας στο εξειδικευμένο προσωπικό των αεροδιακομιδών, όπως ιπτάμενοι ιατροί, διασώστες και νοσηλευτές, τον πιο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

SNF_EKAV-Aircrafts-3.jpg
Ενίσχυση για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒΙΣΝ

Επιπρόσθετα της δωρεάς για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, η Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Σπάρτη και τη Θεσσαλονίκη, την προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα, μέσω της προμήθειας εξοπλισμού, την κάλυψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων και τη χορήγηση υποτροφιών στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στις Νοσηλευτικές Μονάδες του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την αντιμετώπιση του τραύματος (ATCN, PHTLS, ATLS, APLS), δράσεις για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, την ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου “Αττικόν”, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για τις κλινικές και τα εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

SNF_EKAV-Aircrafts-2.jpg
Τα νέα αεροσκάφη του ΕΚΑΒΙΣΝ

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.1 δισεκατομμυρίων, μέσω σχεδόν 5.000 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για την Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, συνολικού ύψους άνω των $500 εκατομμυρίων.

Μάθετε περισσότερα για τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης COVID-19 του ΙΣΝ, συνολικού ύψους $100 εκατομμυρίων και ενημερωθείτε σχετικά με την κοινωφελή δράση του ΙΣΝ σε ολόκληρο τον κόσμο, στο SNF.org.