ΓΥΝΑΙΚΑ

Εννέα πράγματα που δεν πρέπει να απαγορεύουν οι γονείς στα παιδιά τους (vid)

Εννέα πράγματα που δεν πρέπει να απαγορεύουν οι γονείς στα παιδιά τους (vid)
pixabay.com

Πότε δεν πρέπει να παρεμβαίνουν.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα όρια βοηθούν το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά.

Ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί μπορούν να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό ως γονείς να παροτρύνετε κι όχι να αποθαρρύνετε τα παιδιά όταν θέλουν να κάνουν ορισμένα πράγματα.

Τι πρέπει λοιπόν να επιτρέπετε στα παιδιά να κάνουν; Τα εννέα ακόλουθα:

Να κάνουν ερωτήσεις

Τα παιδιά μεγαλώνουν και μαθαίνουν για τον κόσμο θέτοντας συνεχώς ερωτήσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να απαντάτε στα αμέτρητα «γιατί», όμως ο χρόνος που θα τους αφιερώσετε όχι μόνο βοηθά να αναπτυχθούν, αλλά δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ σας που είναι σημαντικός για τη μετέπειτα σχέση σας.

Να κλαίνε

Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας να κλαίνε αν έτσι αισθάνονται, επαναλαμβάνοντας το κλισέ ότι τα μεγάλα παιδιά δεν κλαίνε. Προσπαθήστε να καταλάβετε το λόγο που τα οδηγεί σε μια τέτοια συμπεριφορά και βοηθήστε τα με τον τρόπο σας.

Να λένε «όχι»

Το να λένε « όχι» τα παιδιά δεν σημαίνει ότι σας αμφισβητούν ή παραβιάζουν κάποια όρια που έχετε θέσει. Εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο την άποψή τους και είναι στο χέρι σας να τους εξηγήσετε αν έχουν δίκιο ή όχι.

Να φοβούνται

Τα μικρά παιδιά μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι , τα ζώα , τον θόρυβο , ακόμα και τον παιδίατρο που επισκέπτεστε τακτικά. Μην τα ντροπιάζετε επειδή φοβούνται αλλά βοηθήστε να καταλάβουν αν ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος.

Να έχουν μυστικά

Μεγαλώνοντας τα παιδιά χρειάζονται όλο και περισσότερο την ιδιωτικότητά τους. Προφανώς και πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει στη ζωή τους αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν την παραβιάζετε. Η εμπιστοσύνη των παιδιών σας είναι ανεκτίμητη και είναι καλύτερο να μην διακινδυνεύσετε διαβάζοντας τα μηνύματα στα κινητά τους ή πιέζοντάς τα να σας αποκαλύψουν κάτι που δεν θέλουν.

Να κάνουν λάθη

Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει λάθη. Φανταστείτε λοιπόν πώς νιώθει ένα παιδί ακούγοντας τους γονείς του να του κουνούν το δάχτυλο, κριτικάροντας συνεχώς τις λάθος επιλογές τους. Το πιο πιθανό είναι να μη θέλει να κάνει τίποτα από μόνο του ή να κλειστεί στον εαυτό του.

Να νιώθουν ζήλια ή θυμό

Η ζήλια ή ο θυμός είναι συναισθήματα που νιώθουν τα μικρά παιδιά καθώς δεν έχουν ακόμα τη δύναμη να ελέγχουν τα αρνητικά συναισθήματα. Μεγαλώνοντας θα είναι σε θέση να τα διαχειριστούν με καλύτερο τρόπο. Εκείνο που προέχει είναι να αντιληφθείτε τους λόγους που τα παιδί σας νιώθει ζήλια ή θυμό.

Να μη δανείζουν τα πράγματά τους

Το παιδί έχει κάθε δικαίωμα να επιλέγει με ποιον και αν θα μοιραστεί τα πράγματά του. Είναι λάθος να το πιέζετε απλά για να μην έρθετε εσείς σε δύσκολη θέση.

Να φωνάζουν

Οι φωνές είναι ενοχλητικές για τους μεγάλους και απόλαυση για τα παιδιά. Αφήστε τα να εκφραστούν, γελώντας, τραγουδώντας, παίζοντας, κάνοντας θόρυβο, γιατί είναι η μόνη περίοδος της ζωής τους που μπορούν να τα απολαύσουν όλα αυτά πραγματικά.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε συνοπτικά τι δεν πρέπει να απαγορεύετε στα παιδιά σας:

Πηγή: Mothersblog.gr