ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To νέο «παιχνίδι» του Ken Block είναι ηλεκτρικό!

To νέο «παιχνίδι» του Ken Block είναι ηλεκτρικό!

Πρόκειται για ένα Ford Fiesta για το Rallycross που όμως δεν έχει ρύπους ούτε και θόρυβο

Του Γιάννη Σκουφή

Όπως και στη Φόρμουλα 1 και στη Formula E, στην εποχή της ηλεκτροκίνησης μια νέα τάση διαμορφώνεται και στα ράλι. Ενδεικτική είναι η απόφαση του Αμερικανού σόουμαν και αγωνιζόμενου Ken Block να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross με ένα αμιγώς ηλεκτρικό Ford Fiesta, που έχει πάρει κανονικά έγκριση από τη FIA.

Tο αγωνιστικό ηλεκτρικό Fiesta βασίζεται σε ένα κανονικό του WRC και θα δίνει το παρόν στην κατηγορία όπου θα συμμετέχουν και άλλα αντίστοιχα αγωνιστικά. συμμετάσχει στην κατηγορία όπου μετέχουν ανάλογα αυτοκίνητα. Η συγκεκριμένη «πειραματική» κατηγορία ονομάζεται Project E και οι αγώνες της θα πραγματοποιούνται παράλληλα με αυτούς του Rallycross.

Όλα έχουν στη θέση του κινητήρα βενζίνης ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι στην περίπτωση του Fiesta ERX, όπως ονομάζεται, είναι τρεις και αποδίδουν συνδυαστικά 622 ίππους και 1.002 Nm.

Όπως και στο WRC, έτσι και στο Rallycross για ηλεκτρικά η ισχύς φτάνει σε όλους τους τροχούς μέσω ενός κιβωτίου δύο μόλις σχέσεων (τα ηλεκτρικά μοτέρ προσφέρουν άμεσα το μέγιστο της απόδοσής τους και έχουν και μεγαλύτερο εύρος στροφών). Σχετικά με τις επιδόσεις και την αυτονομία δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τελική πάνω από τα 240 χλμ./ώρα.

Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 23 Αυγούστου από τη Σουηδία και είμαστε σίγουροι πως ο Ken Block για μια ακόμη φορά θα «ηλεκτρίσει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλες Δυνάμεις: Άμεση ενίσχυση! Έρχονται χιλιάδες προσλήψεις ΕΠΟΠ – Τι θα γίνει με τη θητεία