ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Koenigsegg πάει για νέο ρεκόρ ταχύτητας

H Koenigsegg πάει για νέο ρεκόρ ταχύτητας

Στο άτυπο κυνήγι του τίτλου του πιο γρήγορου αυτοκινήτου παραγωγής στον κόσμο, η Koenigsegg ετοιμάζεται για μια νέα προσπάθεια με το Jesko Absolut.

Του Γιάννη Σκουφή

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η προσπάθεια αυτή θα γίνει αργότερα φέτος και λίγο μετά τις πρώτες παραδόσεις σε πελάτες. Στόχος είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων του νέου Koenigsegg και φυσικά η προβολή της σουηδικής εταιρείας.

Ο Christian von Koenigsegg, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αποκάλυψε ότι το πρώτο Jesko Absolut έχει ήδη παραδοθεί σε έναν πελάτη στην Ελβετία, ενώ θα ακολουθήσουν και περισσότερα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό το ορόσημο έχει πυροδοτήσει φήμες σχετικά με μια πιθανή απόπειρα παγκόσμιου ρεκόρ, μια προοπτική που ο Koenigsegg συζητά ανοιχτά από το ντεμπούτο του hypercar το 2020. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά: το ρεκόρ πρέπει να γίνει σε δημόσιο δρόμο!

Σε συνέντευξή του σε σουηδικό μέσο, ο Koenigsegg είπε μεταξύ άλλων: «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να πάμε για το ρεκόρ φέτος. Προς το παρόν ψάχνουμε για μια ευθεία που να είναι αρκετά μεγάλη και όπου η κυκλοφορία μπορεί να διακοπεί, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο».

Η τοποθεσία για αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα είναι πιθανό να βρίσκεται εκτός Σουηδίας, τονίζοντας την ανάγκη για έναν μεγάλου μήκους και ασφαλή δρόμο.

Αναφερόμενη σε προηγούμενα ρεκόρ, η Koenigsegg τόνισε ότι το ρεκόρ του 2017 με 447,19 χλμ./ώρα εξακολουθεί να ισχύει, καθώς μετρήθηκε ως μέσος όρος δύο κατευθύνσεων και επιτεύχθηκε με αυτοκίνητο παραγωγής. Αντίθετα, αντίπαλοι όπως η Bugatti και η SSC έκαναν τα ρεκόρ τους με μη εγκεκριμένα αυτοκίνητα, δίνοντας στην Koenigsegg ένα επιπλέον αβαντάζ.

Υπενθυμίζεται ότι το Jesko Absolut, το οποίο παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2020, αποτελεί την επιτομή της αεροδυναμικής απόδοσης, εστιάζοντας στην τελική ταχύτητα και όχι στο downforce.

Με έναν bi-turbo V8 των 5.000 κυβικών που αποδίδει έως και 1.622 ίππους με καύσιμο E85, το Absolut διαθέτει επανασχεδιασμένα αεροδυναμικά στοιχεία, εξελιγμένη σχέση μετάδοσης, ειδική ρύθμιση της ανάρτησης και μεγαλύτερο χώρο αποσκευών.

Οι προσομοιώσεις υποδεικνύουν θεωρητική τελική ταχύτητα 532 χλμ./ ώρα, αν και η επίτευξη αυτής της ταχύτητας σε πραγματικές συνθήκες ακούγεται ανέφικτη. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις…