ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανασχηματισμός: Η σφαγή των «εισοδιστών» και οι… μουσικές καρέκλες

Ανασχηματισμός: Η σφαγή των «εισοδιστών» και οι… μουσικές καρέκλες
Ας είμαστε επιφυλακτικοί για το χρόνο της διενέργειας του ανασχηματισμού - Το παιχνίδι θα κριθεί στους εισοδιστές και στις μουσικές καρέκλες

Γιατί ο επικείμενος ανασχηματισμός έχει γίνει σίριαλ; Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας

Αυτός ο ανασχηματισμός πάει κι έρχεται από το περασμένο καλοκαίρι και τελικά αναβάλλεται για διαφόρους λόγους. Μόνο που στην πολιτική ενέχει πάντα ο κίνδυνος του παραμυθιού με τον «Πέτρο και τον λύκο». Προφανώς και όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να τραβήξει πίσω τον ανασχηματισμό μέχρι να βγούμε από την κρίση, έχουν ισχυρά επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς θα αλλάξεις νευραλγικά υπουργεία εν μέσω πανδημίας και ελληνοτουρκικών και οικονομικής ύφεσης; Δεν είναι εύκολο πράγμα.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν και οι υπουργοί που όπως λέμε δεν «τραβάνε»Αυτούς πόσο μπορεί να τους σέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Σίγουρα όχι για πολύ. Έχουν ήδη αρχίσει να μετατρέπονται σε βαρίδια για το κυβερνητικό έργο.

Όπως έχουμε επισημάνει σε παρελθόντα χρόνο, το σημαντικότερο πρόβλημα του ανασχηματισμού είναι η έλλειψη χρημάτων και όχι η έλλειψη προσώπων. Ακόμα κι αν γίνει ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, με φρέσκα και ικανά πρόσωπα, όσο το κράτος δεν έχει χρήματα δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί το μέγα ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το «πάμε μπροστά».

«Πάμε μπροστά» με άδεια ταμεία δεν υπάρχει…

Οπότε ας είμαστε επιφυλακτικοί για το χρόνο της διενέργειας.

Για τα υπόλοιπα, ακούγονται και γράφονται πολλά, που όμως δεν διοχετεύονται από το Μαξίμου. Συνήθως, τα σενάρια διοχετεύονται από τους «απ’ έξω» που θέλουν να μπουν μέσα ή και από τους «μέσα» που θέλουν να μείνουν αμετακίνητοι. Δημιουργούν λοιπόν μια ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής εικόνα.

Τα σενάρια περί Μόσιαλου και Λινού που στερούνται σοβαρότητας

Μεταξύ άλλων, ακούγονται και γράφονται και παρανοϊκές εκτιμήσεις. Αναφέρω για παράδειγμα το σενάριο να κάνει υπουργό Υγείας τον Ηλία Μόσιαλο ή ακόμα και την κυρία Λινού. Εντάξει, από αυτά τα δύο και μόνο μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι κάποιοι είναι εκτός πραγματικότητας.

Θα έκανε δηλαδή ο Μητσοτάκης υπουργό τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ; Ή την συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα; Εντάξει, προφανώς ο Μητσοτάκης είναι άνθρωπος με ανοικτά μυαλά, αλλά δεν είναι αφελής.

Ήδη οι «εισοδιστές» του έχουν κοστίσει ακριβά σε πολιτικό λίπος. Όλο το παιχνίδι του ανασχηματισμού θα παιχτεί στο ξεκαθάρισμα των «εισοδιστών» (όσων έχουν προέλθει από άλλους πολιτικούς χώρους, πασοκογενείς κλπ), αλλά και στις «μουσικές καρέκλες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν θα ενισχύσει το υπουργικό σχήμα και ανθρώπους της Δεξιάς και δη κοινοβουλευτικούς, ενώ παράλληλα θα κρατήσει κάποιες ισορροπίες με ορισμένους από τους σημερινούς υπουργούς μεταθέτοντάς τους σε υπουργεία και υφυπουργεία, όχι της πρώτης γραμμής. Σε υπουργεία – μουσικές καρέκλες δηλαδή. Ίσα να έχουν ένα χαρτοφυλάκιο. Κι όποιος δεν θέλει, βγαίνει από το παιχνίδι.

Θυμίζω ότι οι μουσικές καρέκλες είναι αρκετά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι όπου οι καρέκλες είναι κατά μια λιγότερες από τα παιδιά. Η μουσική ξεκινά, τα νήπια χορεύουν γύρω από τις καρέκλες, που είναι τόσες όσες και αυτά. Όταν η μουσική σταματά, μία καρέκλα λείπει, κι έτσι ένα παιδάκι μένει απ’ έξω…

Αν τολμούσα να κάνω μια πρόβλεψη, θα έλεγα ότι σε αυτόν τον ανασχηματισμό θα είναι πολλά τα παιδάκια που θα παίξουν με τις μουσικές καρέκλες.

Αν μη τι άλλο είναι διασκεδαστικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 431 διασωληνωμένοι, 40 νεκροί και 262 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ