ΥΓΕΙΑ

Δωρεά Βιοτράπεζας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Δωρεά Βιοτράπεζας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Μία από τις μεγαλύτερες Βιοτράπεζες στην Ευρώπη - αυτή του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) - με πάνω από 370.000 αποθηκευμένα ανθρώπινα δείγματα δωρίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΝΑ) «Λαϊκό».

Η δωρεά αφορά τόσο το σύνολο των δειγμάτων όσο και το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού (ψυγεία κλπ) και του ειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος της Βιοτράπεζας.

Αν και η επιστημονική αξία της Βιοτράπεζας, είναι ανυπολόγιστη, αφού αποτελεί έργο 28 ετών, η «εμπορική» της αξία ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία. Το ανωτέρω ποσό αφορά κυρίως την αξία των δειγμάτων, αφού η αξία του εξοπλισμού προσδιορίστηκε περί τα 181.000 ευρώ ενώ η συντήρηση της Βιοτράπεζας επί 28 έτη έχει κοστίσει περίπου 1.040.000 ευρώ.

Η δωρεά γίνεται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων» και τον ιδρυτή της Βιοτράπεζας, κ. Άγγελο Χατζάκη, καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Σωματείο αποφάσισε τη δωρεά κατά την Γενική Συνέλευση του στις 28 Ιουλίου 2016 και αφορά τον πάσης φύσεως εργαστηριακό και λοιπό εξοπλισμό, για τη λειτουργία της Βιοτράπεζας και φυσικά το πληροφοριακό σύστημα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Βιοτράπεζα. Ακολούθησε η πρόταση δωρεάς των δειγμάτων της Βιοτράπεζας τα οποία στην πλειοψηφία τους (74%) προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα του κ. Άγγελου Χατζάκη.

Η δημιουργία Βιοτράπεζας στηρίχθηκε από την αρχή, το 1989, από τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Δημήτρη Τριχόπουλο, ο οποίος ήταν Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών.

Όπως δήλωσε ο κ. Άγγελος Χατζάκης: «Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας του AIDS είναι έτοιμη για συνεργασία με τη διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου επί όλων των θεμάτων που άπτονται τόσο της επιστημονικής, όσο και της διοικητικής και νομικής διαδικασίας για την επιτυχή ολοκλήρωσης της δωρεάς. Πρόκειται για ένα έργο ζωής και μια μοναδική και ανεκτίμητη ‘δεξαμενή βιοπληροφοριών’ - από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη - από την οποία μπορούν οι ερευνητές να παράγουν σημαντικό επιστημονικό και όχι μόνο έργο».

Ρoή Ειδήσεων