ΥΓΕΙΑ

Κοινή «γραμμή» για την τρίτη δόση του εμβολίου στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζητεί ο Θάνος Πλεύρης

ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ
Οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ συζήτησαν θέματα για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
INTIME NEWS

Στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (12/10/2021), συμμετείχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Dr. Andrea Ammon, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Emer Cooke και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ Dr. Hans Kluge. Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το πρίσμα και της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο ζήτημα των εμβολιασμών αναφέρθηκε αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Υγείας. Ο κ. Πλεύρης εξήρε το επίτευγμα της πρόσβασης των κρατών-μελών της ΕΕ στα εμβόλια, κάνοντας λόγο για προστιθέμενη αξία της Ε.Ε. Ειδικότερα για τη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού που έχουν επιτευχθεί, καθώς και στις στοχευμένες παρεμβάσεις που γίνονται με στόχο την αύξησή τους, όπως είναι οι δράσεις των Κινητών Μονάδων για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε δυσπρόσιτες περιοχές. Επίσης, παρουσίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία.

Ως προς την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε την ανάγκη κοινής προσέγγισης των 27 για τη χορήγησή της. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους επιστήμονες σχετικά με την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό και δη στις νεότερες ηλικίες, με τον ΠΟΥ να καλεί τις δυτικές χώρες να δώσουν βάρος στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τρίτων χωρών, αντί να προχωρήσουν σε εκτεταμένους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση. Ο Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ε.Ε. για τον εμβολιασμό των πολιτών των τρίτων χωρών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στη δωρεά 1,5 εκατ. δόσεων σε 13 χώρες και θα συνεχίσει να το πράττει.

Εκτενώς αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας και στην προώθηση κοινών λύσεων, για την αύξηση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας σε φάρμακα. Κατά την ομιλία του, υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε τα προϋπάρχοντα κενά στον τομέα των φαρμάκων, όπως τις ελλείψεις σε νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καθώς και σε άλλα φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και επεσήμανε την ανάγκη επαναστόχευσης στα υπαρχόντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Τόνισε ότι η συνεργασία των κρατών- μελών είναι απαραίτητη και η ενίσχυση του πλαισίου της Ε.Ε. για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων απολύτως επιβεβλημένη και στήριξε την επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την ΗΕRA σημειώνοντας ότι ενώ επί του παρόντος είναι Υπηρεσία της Ε.Ε., αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο μέλλον να μεταβληθεί σε ανεξάρτητο Οργανισμό (σ.σ. θα επιφορτιστεί μελλοντικά με αρμοδιότητες που αφορούν τη διανομή εμβολίων, φαρμάκων και υλικών).

Όσον αφορά τη λήψη τελικής απόφασης σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενωσιακής δομής για την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε σκευάσματα για τα οποία δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτό προϋποθέτει αφενός την εκπόνηση μελέτης ανάλυσης επιπτώσεων και αφετέρου την εξέταση της σχέσης της δομής αυτής με τις προβλέψεις των τεσσάρων υπό διαπραγμάτευση Κανονισμών του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας συμβουλευτικής υπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μοναδικό σημείο για τη συγκέντρωση και διανομή βέλτιστων πρακτικών των κρατών-μελών σχετικά με την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Υγείας, καθώς και για την παροχή καθοδήγησης με στόχο την εφαρμογή των πρακτικών αυτών σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Πρότεινε, επίσης, αυτή η συμβουλευτική υπηρεσία να λειτουργεί και ως σημείο επαφής για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά την υποβολή προτάσεων στα ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καλαμάτα: Βρέθηκε νεκρός ο Διευθυντής της Κλινικής Covid

Μένιος Φουρθιώτης: «Σε 3 μήνες θα περπατήσω ξανά» - Φωτογραφίες μέσα από το ΚΑΤ

Κακοκαιρία: Για ποιες περιοχές υπάρχει συναγερμός λόγω του «Μπάλλου»

Ρoή Ειδήσεων