ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Δέσμευση Ελλάδας και Κύπρου για πρόληψη και πρόσβαση σε νέες θεραπείες

ΚΥΤΤΑΡΑ
Επενδυτικά κίνητρα για την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών στη χώρα μας.
PIXABAY

Οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου δεσμεύθηκαν ότι θα στηρίξουν την πρόληψη, την πρόσβαση σε νέες θεραπείες και την ανάπτυξη των κλινικών μελετών για τον καρκίνο, μιλώντας στο Cancer Week 2021, τη συνεδριακή ψηφιακή εβδομάδα για τον καρκίνο που διοργάνωσε το Health Daily και η BOUSSIAS, από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου 2021.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ανέφερε ότι σύντομα οι πολίτες θα καλούνται με ένα sms για να κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, έτσι ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο και έτσι να έχει περισσότερες πιθανότητες για θεραπεία. Τόνισε ότι, παρά τους κλειστούς προϋπολογισμούς και το clawback, η κυβέρνηση έχει στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Οι διαπραγματεύσεις των τιμών για τα καινοτόμα σκευάσματα είναι μια στρατηγική προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει φέρει ήδη καλά αποτελέσματα σε αγαστή συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για επενδυτικά κίνητρα που θα δοθούν για την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών στη χώρα μας, οι οποίες πέρα από τα οικονομικά οφέλη θα δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους ασθενείς να συμμετέχουν σε αυτές, γεγονός που συμβάλλει στο να έχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μιλώντας στο Cancer Conference, ανέφερε ότι στην Κύπρο, με βάση τα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου, υπάρχουν 3.700 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Παρά την αυξητική τάση που καταγράφεται, τα περισσότερα διαγιγνώσκονται γρήγορα και έτσι η Κύπρος διαγράφει χαμηλή ποσόστωση σε σχέση με την κλίμακα της ΕΕ. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου έχει αναπτύξει συνεργασίες με όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς ώστε από κοινού να συμβάλλουν σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Διαχρονικές δράσεις αποτελούν η αντικαπνιστική εκστρατεία, οι εκστρατείες για διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά. Σύμφωνα με το αρχείο, το 2020, με τη βοήθεια των προληπτικών ελέγχων, καταγράφηκαν 620 περιστατικά καρκίνου του μαστού και 6 νέα περιστατικά σε άνδρες. Προγραμματίζεται επίσης προληπτικός έλεγχος για γυναίκες 45-69 ετών, καθώς και πλαίσιο νόμου παροχής ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς. Τέλος, σημαντική είναι η στήριξη του νεοσύστατου Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου με χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μητρώο ανισοτήτων για τον καρκίνο

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, δήλωσε η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στην ομιλία της, την πρώτη ημέρα των εργασιών του Cancer Week. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, ένα εκατομμύριο ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ ένας στους πέντε ασθενείς δεν έχει λάβει την κατάλληλη θεραπεία ή τη χειρουργική επέμβαση που χρειάζεται. Το 25% των θανάτων σε Ελλάδα και Κύπρο οφείλεται στον καρκίνο, ενώ στην Ελλάδα αναμένονται 33.000 θάνατοι εξ’ αιτίας του καρκίνου, τον επόμενο χρόνο. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για τον καρκίνο, τον Ιούνιο εγκαινιάστηκε το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο, που περιλαμβάνει νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και ειδικά του παιδικού καρκίνου. Τον Ιούλιο ξεκίνησε η δημιουργία του Δικτύου Νέων με εμπειρία καρκίνου, με στόχο τη λειτουργία του στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ήδη έχει ήδη ξεκινήσει η πρωτοβουλία HealthyLifestyle4All που θα αναδεικνύει τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής σε όλες τις γενιές και τις κοινωνικές ομάδες. Για το πρόγραμμα Horizon Europe Mission Cancer, η Επίτροπος ανέφερε ότι αναμένονται φιλόδοξα αποτελέσματα ενώ τόνισε ότι σύντομα πρόκειται να δημιουργηθεί Μητρώο Ανισότητας του Καρκίνου, έτσι ώστε οι επενδύσεις και οι παρεμβάσεις να κατευθύνονται εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και να πάψουν να υπάρχουν ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες, τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης όσο και μεταξύ διαφορετικών περιφερειών μέσα στην ίδια χώρα.

Παράλληλα, η Επιτροπή BECA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει υποβάλει έκθεση με τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που θα δημοσιευθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, και περιλαμβάνει 1.537 τροπολογίες, δήλωσε η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος, Europa Donna Hellas, Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στο Cancer Week. Οι προτάσεις της Επιτροπής εστιάζουν α) στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, β) στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να καθιερωθεί από τους πολίτες ένας υγιεινός τρόπος ζωής με στόχο την πρόληψη του καρκίνου και γ) στη σημασία των εκστρατειών και των προγραμμάτων ενημέρωσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου.

Η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τον τομέα της Υγείας, είναι ζωτικής σημασίας επεσήμανε η ευρωβουλευτής, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία, που υπάρχουν τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μεταξύ διαφορετικών περιφερειών της ίδιας χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη: Πέθανε η Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά: LIVE BLOG το αντίο στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Η «άγνωστη» Φώφη Γεννηματά και η κατάρα του καρκίνου που ταλαιπώρησε την οικογένειά της

Ρoή Ειδήσεων