ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το λιλιπούτειο ηλεκτρικό Opel Rocks-e σε νέες περιπέτειες

Το λιλιπούτειο ηλεκτρικό Opel Rocks-e σε νέες περιπέτειες

Μπορεί να έχει περάσει με ψιλά γράμματα αλλά το Ami της Citroen έχει ένα αδερφάκι με γερμανικό διαβατήριο.

Του Γιάννη Σκουφή

Το Citroen Ami είναι το μικρότερο και φτηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το Ami έχει κάποιες βασικές προδιαγραφές προκειμένου να μπορεί να οδηγείτε τόσο από έφηβους (π.χ. στη Γαλλία από16 ετών) όσο και από ηλικιωμένους που θέλουν να καλύψουν βασικές μεταφορικές ανάγκες.

Και ενώ το γαλλικό μοντέλο μας είναι γνωστό καθώς ήδη κυκλοφορεί στην χώρα μας (ξεκινά από 9.500 ευρώ που με τις επιδοτήσεις του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» μπορούν να μειωθούν έως και τις 5.500 ευρώ), ίσως να μην γνωρίζετε πως ένα αντίστοιχο διαθέτει και η Opel. To οποίο πέρα από την κανονική έκδοση Rocks-e απέκτησε και μια επαγγελματική, την Kargo.

Αυτοκίνητα σαν το Rocks-e Kargo θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για παραδόσεις. Από πακέτα και φάρμακά ή ακόμη και πίτσες σε περιοχές που επιβάλλεται να κυκλοφορούν οχήματα μηδενικών ρύπων. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας ακούγεται παράξενο αλλά ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν θεσπιστεί τέτοιες ζώνες και τα μόνο οχήματα που έχουν πρόσβαση είναι τα ηλεκτρικά.

Ειδικότερα σε ιστορικά κέντρα που έχουν πολύ στενούς δρόμους, μοντέλα όπως το Rocks-e του οποίου το μήκος και το πλάτος δεν ξεπερνούν τα 2,41 και 1,39 μέτρα, αντίστοιχα, μπορούν να δώσουν λύσεις.

Το πίσω μέρος του Rocks-e Kargo χωρά 400 λίτρα και έχει ωφέλιμο φορτίο 140 κιλών, ενώ τα αντικείμενα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο από το πίσω μέρος όσο και από την πόρτα του συνοδηγού.

Σημειώστε δε πως το λιλιπούτειο αυτοκίνητο κινείται από ένα μοτέρ μόλις 8 ίππων που του εξασφαλίζει μια τελική ταχύτητα 45 χλμ./ώρα, ενώ με τη μπαταρία του των 5,5 kWh η αυτονομία φτάνει τα 75 χιλιόμετρα.