ΥΓΕΙΑ

Μετά τις ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους, η κυβέρνηση ανοίγει συζήτηση για την τρίτη δόση

Ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους
Επιπλέον ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Με όχημα τη διασκέδαση, τώρα που η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους θα αρχίσει να γίνεται πιο δύσκολη, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις αμφιβολίες των δύσπιστων ανεμβολίαστων πολιτών.

Ταυτόχρονα, με επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους στοχεύει να ακυρώσει στην πράξη τη συζήτηση περί νέων lockdown, ώστε να τραβήξει μια εμφανή διαχωριστική γραμμή με την περσινή χρονιά, ακόμα κι αν οι αριθμοί των θανάτων και των νοσηλειών σε ΜΕΘ προοιωνίζονται ακόμη έναν δύσκολο χειμώνα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο Θεοκλής Ζαούτης, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Των ανακοινώσεων θα έχει προηγηθεί η σύσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ώστε οι επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο φως» για τις αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο μέτρο «ελευθερίας» για τους εμβολιασμένους αφορά στην εστίαση και στα μπαρ. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να απολαμβάνουν μουσική και χορό στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Το ίδιο θα ισχύει ακόμα και για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Ερώτημα παραμένει, εάν οι πλήρως εμβολιασμένοι σε αυτές τις περιοχές θα εξαιρούνται και από περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, καθώς προκύπτουν προβλήματα σε σχέση με τους ελέγχους.

Σημειώνεται ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται σε εσωτερικούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους. Οι εξωτερικοί χώροι παραμένουν μεικτοί και δεν θα επιτρέπεται ούτε μουσική ούτε όρθιοι. Ένα ακόμα ζήτημα είναι η χαλάρωση των περιορισμών στα εμπορικά καταστήματα, όπου θα διατηρηθεί η χρήση μάσκας για όλους, όμως ενδέχεται να αλλάξει η αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας νωρίτερα σήμερα, έδωσε το στίγμα της χαλάρωσης των μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μέτρα τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους: «Όπου υπάρχουν περιοχές και χώροι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να υπάρχει περισσότερη κανονικότητα. Στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά καθώς εχθρός δεν είναι ο μη εμβολιασμένος αλλά ο κορονοϊός, σε αυτούς θα παραμείνουν μέτρα και όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα». «Όσοι εμβολιάζονται βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και δεν κινδυνεύουν, πρέπει να προστατευτούν και να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία. Πρέπει να προστατευτούν αυτοί που έχουν το ατομικό δικαίωμα του μη εμβολιασμού. Για τους μη εμβολιασμένους δεν υπάρχει φιλοσοφία να υπάρχουν πιο περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν σήμερα» είπε ο κ. Πλεύρης. Εξηγώντας το γενικότερο πλαίσιο βάσει του οποίου λαμβάνονται οι αποφάσεις, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο διαφορετικό γιατί έχουμε το εμβόλιο καθώς όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν στην πλειονότητά τους βαριά. Αντίθετα το 90% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι μη εμβολιασμένοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού».

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η σύσταση για τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα, η πλατφόρμα για τον γενικό πληθυσμό δεν αποκλείεται να ανοίξει και πριν από το τέλος του χρόνου, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Επιτροπή και ένα από τα κρίσιμα θέματα είναι να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα που πρέπει να περάσει από τη δεύτερη δόση, για να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είχε θέσει ως ερώτημα, κατά πόσο είναι αναγκαία μια τρίτη δόση για τα υγιή άτομα, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr. «Το ερώτημα είναι πόσο χρειάζεται μια τρίτη δόση, η μικρή ηλικία και τα υγιή άτομα, αν έχουν εξασφαλίσει μια ικανοποιητική ανοσία. Η γενική αρχή του ΠΟΥ είναι πως για να είμαστε ασφαλείς, πρέπει όλοι να είναι ασφαλείς. Αν είναι μια πολυτέλεια η τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, θα είναι κάτι που δεν θα είναι ανεκτό για τις χώρες που δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 2%».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία «Αθηνά» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Στο ΚΑΤ, με πολλαπλά τραύματα, ο Μένιος Φουρθιώτης

Μπογδάνος για διαγραφή του: Ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις