ΥΓΕΙΑ

Πόσο επικίνδυνη είναι η αιθαλομίχλη που σκεπάζει κάθε χειμώνα την Ελλάδα

Πόσο επικίνδυνη είναι η αιθαλομίχλη που σκεπάζει κάθε χειμώνα την Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τους ρύπους που παράγονται από την καύση ξυλείας και βιομάζας για θέρμανση, καθώς επιβαρύνουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει παρατηρηθεί ότι, από τις αρχές Νοεμβρίου, επιδεινώνεται η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε συνθήκες ατμοσφαιρικής σταθερότητας, που χαρακτηρίζονται από άπνοια και την ανάπτυξη του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.

Όπως επισημαίνουν οι χημικοί, η συσσώρευση των ρύπων που προκαλείται τις νυχτερινές ώρες, επιτρέπει το πρωί -με την επίδραση και της ηλιακής ακτινοβολίας- τις χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο δευτερογενή σχηματισμό ακόμη πιο επικίνδυνων ρύπων.

Από την καύση των ξύλων και διαφόρων μορφών pellet σε παραδοσιακά, ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες παράγονται αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλοι ρύποι (αναλόγως της περιεκτικότητας των διαφόρων προϊόντων pellet που κυκλοφορούν).

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι πολικές αρωματικές οργανικές ενώσεις, όπως φαινόλες και οξέα, αλλά και οι αντίστοιχες πολυκυκλικές ενώσεις τους, εκτός του ότι ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, είναι τοξικές και καρκινογόνες.

Επιπλέον, από τη χρήση ακατάλληλης για καύση ξυλείας, όπως π.χ. επίπλων ή δομικής ξυλείας εκπέμπονται πτητικές οργανικές ενώσεις.

Εκτός, βέβαια, από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, η καύση ξύλου στα τζάκια είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική στον αέρα του εσωτερικού χώρου.

Είναι, δε, ιδιαιτέρως επιβλαβής για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα μωρά και τα μικρά παιδιά, τα άτομα με άσθμα και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

Συμπερασματικά, η στροφή του κοινού σε παραδοσιακά τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, δεν αποτελεί την καλύτερη πρακτική για την προστασία της υγείας, αλλά ούτε και την αποδοτικότερη μέθοδο θέρμανσης.

Μάλιστα, ειδικά η αξιοποίηση των pellet στις εγκαταστάσεις θέρμανσης μειονεκτεί έναντι του πετρελαίου σε ό,τι αφορά τις εκπομπές σωματιδίων, CO και ΝOx.

Αν στα παραπάνω, δε, προσμετρηθεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου -που ενισχύεται επιπλέον από το επίδομα θέρμανσης- το συμπέρασμα είναι ότι το πετρέλαιο είναι πιο φιλικό και εξίσου οικονομικό.

Διαβάστε περισσότερα θέματα για την υγεία στο onMed.gr

Σχετικές ειδήσεις