ΥΓΕΙΑ

«Ναι» στην καθολικότητα των εμβολιασμών, «όχι» στην υποχρεωτικότητα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
INTIME NEWS

Το δρόμο για απλήρωτη δουλειά, περικοπές μισθών και απολύσεις ανοίγει η τροπολογία της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, «με την επίκληση της δημόσιας υγείας, την οποία η ίδια η κυβέρνηση εκθέτει σε κίνδυνο και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό, που η ίδια υπονομεύει», καταγγέλλει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν την τροπολογία απαράδεκτη και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν «καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση».

Οι γιατροί τάσσονται υπέρ της καθολικότητας και όχι της υποχρεωτικότητας, όπως τονίζει επίσης, η ΕΙΝΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εμβολιασμένοι κατά 94,3% (οι υπόλοιποι έχουν ανοσία λόγω νόσησης από τον ιό), ενώ το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό πάνω από 80%.

«Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, σκόπιμα παραπληροφορεί και στοχοποιεί τους υγειονομικούς για να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της» υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει. «Φέρνει την υποχρεωτικότητα λέγοντας χοντροκομμένα, ανερυθρίαστα ψέματα, ότι δήθεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία καθώς και στις μονάδες υγείας». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κυβέρνηση αγνόησε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για «εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων».

Επτά μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού, οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το 97% των φιλοξενούμενων στις δομές προσφύγων παραμένουν ανεμβολίαστοι, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μέσω του αφηγήματος της ατομικής ευθύνης και με την καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού, προσπαθεί «να ξεπλύνει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας. Τις ευθύνες της για το τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, για την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου, τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του εμβολιασμού». Τέλος, η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:

- Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου, δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται.

- Δωρεάν, πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν, ότι δε θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.

- Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

- Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της ΠΦΥ.

- Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στα ΜΜΜ.

- Εκτεταμένη ιχνηλάτιση και επιδημιολογική επιτήρηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά στο Νewsbomb.gr: Όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνω ορντινάτζα κανενός