ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί οι ξένοι αγοράζουν μαζικά ελληνικά ομόλογα

Γιατί οι ξένοι αγοράζουν μαζικά ελληνικά ομόλογα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άκρως επιτυχημένη ήταν έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο, με ξένα χαρτοφυλάκια να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικού χρέους.

Μάλιστα το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από real money investors, κάτι που καταδεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει ανάρπαστα, καθώς εκτιμάται πως η Ελλάδα θα ωφεληθεί τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα οι ελληνικοί τίτλοι ευνοούνται από τα προγράμματα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Επίσης φαίνεται πως οι αγορές βλέπουν θετικά το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, με μεταρρυθμίσεις, στοχευμένες μειώσεις φόρων και συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Και είναι πολύ σημαντικό πως η Ελλάδα για πρώτη φορά δανείστηκε μέσω ομολόγων για πέντε χρόνια με μηδενικό κουπόνι, κάτι που σημαίνει πως στην πενταετία το δημόσιο δεν θα πληρώσει καθόλου τόκους.

Αλλά και στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε για πρώτη φορά να δανειστεί με αρνητική απόδοση που διαμορφώθηκε στο -0,40%.

Και βεβαίως με την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, το υπουργείο Οικονομικών «αβγάτισε» τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 3 δισ. ευρώ, τα οποία πλέον ανέρχονται σε 33 δισ. ευρώ, ποσό που υποδηλώνει πώς το ταμείο του κράτους δεν βρίσκεται υπό πίεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβαστε επίσης:

Πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για άνοιγμα Μουσείων στις 14 Μαΐου - Τι θα γίνει με θέατρα, σινεμά