ΥΓΕΙΑ

Κρυολογήσατε; Πιείτε κόκκινο κρασί!

Κρυολογήσατε; Πιείτε κόκκινο κρασί!

Και άλλοι 7 (αναπάντεχοι) λόγοι που το κόκκινο κρασί σάς κάνει καλό

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να σας προσφέρει πολύ περισσότερα από το να σας χαλαρώσει μετά από μια εξωφρενική μέρα. Έρευνες έρχονται να αποδείξουν πως υπάρχουν συστατικά στο κόκκινο κρασί που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, όμως προσοχή: η επιτρεπόμενη ποσότητα για τις γυναίκες περιορίζεται στο 1 ποτήρι την ημέρα, ενώ για τους άντρες στα 2 – από εκεί και πάνω, η επίδρασή του παίρνει αρνητικό πρόσημο.

Το κόκκινο κρασί, λοιπόν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες:

1. Ενισχύει την μακροζωία. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Harvard επιβεβαιώνουν πως η ρεσβερατρόλη, ένα συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτείνης που προστατεύει το σώμα από αρρώστιες που προκαλεί το γήρας.

2. Βελτιώνει τη μνήμη. Το ίδιο συστατικό, η ρεσβερατρόλη, φαίνεται πως ενισχύει την μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής με ρεσβερατρόλη, μέσα σε μόλις 30 λεπτά παρουσίαζαν σημαντική αύξηση στο να θυμούνται λέξεις αλλά και πιο γρήγορη λειτουργία του ιππόκαμπου, του σημείου εκείνου του εγκεφάλου που συνδέεται με την δημιουργία αναμνήσεων, τη μάθηση και τα συναισθήματα.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έρευνα που έγινε πριν μερικά χρόνια, έδειξε πως συστατικά που βρίσκονται στις τανίνες του κόκκινου κρασιού, βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Πρόσφατη έρευνα του Harvard έφτασε σε παρόμοιο συμπέρασμα, ότι εκείνοι που καταναλώνουν κόκκινο κρασί με μέτρο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

4. Ενισχύει την υγεία των ματιών. Έρευνα που έγινε στην Ισλανδία αποκάλυψε πως όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρασί (πάντα με μέτρο, αυτό το τονίζουν πρώτο από όλα οι επιστήμονες) εμφανίζουν 32% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καταρράκτη σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου κόκκινο κρασί.

5. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια πρωτείνη που εντοπίζεται στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Αυτή η πρωτείνη δεν είναι άλλη από την ρεσβερατρόλη, που μπλοκάρει την παραγωγή μιας άλλης πρωτείνης από την οποία «τρέφονται» τα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να εξασθενούν.

6. Βελτιώνει τη στοματική υγεία. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, οι γνωστές πολυφαινόλες, μειώνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα, και –σε συνδυασμό με τη σωστή στοματική υγιεινή, φυσικά- εμποδίζει τη δημιουργία πέτρας. Πώς έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα: «τάισαν» τα βακτήρια που εμφανίζονται στο στόμα με διάφορα υγρά, και διαπίστωσαν πως το κόκκινο κρασί είναι το πιο αποτελεσματικό στο να τα εξολοθρεύει.

7. Μειώνει τη χοληστερόλη. Ποικιλίες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το Tempranillo και η Rioja, μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Στη σχετική έρευνα, μια ομάδα από υγιείς συμμετέχοντες πήρε ένα συμπλήρωμα διατροφής με συστατικά από κόκκινο κρασί και είδαν μείωση της κακής χοληστερίνης κατά 9%. Η ομάδα που ήδη είχε υψηλή χοληστερόλη, παίρνοντας το ίδιο συμπλήρωμα, είδε την τιμή της να μειώνεται κατά 12%.

8. Βοηθάει στην πρόληψη του κρυολογήματος. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κόκκινο κρασί φαίνεται ότι μπορούν να προστατέψουν τον οργανισμό από το κρυολόγημα- όμως μην ξεχνάτε: καταναλώνετε πάντα με μέτρο.

Μάθετε τα πάντα για τη μόδα, την ομορφιά και τους διάσημους στο Queen.gr

Σχετικές ειδήσεις