ΥΓΕΙΑ

ΜΕΘ Αγρινίου: Συνεχίζονται τα προβλήματα, λειτουργεί με «δανεικούς» εντατικολόγους

ΜΕΘ Αγρινίου
Μετακινήσεις εντατικολόγων από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων
INTIME NEWS

«Η ΜΕΘ Αγρινίου χωρίς καν επιστημονικά υπεύθυνο, με μόλις δύο μόνιμους γιατρούς και με κάλυψη του 1/3 των εφημεριών από γιατρούς που μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία, δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας και εκθέτει τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε κίνδυνο» προειδοποιεί η ΟΕΝΓΕ. 

Με μετακινήσεις εντατικολόγων από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, επειχειρεί η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να διατηρήσει ανοιχτή τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ΜΕΘ είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για ένα διάστημα -το ποσοστό θνητότητας είχε φτάσει το 100% όταν νοσήλευε περιστατικά κορονοϊου. Και μετά την επαναλειτουργία της, όμως, συνεχίστηκαν τα προβλήματα, αφού τον περασμένο Αύγουστο, παραιτήθηκε η διευθύντριά της.

Έκτοτε λειτουργεί χωρίς Επιστημονικά Υπεύθυνο Εντατικολόγο και με μόνο δύο γιατρούς, ενώ ο ελάχιστος αριθμός υπηρετούντων γιατρών σε ΜΕΘ που ορίζει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, είναι έξι. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ζήτησε με «εντέλλεσθε» τη μετακίνηση εντατικολόγων από τα Ιωάννινα στο Αγρίνιο, προκειμένου να καλύπτουν εφημερίες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ίδιων των εντατικολόγων, αλλά και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου.

«Είναι γνωστό ότι για την ασφαλή λειτουργία μίας ΜΕΘ απαιτείται εξοικείωση του προσωπικού με τον εξοπλισμό της (αναπνευστήρες, monitor, συσκευές αιμοδιήθησης, κλπ.) αλλά και ενδελεχής γνώση της πορείας της πολυήμερης συχνά νοσηλείας των ασθενών, κάτι που δε διασφαλίζεται με προσωπικό που αναλαμβάνει έργο μίας εφημερίας. Η ΜΕΘ Αγρινίου χωρίς καν επιστημονικά υπεύθυνο, με μόλις δύο μόνιμους γιατρούς και με κάλυψη του 1/3 των εφημεριών από γιατρούς που μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία, δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας και εκθέτει τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε κίνδυνο» τονίζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ ζητεί να ανακληθεί η εντολή για μετακινήσεις γιατρών στη ΜΕΘ Αγρινίου και να καλυφθούν άμεσα με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, τα κενά. Τέλος, προειδοποιεί ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες για την προστασία γιατρών και ασθενών.

Σχετικές ειδήσεις