BOMBER

Αλέξης Τσίπρας: Και του σαλονιού και του λιμανιού…

Αλέξης Τσίπρας: Και του σαλονιού και του λιμανιού…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες να αλλάξει όχι μόνο την πολιτική ατζέντα, αλλά και την αντιπολιτευτική στρατηγική της Κουμουνδούρου.

Στην πολιτική πιάτσα άπαντες γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι στα υπουργικά και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια το πρώτο ερώτημα που τίθεται στις πολιτικές ζυμώσεις είναι το εξής: «Τον Τσίπρα πώς τον βλέπεις;».

Παρά τις όποιες εσωτερικές παραφωνίες, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο μόνος που μπορεί να παίξει στα ίσια τον Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας και κανείς άλλος. Επίσης ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν στο κοινοβούλιο και γι’ αυτό δεν βιάζεται να πάρει την ντουντούκα των πρόωρων εκλογών, όπως του εισηγούνται ορισμένοι.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε όξυνση της αντιπολιτευτικής του ρητορικής, αλλά με συγκεκριμένη κεντρική γραμμή και με σκληρό ροκ το οποίο θα κινηθεί και εντός και εκτός Βουλής.

Όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν πολύ καλά ότι ο Τσίπρας είναι «και του σαλονιού και του λιμανιού». Μπορεί να κινηθεί και θεσμικά, αλλά αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να κινητοποιήσει και την λαϊκή οργή στους δρόμους και στις γειτονιές.

Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες στη Βουλή λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που ακολουθούνται στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη ως μέσο άσκησης του αντιπολιτευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε σκληρό ροκ εντός της Βουλής με αποχή από τις ψηφοφορίες αλλά και εκτός Βουλής με προσφυγές στα δικαστήρια για τις «απευθείας αναθέσεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Πρόσθεσε δε ότι «με κεντρικούς άξονες το πρόγραμμα μας για το «Νέο ΕΣΥ», τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιό μας για τη προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού, έχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία».

Αναφορικά με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας» και συμπλήρωσε με νόημα:

«Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».

Ο Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή και παρόλα αυτά δεν βιάζεται να χρησιμοποιήσει την «ντουντούκα» των πρόωρων εκλογών όπως του εισηγούνται ορισμένοι.

Η Μητέρα των μαχών

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και άσκησε σκληρή κριτική στις «αντιδραστικές επιλογές στα εργασιακά».

«Η κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας» είπε και πρόσθεσε:

«Τα εργασιακά θα αποτελέσουν την «μητέρα των μαχών» για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη».

Εδώ είναι όλη η ταμπακιέρα. Και εδώ θα κινηθεί όχι με όρους σαλονιού, αλλά με κινητοποίηση όλων των λαϊκών δυνάμεων. Ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτό το κομμάτι θα το πάει μέχρι τέλους και τούτο διότι έχει αποφασίσει να κάνει focus όχι μόνο στα πολύ φτωχά κοινωνικά στρώματα, αλλά και στη μεσαία τάξη, σε αυτούς που αποκαλούμε στην πολιτική αργκό: «νοικοκυραίους».

Σε ότι αφορά τις πρόωρες εκλογές ακολουθεί το δόγμα «να είσαι γρήγορος, αλλά να μην βιάζεσαι». Άλλωστε ξέρει πολύ καλά τις διαφορές μεταξύ πολιτικού και πραγματικού χρόνου...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Τάκης Βουγιουκλάκης