ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣτΕ: Συνταγματική η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας

ΣτΕ: Συνταγματική η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας

Η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεών της και απέρριψε όλες τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις υπ΄ αριθμ. 3799- 3804/2014 αποφάσεις της υπογραμμίζει ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 4, 5 και 21. Επιπλέον δεν προσκρούει σε ευρωπαϊκές οδηγίες, ούτε και στην ελληνική νομοθεσία.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι γιατροί ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας του 2012 για το μηχανισμό εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και τις εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης.

Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας είχε προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή του μέτρου συνταγογράφησης δραστικής ουσίας «αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών» ξένων συμφερόντων, όπως πολλοί καταγγέλλουν. Οι γιατροί τόνιζαν ακόμη ότι «η αλλαγή του σκευάσματος, από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και για τη ζωή του ασθενή».

Αναμένεται η αντίδραση του ΙΣΑ και των άλλων ιατρικών ενώσεων να είναι δυναμική, καθώς σύσσωμη η ιατρική κοινότητα είχε απορρίψει το μέτρο ως αντιεπιστημονικό, το οποίο μάλιστα επεμβαίνει στην ιατρική λειτουργία, με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Οι γιατροί είχαν αντιπροτείνει να υπάρχει η δυνατότητα στη συνταγογράφηση, μαζί με τη δραστική ουσία, να υποδεικνύεται και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου.