ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Το γαλάζιο bras de fer πίσω από το «νέο κόμμα»

Το γαλάζιο bras de fer πίσω από το «νέο κόμμα»

Σίγουρα, τα σενάρια που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας -σε Real, Καθημερινή και Δημοκρατία- περί δημιουργίας νέου κόμματος, με συντελεστές στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων, μόνο τυχαία δεν είναι.

Όχι ότι, ντε και καλά, θα γίνει νέο κόμμα -τουλάχιστον με τα συγκεκριμένα στελέχη. Αλλά, τα συγκεκριμένα στελέχη κινούνται και στέλνουν μηνύματα.

Βασικός αποδέκτης των μηνυμάτων είναι ο μόνος νυν αρχηγός κόμματος που είναι και εν δυνάμει πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρης Σπηλιωτόπουλος είναι οι δύο γαλάζιοι που έχουν τα φόντα να σχεδιάζουν τη στρατηγική της ομάδας που θέλει να κάνει διακριτή την παρουσία της στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πλάι τους συμπαρατάσσονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (που έχει τη δική του ατζέντα, η οποία -στο μυαλό του- τον φτάνει μέχρι και την Προεδρία της Δημοκρατίας), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ο πατέρας του οποίου έπαιρνε, την περασμένη εβδομάδα, τηλέφωνα σε γνωστούς και φίλους: «Βοηθήστε το παιδί, μην κάνει καμιά μαλ… Μου λέει ότι είναι έτοιμοι να κάνουν κόμμα»), αλλά και ο Βαγγέλης Αντώναρος (όχι, πάντως, σε συνεννόηση με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες- τον έχει απομακρύνει από το αμεσότερο περιβάλλον του).

Είναι, όμως, πραγματικά έτοιμοι οι συγκεκριμένοι γαλάζιοι να κάνουν κόμμα; Όχι, αν έχουν άλλη επιλογή. Πρωταρχικός στόχος τους είναι να ωθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά στις δικές τους θέσεις. Να κερδίσουν πόντους στο εσωκομματικό παιχνίδι. Και, αυτή τη στιγμή, το bras de fer που εξελίσσεται εντός της Ν.Δ. έχει να κάνει με το χρόνο των εκλογών. Διότι συνειδητοποιούν τις δυσκολίες να δικαιολογήσουν την απόσχισή τους από τη Ν.Δ., αλλά και να πορευθούν μέσω ενός νέου σχηματισμού χωρίς –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- μια ηγετική προσωπικότητα που ξεχωρίζει. Εκτός κι αν… στο βάθος, Παπαδήμος. Σε περίπτωση, όμως, που επιτύχουν να καθυστερήσουν το χρόνο των εκλογών, τότε θα έχουν καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία Σαμαρά και να καταγραφούν ως αυτοί που καθορίζουν τη γαλάζια ατζέντα.

Απέναντί στη συγκεκριμένη ομάδα τοποθετείται σειρά στελεχών της Ν.Δ. η οποία δεν έχει νιώσει ακόμη την ανάγκη να σχηματιστεί. «Δε μας χρειάζεται, αφού –ουσιαστικά- συμπαρατασσόμαστε με τη στρατηγική του προέδρου», τονίζει με νόημα στο στενό του κύκλο βουλευτής με πολύ «ξεκάθαρες» απόψεις για την ομάδα που σήκωσε το δικό της μπαϊράκι. Ο ίδιος θεωρεί πως η ρήση Σαμαρά στο «Βήμα», ότι δεν κοιμάται αγκαλιά με το ημερολόγιο, δε σημαίνει και ότι ο πρόεδρος εξοκείλει από τις θέσεις του. «Ισως το χρειαζόταν ο πρόεδρος, εν όψει της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», εξηγεί ο ίδιος.

Σε ποια περίπτωση –και από ποιους- θα αρχίσει αυτή η αντίρροπη δύναμη να λαμβάνει πιο συγκροτημένη μορφή; Η συνέχεια στο επόμενο…

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!