ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Ο Αντώνης αναζητά έξοδο (έστω και κινδύνου)

Ο Αντώνης αναζητά έξοδο (έστω και κινδύνου)

Τόπος: Κοπή βασιλόπιτας γαλάζιου βουλευτή. Χρόνος: Την προπερασμένη Κυριακή. Λάθος: Όταν ο βουλευτής τόλμησε να εκστομίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν «λίγο πριν – λίγο μετά το Πάσχα»…

Ε, το λάθος ήταν αυτό το «λίγο μετά». Ο κόσμος θέλει εκλογές. Τελεία και παύλα. (Κι όχι μόνο ο γαλάζιος κόσμος, αλλά γι’ αυτούς μιλάμε τώρα). Ετσι, όταν ο βουλευτής υπέπεσε στο ολίσθημα, ακόμη και το ίδιο του το ακροατήριο ξέσπασε: «Τι ‘ναι τούτο; Μας προετοιμάζετε για νέα υποχώρηση; Πρώτα είπαμε για 19 Φεβρουαρίου. Μετά για 8 Απριλίου. Τώρα λέμε για μετά το Πάσχα;».

Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο κίνδυνο. Εχει πείσει τον κόσμο ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μια πράξη ευθύνης για να σωθεί η χώρα, αν και χρειάστηκε να κάνει μερικά βήματα πίσω στη μέχρι τότε ρητορική του. Όμως, το λάθος που κινδυνεύει σήμερα να τον εγκλωβίσει είναι ότι δεν ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πόσα βήματα είναι αυτά. Και ο κόσμος, σήμερα, βλέπει έναν Σαμαρά που σέρνεται όλο και πιο πίσω. Ενώ, αν –από την πρώτη στιγμή- είχε πει: 8 Απριλίου και τέλος…

Σε αυτό το σκηνικό, όλα δείχνουν ότι ο Αντώνης θα υποχρεωθεί, τις επόμενες εβδομάδες, να είναι ιδιαίτερα σκληρός. Εκ των πραγμάτων. Διότι οι άλλοι δύο έχουν κάθε λόγο να τρενάρουν τις εκλογές. Ο ένας Γιώργος μπας και ξεχάσει ο κόσμος τη διετία της άθλιας διακυβέρνησής του (αμ δε!). Ο άλλος για τον απλούστατο λόγο ότι όσο μένεις στην εξουσία… καλά είναι. Και, λίγο ακόμα να τις τρενάρουν, πάμε Σεπτέμβριο και μετά… ποιος ζει, ποιος πεθαίνει!

Αρα, ο Αντώνης αναζητά (δι)έξοδο. Εστω και κινδύνου. Και, ποια καλύτερη αφορμή, από την αθέτηση της συμφωνίας κυρίων περί κυβέρνησης συγκεκριμένου χρόνου και σκοπού; Όταν με το καλό κλείσει το PSI και υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, θα βγει και θα πει: «κύριοι, αφού αθετείτε τη συμφωνία μας, αποχωρώ». Και, τότε, το σχήμα θα διαλυθεί, αφού ο Καρατζαφέρης δεν είναι χαζός να κάθεται να φορτώνεται το πολιτικό κόστος των μέτρων, με τη Ν.Δ. απέναντι ως (απελευθερωμένη πλέον) αντιπολίτευση να τον πετροβολά. Και, βέβαια, το να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του, μεταμφιεσμένο σε κυβέρνηση Παπαδήμου θα ισοδυναμεί με πραξικόπημα που θα πυροδοτήσει, πια, ανεξέλεγκτη λαϊκή αντίδραση.

Στη Συγγρού είναι έτοιμοι για μια τέτοια έξοδο. Και ελπίζουν ότι όχι μόνο θα οδηγήσει σε εκλογές, αλλά ίσως να τους δώσει και τη «σπρωξιά» που τους λείπει για να πιάσουν την αυτοδυναμία (καλή η αισιοδοξία, βέβαια, αλλά στο σημείο αυτό το παρακάνουν…).

Υ.Γ. Ακριβώς προς την κατεύθυνση της πίεσης για να μην υπάρξει άλλη υποχώρηση, μαθαίνω ότι ο Γιάννης Μανώλης οργανώνει, στις αρχές Φεβρουαρίου, μια ανοιχτή συνάντηση με θέμα τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από το μνημόνιο και την επόμενη μέρα για τον τόπο. Σκεπτικό του γραμματέα Συνδικαλιστικού της Ν.Δ. και των συνοδοιπόρων του είναι να στηρίξουν τον Αντώνη Σαμαρά στην απόφασή του να πει «όχι» σε νέα χαράτσια χωρίς αντίκρισμα και να προκαλέσει ταχύτατα προσφυγή στις κάλπες.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!