ΥΓΕΙΑ

Η Κατάθλιψη του φθινοπώρου και πώς αντιμετωπίζεται

Η Κατάθλιψη του φθινοπώρου και πώς αντιμετωπίζεται

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι και καλωσορίζοντας το φθινόπωρο, έχουμε παρατηρήσει πως οι περισσότεροι «πέφτουμε ψυχολογικά». Η διάθεσή μας αλλάζει, δεν είμαστε το ίδιο ευδιάθετοι, ενώ πολλές φορές δεν έχουμε όρεξη να εμπλακούμε σε καθημερινές δραστηριότητες ή διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας με πιο αργό ρυθμό.

Έχουμε αναρωτηθεί όμως τι είναι αυτό και γιατί μας συμβαίνει;

Πρόκειται για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Αποτελεί μία μορφή κατάθλιψης, η οποία εμφανίζεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα όπου η διάρκεια της ημέρας ελαττώνεται, ενώ εξαφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι περισσότερες περιπτώσεις με εποχιακή διαταραχή διάθεσης εμφανίζονται το χειμώνα. Ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων επηρεάζεται «πέφτει» η διάθεσή του το καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την εμφάνιση της διαταραχής, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές ο λόγος που την προκαλεί. Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, φαίνεται να επιδρά σε σημαντικό βαθμό στην αλλαγή της διάθεσης και της συμπεριφοράς μας. Σημαντικός είναι ο ρόλος της μελατονίνης που εμφανίζει διαταραχές στον μεταβολισμό της. Αυτή η ορμόνη βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε πρέπει να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει. Άλλη αιτία για την εμφάνιση της διαταραχής, είναι διατάραξη της ισορροπίας της σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τη διάθεση, την όρεξη και τους βιολογικούς μας ρυθμούς, η οποία τον χειμώνα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Βέβαια, για τη διατήρηση των συμπτωμάτων σημαντικό ρόλο παίζουν ψυχολογικοί παράγοντες.