ΥΓΕΙΑ

Κοντοζαμάνης:Ξεκάθαρο και διαφανές σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης

Κοντοζαμάνης:Ξεκάθαρο και διαφανές σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης

Την ανάγκη να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του 2014 ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης ξεκάθαρο και διαφανές, που δεν θα αλλάζει όπως αλλάζουν οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας, και κυρίως, να μην καταδιώκεται η φαρμακοβιομηχανία, τόνισε ο επικεφαλής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στην Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία στο Μέγαρο Μουσικής.

ΟΙ βασικοί άξονες για την ανάπτυξη ενός υγιούς και δημιουργικού συστήματος στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής είναι:

- Πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, διείσδυση των γενοσήμων και συνήθειες συνταγογράφησης των γιατρών και ασθενών.

- Θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο και διαφανές σύστημα που θα θέτει σαφείς όρους και στόχους για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γιατί για παράδειγμα υπάρχει το φαινόμενο να λέει το υπουργείο η τιμή καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της ΕΕ και η βιομηχανία να αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία. Το σύστημα τιμών αναφοράς θα πρέπει να συμβαδίζει με την στρατηγική για το φάρμακο και επίσης να μη καταδιώκει την φαρμακοβιομηχανία.

- Θα πρέπει επίσης να είναι απλό και ξεκάθαρο το σύστημα αποζημίωσης, συνέχισε ο κ. Κοντοζαμάνης, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον ΕΟΠΥΥ. Και συνέχισε:

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν 4 λίστες φαρμάκων και πολλές Επιτροπές χρειάζεται επομένως επικαιροποίηση και ομογενοποίηση των κριτηρίων στις Επιτροπές. Θα πρέπει να αποζημιώσουμε την καινοτομία ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για έρευνα και ανάπτυξη. Θα πρέπει να ξαναδούμε το rebate και το clawback και να ολοκληρώνονται έγκαιρα οι διαγωνισμοί των φαρμάκων στα νοσοκομεία. Το σύστημα συνταγογράφησης θα πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω γιατί η δραστική ουσία από μόνη της δεν λέει τίποτα. Υπάρχει ανάγκη πρωτοκόλλων να γίνονται έλεγχοι στους γιατρούς και τι συνταγογραφούν οι γιατροί και να υπάρχουν επίσης σαφείς οδηγίες προς τους γιατρούς».

Ο πρόεδρος της 1ης ΥΠΕ τέλος, πρότεινε να δούμε πρακτικές που προάγουν την ορθολογική χρήση των φαρμάκων και όσον φορά την δραστική ουσία, ο νόμος λέει να δίνεται το φθηνότερο σκεύασμα αλλά ποιο είναι το φθηνότερο, αναρωτήθηκε ο κ. Κοντοζαμάνης, με τα κριτήρια του φαρμακοποιού ή με αντικειμενικά κριτήρια; Διότι το σημείο αυτό είναι θολό.

Τέλος, ο πολίτης, σύμφωνα με τον ομιλητή, θα πρέπει να αλλάξει αντίληψη για τα γενόσημα, καθώς εκτιμά ότι είναι όλα συλλήβδην κακής ποιότητας.

Πηγή: onmed.gr