ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάδα: Mια «νέα τάξη πραγμάτων»;

Ελλάδα: Mια «νέα τάξη πραγμάτων»;
INTIME NEWS

Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι οι «απείθαρχοι» Έλληνες λειτούργησαν ως σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες γιατί αναγνώρισαν εξαρχής την πρωτοφανή ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Γράφει η Δρ. η Κατερίνα Βουρβουχάκη

Τη στιγμή που η υγειονομική κρίση Covid-19 δοκιμάζει την ετοιμότητα και τις αντοχές ισχυρών κρατών του πλανήτη, λυγίζοντας ακόμα και τα καλύτερα εθνικά συστήματα υγείας στον κόσμο, η Ελλάδα, που χλευάστηκε σαν το «προβληματικό παιδί» της ευρωπαϊκής οικογένειας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και θεωρήθηκε αποτυχημένο κράτος, αποτελεί σήμερα κατά παγκόσμια παραδοχή, παράδειγμα προς μίμηση για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίον χειρίζεται το θέμα του κορωνοϊού, σημειώνοντας μέρα με τη μέρα εκπληκτική επιτυχία στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή τύπο εισπράττουν και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι εξέπληξαν θετικά ακόμα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το πόσο πειθαρχημένα ακολουθούν τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που όπως ο ίδιος επανειλημμένως έχει επισημάνει, δεν είναι καθόλου αυτονόητο σε μια χώρα όπου οι απαγορεύσεις συνήθως επιδρούν λίγο και η προσωπική ελευθερία φαίνεται να είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων.

Ποιοι όμως ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες που ώθησαν τελικά τους Έλληνες να πειθαρχήσουν αυτή τη φορά στα μέτρα που επιβάλει μια κυβέρνηση; Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η δομή της ελληνικής κοινωνίας που στηρίζεται στους στενούς οικογενειακούς δεσμούς και τον σεβασμό προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σαφώς έπαιξε ρόλο, αλλά όχι τον καθοριστικό ώστε να οδηγήσει τους Έλληνες να τηρήσουν μια «ευλαβική» συμμόρφωση σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όλη η ανθρωπότητα.

Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι οι «απείθαρχοι» Έλληνες λειτούργησαν ως σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες γιατί αναγνώρισαν εξαρχής την πρωτοφανή ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με οξύτατα αντανακλαστικά διέκρινε έγκαιρα τον κίνδυνο, οργανώθηκε με ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα, από την ψηφιοποίηση του δημοσίου, την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την τηλεκπαίδευση μέχρι την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ιεράρχησε τις έκτακτες ανάγκες με αποτελεσματικότητα και πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα τρόπο, και έλαβε μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης, αψηφώντας κάθε οικονομικό και πολιτικό κόστος -γιατί πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η ζωή και η υγεία των Ελλήνων- προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της μετάδοσης –όπως συνέβη- και να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε με τη σοβαρή δουλειά βάσει πλάνου και στρατηγικής και μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας, να κερδίσει από πολύ νωρίς την εμπιστοσύνη του «καχύποπτου» ελληνικού λαού, να τον εμπνεύσει και να τον συσπειρώσει γύρω από την εθνική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού, πείθοντάς τον ότι θα βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια και γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα εάν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ενωμένοι και συστρατευόμενοι στον κοινό σκοπό αναδείξουμε την ατομική και συλλογική μας ευθύνη.

Οι Έλληνες πολίτες ίσως να είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το κράτος τους να λειτουργεί σύγχρονα και αποτελεσματικά σε μια κρίση, και αισθάνονται την Πολιτεία να στέκεται έμπρακτα στο πλευρό τους. Η σοβαρότητα και η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης έκαναν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τη δέουσα υπευθυνότητα και ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον ηγέτη για τα δύσκολα κάνοντας αναπόφευκτα συγκρίσεις σε πρόσωπα, συμπεριφορές και χειρισμούς της προηγούμενης διακυβέρνησης έχοντας ακόμη νωπή στη μνήμη τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, που η ανυπαρξία του κράτους, στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Οι Έλληνες πολίτες μέσα από αυτή τη μάχη, παίρνουν μαθήματα και αντιλαμβάνονται ότι οι κυβερνώντες δεν είναι όλοι ίδιοι. Η πανδημία αποτελεί μια ευκαιρία για να θέσουν νέα κριτήρια επιλογής των ηγετών τους, αφήνοντας στις καλένδες της ιστορίας όσους στο παρελθόν επιχείρησαν να κερδίσουν ή κέρδισαν την εξουσία με λαϊκισμούς, παροχολογίες και χάιδεμα των αυτιών τους με ανούσιες υποσχέσεις, ενώ επί το έργω αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, επικίνδυνοι για την ευημερία της χώρας μας και ανίκανοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά οποιαδήποτε κρίση.

Όταν ο εφιάλτης του Covid-19 σταματήσει να περιπλανάται πάνω από τα κεφάλια μας και αποτελέσει πια παρελθόν, μια νέα πραγματικότητα θα αναδειχθεί και είναι υποχρέωση όλων μας να αντιληφθούμε πόσο πολύτιμη ήταν η πειθαρχημένη στάση μας απέναντι σε έναν κοινό εχθρό, που μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα σε κάθε έκφανση της ζωής μας και σε όλα τα επίπεδα για μια καλύτερη μέρα που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε αναπτύσσονται οι ώριμες κοινωνίες.

Ας γίνει κύριο μέλημά μας να περιφρουρήσουμε όσα κατακτήθηκαν μέσα από αυτήν την περιπέτεια της πανδημίας και η εμπειρία που αποκομίσαμε να γίνει μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον μας. Η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι πλέον το κράτος υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά και συλλογικά και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό καταρρίπτοντας τον μύθο της απείθαρχης φύσης τους. Και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το κράτος είμαστε όλοι.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε άριστοι και έχουμε υποχρέωση για τη δική μας και την επόμενη γενιά να επενδύσουμε στην αριστεία και να χτίσουμε μια κοινωνία βασισμένη στην υπευθυνότητα, την ενότητα, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την ευημερία.

«Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας» είχε πει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Πρέπει να πιστέψουμε ξανά στη δύναμη της δημιουργικής σκέψης μας που θα μας απαγκιστρώσει από λογικές του παρελθόντος που στάθηκαν επιζήμιες στην εξέλιξη και ανάπτυξη της χώρας μας.

*Η Δρ. Κατερίνα Βουρβουχάκη είναι Μοριακή Γενετίστρια, Μέλος Μητρώου Στελεχών της ΝΔ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το ημερολόγιο για τη «Γέφυρα ασφαλείας» - Τα βήματα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα