ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών

Εμβολιασμός σε παιδί
Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η διαδικασία χορήγησης των δόσεων
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις - Εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Όλες οι ειδήσεις: Σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα παιδιά 5 ως 11 ετών. Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η διαδικασία χορήγησης των δόσεων.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε τις εξελίξεις αναφορικά με τη χορήγηση εμβολίου σε παιδιά 5 ως 11 ετών. Όπως εξήγησε, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer, με την πλατφόρμα για να κλείνονται τα ραντεβού να ανοίγει σήμερα, 10 Δεκεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί σε παιδιά, θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πρώτη παραλαβή παιδικών εμβολίων στις 13 Δεκεμβρίου

Στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη παραλαβή παιδικών εμβολίων στη χώρα μας, των εταιριών Pfizer/BioNTech. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 25 Νοεμβρίου, ενέκρινε την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Οι παιδίατροι θα μπορούν να εμβολιάζουν και συνοδούς

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών θα γίνονται και στα εμβολιαστικά κέντρα των ενηλίκων αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας στον ΑΝΤ1 πως «στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, στα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι παιδίατρος αυτός που θα κάνει το εμβόλιο στα παιδιά».

Όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους δίνεται, παράλληλα, η ευχέρεια ο παιδίατρος κάθε οικογένειας να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά αρκεί να έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμβόλιο μπορεί να μείνει στο ψυγείο που έχουν οι γιατροί στα ιατρεία τους σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών για έναν μήνα διευκρινίζοντας ότι για να μην υπάρξει απώλεια δόσεων «θα πρέπει να ομαδοποιήσουν οι γιατροί τα ραντεβού τους, καθώς τα φιαλίδια είναι διαφορετικά για τα παιδιά και σε ένα φιαλίδιο είναι 10 δόσεις για παιδιά».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι που έχουν κάνει περίπου 500 εμβολιασμούς ανακοινώνοντας ότι μετά από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, θα ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών ενώ θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του 2022.

«Ραντεβού για τα παιδιά θα υπάρχουν πολλά, θα ανοίξουν σε 75 περιοχές και με την νέα παραλαβή εμβολίων, από τις αρχές της χρονιάς θα είναι πολλά περισσότερα», είπε ο ΓΓ του Υπ. Υγείας, λέγοντας πως οι γονείς θα πρέπει να κλείσουν τα ραντεβού με τον ΑΜΚΑ των παιδιών, ενώ σε περίπτωση που εμβολιαστούν από ιδιώτη παιδίατρο, ο γιατρός θα πρέπει να φροντίσει για την καταχώριση των εμβολιασμών, ώστε να εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.

Επίσης, από σήμερα θα λειτουργεί με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας ειδική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν οι γονείς να απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξανδρούπολη: 29χρονη πέθανε μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Το χάπι για το βάρος, οι απιστίες και το «την άκουσα» από την επιτυχία

Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα: Αντί για μασάζ έκαναν ερωτικά ραντεβού