ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Από τι είναι κατασκευασμένα τα ρούχα που έσωσαν τον Grosjean από τη φωτιά;

Από τι είναι κατασκευασμένα τα ρούχα που έσωσαν τον Grosjean από τη φωτιά;

Στο χτεσινό Γκραν Πρι της Formula 1 στο Μπαχρείν o Grosjean γλίτωσε από του χάρου τα δόντια χάρη και στη φόρμα και τα εσώρουχα του.

Του Γιάννη Σκουφή

Ο Rοmain Grosjean σε ένα από τους κατά πάσα πιθανότητα τελευταίους αγώνες στη Φόρμουλα 1, το Γκραν Πρι του Μπαχρέιν, είχε απίστευτη τύχη και βγήκε αλώβητος από το τρομερό ατύχημά του. Στο οποίο το μονοθέσιό του έπεσε στη μπαριέρα με πάνω από 200 χλμ./ ώρα, την τρύπησε, κόπηκε στα δύο και έπιασε αμέσως φωτιά.

Πέρα από την τύχη και το ότι ευτυχώς διατήρησε τις αισθήσεις του και μπόρεσε να βγει και να απομακρυνθεί από το φλεγόμενο μονοθέσιο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν, εκτός από το κράνος και τα ρούχα που φορούσε. Η φόρμα και τα εσώρουχά του, τα οποία είναι πανάλαφρα και πυρίμαχα.

Το βασικό υλικό από το οποίο κατασκευάζονται ονομάζεται Nomex. Είναι συνθετικό, αντέχει σε φλόγες θερμοκρασίας από 600 έως 800 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να μην αναφλέγεται για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα και η εσωτερική του θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 41 βαθμούς για 11 δεύτερα.

Τα εσώρουχα είναι σχετικά λεπτά, ενώ η αγωνιστική φόρμα αποτελείται από πολλές στρώσεις Nomex. Ανθεκτικό στις φλόγες πρέπει να είναι και το φερμουάρ της αλλά και τα τυχόν λογότυπα των χορηγών που ράβονται πάνω της.

Aπό Nomex είναι κατασκευασμένη και η μπαλακλάβα, η «κουκούλα» που φορούν οι οδηγοί πριν βάλουν το κράνος τους. Πυρίμαχα είναι και τα παπούτσια, που είναι δερμάτινα, αλλά και τα γάντια.