ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ και Ιατρικοί Σύλλογοι: Δυσοίωνη η προοπτική της Υγείας

ΠΙΣ και Ιατρικοί Σύλλογοι: Δυσοίωνη η προοπτική της Υγείας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποίησαν το Σάββατο 29 Νοεμβρίου οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στόχος ήταν να τονιστεί η κρισιμότητα της περιόδου για την Υγεία στη χώρα, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 να προδιαγράφει ακόμα πιο δυσοίωνη την κατάσταση, τη στιγμή που γιατροί και ασφαλισμένοι έχουν ήδη οδηγηθεί σε αγανάκτηση και απελπισία από την πολιτική υγείας που εφαρμόζεται.

Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος, Ι. Μπασκόζος, Γ. Ροκαδάκης, Κ. Αλεξανδρόπουλος, Λ. Αναγνωστόπουλος, Δ. Βαρνάβας, Α. Βασιάδης, Κ. Γιαννακόπουλος, Κ. Κουτσόπουλος, Ν. Λυσίτσας, Β. Παναγιωτίδης, Μ. Πασακιώτου-Μπιντούδη, καθώς και 50 πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Βλασταράκος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης συνολικά, τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στους ιατρούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνολικά, τις μεγάλες επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους, την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, την οριακή κατάσταση της λειτουργίας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, το απαράδεκτο clawback που επιβάλλεται στους εργαστηριακούς ιατρούς, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εφαρμογής των Υπουργικών αποφάσεων και την επαπειλούμενη ταφόπλακα λειτουργίας όσων ιδιωτικών ιατρείων έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν:

- Η αποδόμηση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι δημόσιες δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) που υπολειτουργούν, χωρίς προοπτική για το μέλλον και με τους πολίτες ψάχνουν αγωνιωδώς να επισκεφθούν ιατρό δημόσιας δομής ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν την περίθαλψη που έχουν ανάγκη.

- Η τραγική κατάσταση του Ταμείου των ιατρών (ΤΣΑΥ), μέσα και από την ένταξή του στο ΕΤΑΑ. Επισημάνθηκε η ανάγκη για την αυτονομία του και για μη ένταξη στον ΟΑΕΕ.

- Η απογοήτευση από τη συνεργασία των ιατρών και των λοιπών παρόχων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της μέχρι τώρα ασυνέπειας, η οποία οδηγεί τον ιατρικό κόσμο σε άρνηση συνεργασίας στο μέλλον.

- Η καθυστέρηση εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή μέχρι σήμερα λειτουργία των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων η οποία εντείνει τις λειτουργικές αδυναμίες και ευνοεί την υπερβολή, την κατασπατάληση πόρων και τη διαφθορά.

- Η νομοθετική πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Υγείας για την οργάνωση και τη σύσταση ιατρικών εταιρειών και άλλες διατάξεις, παρότι δια στόματος του Υπουργού Υγείας κ. Μ.Βορίδη ακυρώθηκε, καταγγέλθηκε ως απαράδεκτη ενέργεια, ερήμην μάλιστα της συζήτησης με τους θεσμικούς φορείς (ΠΙΣ, ΚΕΣΥ, κλ.π.)

- O ΠΙΣ είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης τμημάτων ή εργαστηρίων του ΕΣΥ στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης. Ζητά την άμεση ανάκληση της «αυθαίρετης» απόφασης του Διοικητού του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, που στην κυριολεξία εξαφανίζει τις κλινικές του ΕΣΥ, σύμφωνα και με την εισήγηση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.

Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη για ενότητα και συμπόρευση του ιατρικού κόσμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο θέμα της υγείας και περίθαλψης του ελληνικού λαού με την ευθύνη που πρέπει να διακατέχει το Ανώτατο Θεσμικό Όργανο της Πολιτείας, όπως είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σχετικές ειδήσεις