BOMBER

Όταν η Ούρσουλα έκανε «γαργάρα» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Όταν η Ούρσουλα έκανε «γαργάρα» το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον επανέλαβαν ουσιαστικά τα μέτρα στα οποία υφίσταται ήδη συναίνεση ανάμεσα στα κράτη - μέλη

Πριν από περίπου δέκα ημέρες η κυρία Λάιεν έκανε μια μεσοβέζικη – διφορούμενη δήλωση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και έσπευσαν άπαντες να προεξοφλήσουν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν επιτέλους πείστηκε και έβαλε την λογική πάνω από την αγάπη της για την Γερμανία. Δυστυχώς χθες διεφάνη ότι μάλλον ήταν άνθρακες οι δηλώσεις της κυρίας προέδρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε λοιπόν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των αυξημένων τιμών στην ενέργεια. Είναι βεβαίως τόσο τεχνικά γραμμένα που κανείς πολίτης δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα.

Επί το λαϊκότερο πάντως το θέμα της επιβολής πλαφόν και της αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από τα τιμολόγια του ρεύματος πήγε «κουβά» αν δεν το καταλάβατε. Το έκαναν «γαργάρα».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον επανέλαβαν ουσιαστικά τα μέτρα στα οποία υφίσταται ήδη συναίνεση ανάμεσα στα κράτη - μέλη, επιλέγοντας να μην αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής ανώτατης τιμής στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου, κάτι που ενώ έχουν ζητήσει 15 κράτη - μέλη της ΕΕ βρίσκει αντίσταση λόγω της πλήρους άρνησης της Γερμανίας και της Ολλανδίας να συζητήσουν ένα τέτοιο μέτρο.

Το εν λόγω ζήτημα θα εξεταστεί όπως είπαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς οι “27” θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό αναφορικά με το είδος του πλαφόν που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να εφαρμοστεί στην ΕΕ. Ήτοι, το ιβηρικό μοντέλο, ανώτατο όριο μόνο στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, που θα επιτρέπει στα χρηματιστήρια ενέργειας να αναστείλουν τις συναλλαγές φυσικού αερίου σε περίπτωση ακραίας αστάθειας, είτε τέλος κάποια άλλη πρόταση, όπως την εφαρμογή ενός δυναμικού «διαδρόμου τιμών» για την αγορά χονδρικής, επιτρέποντας την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών τιμών σε άλλα σημεία αναφοράς (π.χ. τιμές φυσικού αερίου στην Ασία ή τις ΗΠΑ).

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι “η επέκταση του ιβηρικού μοντέλου σε ολόκληρη την ΕΕ ενέχει ορισμένους κινδύνους και πρέπει να σχεδιαστεί μια λύση που να λειτουργεί για όλα τα κράτη μέλη και να είναι σύμφωνη με τους ευρύτερους στόχους μας: να μην αυξήσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου και να διαχειριστούμε τις ροές πέρα από τα σύνορα της ΕΕ”.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της και πλέον η... μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των κρατών-μελών (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Όπως έχουμε ξαναγράψει οι άνθρωποι είναι καταπληκτικοί γραφειοκράτες και πολιτικάντηδες.

Διαβάστε επίσης