ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την ΚΕΔΕ

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την ΚΕΔΕ

Περισσότερες από 387 περιοχές της χώρας, σε 17 νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, έχει επισκεφθεί η κινητή μονάδα μαστογράφου, στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικής ιατρικής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στόχος του προγράμματος είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, όπως σημείωσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινική Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει και αφορούν στην υγεία. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 49.494 μαστογραφικοί έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν ευρήματα σε 1.116 περιπτώσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Φιλόπουλος, στόχος είναι «να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας», ενώ ο κ. Πατούλης πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση καθώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 384 μαστογραφίες στους 5 πρώτους Δήμους που έχει υλοποιηθεί.

Σε πρώτη φάση, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία δίνεται έμφαση στον πληθυσμό που διαβιεί σε ορεινούς κι απομακρυσμένους ή μικρούς νησιωτικούς Δήμους. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι Δήμοι: Παρανεστίου, Αργιθέας, Δεσκάτης, Νεστορίου, Αγράφων, Πρεσπών, Ακτίου-Βόνιτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Διρφύων-Μεσσαπίων, Σκιάθου, Μετσόβου, Βιάννου, Ορχομενού, Ζαγορίου, Σαμοθράκης, Οροπεδίου Λασιθίου και Ναυπακτίας.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών. Αναμένεται, πάντως, να πάρει παράταση και να επεκταθεί σε περισσότερους Δήμους της χώρας.

Προϋποθέσεις για μαστογραφικό έλεγχο

Οι ενδιαφερόμενες θα ενημερώνονται από το Δήμο της περιοχής τους για τις ημέρες και τις ώρες επίσκεψης της κινητής μονάδας. Για την εξέτασή τους θα πρέπει να έχει κλειστεί ραντεβού το οποίο θα έχει οριστεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες που θα έχει ορίσει ο Δήμος της περιοχής. Για τον μαστογραφικό έλεγχο απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

• Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
• Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
• Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

Να σημειωθεί ότι δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία.

Σχετικές ειδήσεις