ΥΓΕΙΑ

Και τα αγόρια μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία

Και τα αγόρια μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία

Από έξι μήνες έως δύο χρόνια νωρίτερα μπαίνουν τα αγόρια στην εφηβεία, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η τάση πρόωρης έναρξης της εφηβείας είχε διαπιστωθεί από καιρό στα κορίτσια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Χέρμαν-Γκίντενς του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν πάνω από 4.100 αγόρια ηλικίας έξι έως 16 ετών και ανέλυσαν στοιχεία από την περίοδο 2005-2010 για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση τριχοφυίας, που αποτελούν τα κλασικά σημάδια εμφάνισης της εφηβείας.

Ως μέσος όρος ηλικίας για την έναρξη της εφηβείας καταγράφηκαν τα 10,1 χρόνια (για τους λευκούς, ενώ για τους αφρο-αμερικανούς τα 9,1 χρόνια). Έως τώρα ως μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας για τα αγόρια θεωρούνταν τα 11,5 έτη.

Οι αιτίες της πρόωρης εφηβείας στην εποχή μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης είναι ασαφείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Οι ανθυγιεινές αλλαγές στη διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές αιτίες (π.χ. χημικές ουσίες με δράση ανάλογη των ορμονών) μπορεί να παίζουν ρόλο.

Ειδικότερα, η αύξηση του βάρους είναι πιθανό ότι συντελεί στην πρόωρη εφηβεία, καθώς έχει ήδη διαπιστωθεί στα κορίτσια ότι η συσσώρευση λίπους οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων), αν και στα αγόρια ένας ανάλογος ορμονικός μηχανισμός είναι λιγότερο δεδομένος. Πάντως, δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το πάχος πυροδοτεί την πρόωρη εφηβεία ή, αντίστροφα, αποτελεί συνέπειά της.