Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αλλαγές στα προγράμματα νεοσυλλέκτων της Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Αλλαγές στα προγράμματα νεοσυλλέκτων της Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Σε εφαρμογή τίθενται φέτος τα νέα προγράμματα για τους νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς της 2015Β ΕΣΣΟ.

Με βάση τις αλλαγές, προωθούνται η εξ αποστάσεως φοίτηση, η απόκτηση διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, η παροχή μαθημάτων εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών και η εκμάθηση πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη του στο ΚΕΝ Λάρνακας ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε ότι αυτή έγινε προκειμένου να παρακολουθήσει την τελική προετοιμασία κατάταξης, να ενημερωθεί για τη διαδικασία και τα θέματα που αφορούν την υποδοχή των νεοσύλλεκτων εθνοφρουρών της 2015Β ΕΣΣΟ και να προεδρεύσει σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο Υπουργός εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίηση» του για την όλη προετοιμασία που έγινε από το ΓΕΕΦ και τις Διοικήσεις των ΚΕΝ «έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα ενόψει της νέας βδομάδας και σε ότι αφορά τη διαμονή, τις συνθήκες υγιεινής, την τροφοδοσία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των νεοσυλλέκτων μας. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες ώστε να γίνεται αυστηρός έλεγχος τόσο σε ότι αφορά το φαγητό, τις συνθήκες υγιεινής και την ίδια ώρα βεβαίως να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες σε ότι αφορά αποφάσεις που έχουμε λάβει για σειρά θεμάτων που διασφαλίζουν την αξιοκρατία και την ίση μεταχείριση όλων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι φέτος «εφαρμόζονται μια σειρά από νέα προγράμματα όπως είναι η δυνατότητα για εξ αποστάσεως φοίτησης, η δυνατότητα για απόκτηση διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ένα νέο πρόγραμμα που ξεκινάμε το Σεπτέμβριο για προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικότητας, δυνατότητα παροχής μαθημάτων εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών και νέα προγράμματα σ’ ότι αφορά την εκμάθηση πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας».

Ο Υπουργός Αμυνας είπε επίσης ότι «με τη φετινή χρονιά θα επαναφέρουμε στα ΚΕΝ ένα παλιό θεσμό που για χρόνια είχε καθιερώσει ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας, δηλαδή συναυλίες σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που θα ξεκινήσουν φέτος και θα είναι προς τιμή του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξει φέτος μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Φωκαϊδης απάντησε πως «έχουμε ξαναπεί ότι το ζήτημα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του όλου σχεδίου για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς το οποίο θα πάει για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο το επόμενο Φθινόπωρο».

Ερωτηθείς εάν τελικά οι νεοσύλλεκτοι της 2015Β ΕΣΣΟ θα υπηρετήσουν λιγότερο χρόνο στην Εθνική Φρουρά, ο Υπουργός απάντησε πως «όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία αποτελούν μέρος του σχεδίου αναδιοργάνωσης. Εχω αποφύγει και στο παρελθόν, θα αποφύγω και σήμερα τα σενάρια και όλα αυτά τα οποία έχουν κουράσει τον κόσμο μέσα από τις συνεχείς εξαγγελίες».

Σημείωσε ότι «προχωρούμε συντεταγμένα προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το οποίο διαλαμβάνεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η λήψης της απόφασης και η έναρξης της υλοποίησης».

Αναφορικά με το θέμα της φυγοστρατίας ο Χριστόφορος Φωκαϊδης επανέλαβε αυτό που είπε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι δηλαδή «έχουμε κάποιες θετικές ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι έχει ανακοπεί η αυξητική τάση των προηγούμενων ετών. Όμως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, να δούμε πως θα κυλήσει και η επικείμενη κατάταξη των νεοσυλλέκτων προκειμένου να είμαστε πιο ασφαλείς ως προς τα συμπεράσματα τα οποία μπορούμε να εξάξουμε».

Σημειώνεται ότι από αύριο 3 Ιουλίου αρχίζει η κατάταξη στην Εθνική Φρουρά των στρατευσίμων της κλάσης 2015, δηλαδή οι γεννηθέντες από 1/1/ 1997 μέχρι και τις 31/12/1997. Η κατάταξη, που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου 2015, θα περιλαμβάνει και την κατάταξη όσων έχουν υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά, στρατεύσιμοι και ανυπότακτοι που ανήκουν στις κλάσεις 1988 έως και 2014, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1996.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων