ΥΓΕΙΑ

Οδοντιατρική περίθαλψη στα Κέντρα Υγείας - Το αίτημα των οδοντιάτρων στον Πλεύρη

Οδοντριατρείο
Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου, είχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ). 

Τις παρεμβάσεις που ζητά ο κλάδος παρουσίασαν στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τη Μ. Τρίτη (19/04/2022) ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, Θανάσης Δεβλιώτης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΟ, Θανάσης Υφαντής και ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Μιχάλης Αγρανιώτης.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ επισήμαναν την άρρηκτη σύνδεση της στοματικής με τη γενική υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν επιβεβλημένη την στελέχωση των Κέντρων Υγείας με οδοντιάτρους, ζητώντας οι οδοντίατροι να βρίσκονται στις κατά προτεραιότητα ειδικότητες. Παράλληλα, η Ομοσπονδία επανέφερε στο επίκεντρο του διαλόγου το πάγιο αίτημα του κλάδου για κρατική ενίσχυση των υπηρεσιών παροχής προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά και εφήβους (5-16 ετών), ζητώντας να προστεθεί στο σχέδιο νόμου ρητή πρόβλεψη για την κάλυψη της δαπάνης από την Πολιτεία. Τελικά συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, προκρίνοντας τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την προληπτική οδοντιατρική σε παιδιά και εφήβους.

Οι οδοντίατροι έθεσαν και το ζήτημα της αντιποίησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος από οδοντοτεχνίτες, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις αυστηρές κυρώσεις. Η ΕΟΟ ζήτησε ως απολύτως αναγκαία τη συμμετοχή οδοντιάτρου στην Επιτροπή αδειοδότησης και ελέγχου οδοντοτεχνικών εργαστηρίων της κάθε Περιφέρειας, ο οποίος θα ορίζεται από τον κατά τόπο αρμόδιο Οδοντιατρικό Σύλλογο.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παρουσίασαν στον υπουργό Υγείας μια δέσμη ανακουφιστικών μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους της οδοντιατρικής θεραπείας λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας, όσο και της ενεργειακής κρίσης που πυροδοτήθηκε από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, ώστε να μην μετακυλισθεί στους πολίτες.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης επιβεβαίωσε το καλό κλίμα: «Η συζήτηση με τον υπουργό Υγείας ήταν σε φιλικό κλίμα, άκουσε τις προτάσεις μας και έλαβε υπ’ όψιν τις ενστάσεις μας επί του νομοσχεδίου. Περιμένουμε, οι καρποί αυτής της παραγωγικής και εποικοδομητικής συνάντησης να αποτυπωθούν με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Εξάλλου, οι προσδοκίες για αποδοχή των θέσεων μας είναι μεγάλες, μετά και από την ειδική συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τη στοματική υγεία, όπου ο Υπουργός αποδέχτηκε τις αιτιάσεις μας».

Διαβάστε επίσης:

HIV λοίμωξη: Οι οδοντίατροι συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση του AIDS