ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσα χιλιόμετρα λέτε ότι διένυσε το Hyundai Nexo με τις ενεργειακές κυψέλες;

Πόσα χιλιόμετρα λέτε ότι διένυσε το Hyundai Nexo με τις ενεργειακές κυψέλες;

Το Nexo μπορεί και να μην είναι ευρύτερα γνωστό είναι όμως ένα από τα πιο χαρισματικά οχήματα με ενεργειακές κυψέλες.

Του Γιάννη Σκουφή

Η πιο γνωστή μορφή ηλεκτροκίνησης είναι αυτή με τις μπαταρίες, που όταν κάνουμε λόγο για πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα μπαίνουν στην πρίζα και φορτίζουν.

Επίσης υπάρχουν και αυτά με τις ενεργειακές κυψέλες, που είναι ηλεκτρικά αλλά η απαραίτητα για την κίνησή τους ενέργεια παράγεται επιτόπου, με την κατανάλωση υδρογόνου και την μετατροπή του στις ενεργειακές κυψέλες. Πολλοί θεωρούν πως τα οχήματα με ενεργειακές κυψέλες είναι αυτά που θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα, καθώς το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ο ανεφοδιασμός που είναι τόσο γρήγορος όσο και σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Διάφοροι κατασκευαστές, όπως οι Honda, Toyota, Mercedes κ.α. έχουν παρουσιάσει αρκετά ενδιαφέροντα αυτοκίνητα με ενεργειακές κυψέλες, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται σε πιλοτικά προγράμματα είτε έχουν μια περιορισμένου ύψους σε παραγωγή.

Αυτό πάντως που έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία είναι το Hyundai Nexo -οι Κορεάτες έχουν επενδύσει στα fuel cell- καθώς με μια πλήρωση υδρογόνου κατόρθωσε να διανύσει 778 χιλιόμετρα, τιμή εξαιρετική και που αποτελεί ρεκόρ. Το ρεκόρ αυτό επιτεύχθηκε με οδηγό το Γάλλο αεροναύτη και πρόεδρο του Solar Impulse Foundation Bertrand Piccard, που κάλυψε αυτή την απόσταση σε μια περιοχή στα βόρεια της Γαλλίας και έχοντας ακόμη ρεζέρβα 49 χιλιομέτρων!

Σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα που θα κάλυπτε την ίδια απόσταση με το Nexo το περιβάλλον γλίτωσε την εκπομπή 111,2 κιλών CO2, καθώς τo μόνο που προέκυψε από το Nexo ήταν υδρατμοί και 404,6 χιλιόλιτρα αέρα, όσον δηλαδή αναπνέουν 23 ενήλικες σε μια ημέρα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις