ΥΓΕΙΑ

Με σαπούνι και καθαρό νερό τα παιδιά ψηλώνουν περισσότερο

Με σαπούνι και καθαρό νερό τα παιδιά ψηλώνουν περισσότερο

Συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση καθαρού νερού και σαπουνιού και στην ανάπτυξη των παιδιών διαπίστωσαν Βρετανοί επιστήμονες, που ανέλυσε στοιχεία από πολλές χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες.


Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα, η χρήση καθαρού νερού και σαπουνιού δεν φέρνουν μόνο καλύτερη υγεία, αλλά ενθαρρύνουν και την ανάπτυξη των παιδιών, προσθέτοντας κατά μέσο όρο περίπου μισό εκατοστό στο ύψος τους μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρ. Άλαν Ντάνγκουρ, που -σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση WaterAid- έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «Cochrane Review», μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν σχεδόν 10.000 παιδιά σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, η Χιλή, η Ν. Αφρική, το Νεπάλ, η Κένυα και η Καμπότζη.

Όπως δήλωσε ο Άλαν Ντάνγκουρ, πρώτη φορά αποδεικνύεται με στοιχεία πως όταν ένα παιδί πίνει βρώμικο νερό και δεν έχει σαπούνι να πλυθεί, τότε αμέσως μετά τη γέννησή του αρρωσταίνει κατ' επανάληψη (διάρροια κ.α.), με συνέπεια να εμποδίζεται η σωστή ανάπτυξη του σώματός του.

«Μισό εκατοστό (ύψους) παραπάνω μπορεί να μην ακούγεται πολύ, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτό ισοδυναμεί με βελτίωση της ανάπτυξης σε ποσοστό περίπου 15%, που είναι αρκετά σημαντικό», πρόσθεσε ο Βρετανός ερευνητής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 165 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι δεν παίρνουν το ύψος που θα μπορούσαν, εξαιτίας ανακοπής της ανάπτυξής τους κυρίως λόγω κακής σωματικής υγιεινής και υποσιτισμού (η ανεπάρκεια της τροφής αποτελεί αιτία για 3,1 εκατ. θανάτους ετησίως, σχεδόν το 50% των συνολικών θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε ετών).