ΥΓΕΙΑ

Το μικροβίωμα έχει ρόλο «κλειδί» στην ανάπλαση των ουλών

δέρμα
Unsplash

Η επούλωση τραυμάτων είναι μια φυσική διαδικασία μέσω της οποίας επιδιορθώνεται γρήγορα το τραυματισμένο δέρμα, οδηγώντας όμως στον σχηματισμό ουλής.

Όταν είναι υγιές, το μικροβίωμα του δέρματος αποτελείται από 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Ωστόσο, όταν το δέρμα υφίσταται τραυματισμό, ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην επούλωση της πληγής λόγω των αυξημένων επιπέδων του βακτηρίου Pseudomonas και των μειωμένων επιπέδων του βακτηρίου S. epidermidis.

Όταν το μικροβίωμα του δέρματος χάνει την ισορροπία του κατ’ αυτόν τον τρόπο, η αύξηση των παθογόνων βακτηρίων εξασθενεί τη φυσική ανοσολογική άμυνα οδηγώντας σε παρατεταμένη φλεγμονή, καθυστερημένη επανεπιθηλιοποίηση, λιγότερο αποτελεσματική επούλωση, και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σημαδιών.

Αντίθετα, όταν το μικροβίωμα του δέρματος είναι ισορροπημένο, με επαρκή ποικιλομορφία βακτηρίων –όπως το S. epidermidis–, η συνεργιστική σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, προάγει την επανεπιθηλιοποίηση, και εξασφαλίζει ταχύτερη και καλύτερη επούλωση.

Η επανεξισορρόπηση του μικροβιώματος του δέρματος μπορεί να μειώσει τη δερματική φλεγμονή και να προάγει την επούλωση του τραύματος, διαπίστωσε η La Roche-Posay. Μετά από 24 κλινικές μελέτες, 6 νέες δημοσιεύσεις, και δοκιμές σε 30.000 ασθενείς, διαπιστώθηκε η μέγιστη αποτελεσματικότητα έναντι 14 ενδείξεων του προϊόντος CICAPLAST BAUME B5+. Το balm ανάπλασης βελτιστοποιεί τη διαδικασία της επούλωσης και προλαμβάνει τον σχηματισμό ουλών χάρη στην ισχυρή δράση του κατά των σημαδιών.

Έχει αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλο για βρέφη, παιδιά και ενήλικες, καθώς και για ερεθισμένο ή ευαισθητοποιημένο δέρμα. Έχει επίσης δοκιμαστεί σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία για τον καρκίνο για την ικανότητά του να βελτιώνει την αίσθηση δυσφορίας.