ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε βιβλία που θα διαβάσουμε το φθινόπωρο

βιβλία που θα διαβάσουμε το φθινόπωρο

Τέσσερα από τα πέντε βιβλία που επιλέγουμε αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.


Το τελευταίο τέταρτο του 2021 φέρνει στις προθήκες των ελληνικών βιβλιοπωλείων δυνατούς και πολυαναμενόμενους τίτλους για κάθε αναγνώστη και φίλο του βιβλίου. Ήδη ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος από νέες εκδόσεις, όπως φαίνεται και από τις επιλογές μας παρακάτω, γεγονός που θα εκτιμήσει κάθε βιβλιοφάγος, που στις διακοπές έχει... ξεκοκκαλίσει ό,τι βιβλίο έχει πέσει στα χέρια του!

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η αναφορά των νέων βιβλίων που έχουμε επιλέξει, ακολουθεί αλφαβητική σειρά με βάση τον εκδοτικό οίκο.

Ήμασταν Ψεύτες, Έμιλι Λόκχαρτ (εκδόσεις Διόπτρα)

Το βιβλίο-φαινόμενο του BookTok θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τη Διόπτρα σε ειδική έκδοση με σημειώσεις της συγγραφέως και ερωτικά γράμματα του Γκατ στην Κέιντενς.

Σύνοψη του βιβλίου:

Ξάπλωσα στο σκοτεινό δωμάτιο νιώθοντας απεγνωσμένη λύπη για τον εαυτό μου. Η επιλεκτική αμνησία μου δεν βοηθά τα φαντάσματα της μνήμης να συναρμολογήσουν τη μέρα του ατυχήματος.

Από εκείνο το καλοκαίρι θυμάμαι… Να ερωτεύομαι τον Γκατ. Το τριαντάφυλλό του για τη Ρακέλ και τη νύχτα μου γεμάτη κρασί και θυμό. Το νυχτερινό κολύμπι. Να φιλάω τον Γκατ στη σοφίτα. Την κούνια από λάστιχο αυτοκινήτου, το υπόγειο, το περιμετρικό μονοπάτι. Τον Γκατ να με βλέπει να αιμορραγώ. Το χέρι της Μίρεν να κρατάει ένα δοχείο με βενζίνη. Τα πόδια του Τζόνι να τρέχουν κατεβαίνοντας προς το λεμβοστάσιο. Και εμάς τους τέσσερις Ψεύτες να γελάμε. Εγώ, ο Τζόνι, η Μίρεν και ο Γκατ. Ποιοι ήμασταν; Πού ήμασταν; Δεν ξέρω…

H Ιστορία της Λίσι, Στίβεν Κινγκ (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Η Ιστορία της Λίσι, ίσως το πιο προσωπικό και δυνατό έργο του Στίβεν Κινγκ, έχει θέμα την πηγή της δημιουργικότητας, τους πειρασμούς της παράνοιας και τη μυστική γλώσσα της αγάπης. To βιβλίο μεταφέρθηκε σε μίνι σειρά σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα, σκηνοθεσία του Πάμπλο Λαρέν και πρωταγωνιστές τους Τζούλιαν Μουρ και Κλάιβ Όουεν. Από τις 22 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας μας από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Σύνοψη του βιβλίου:

Η Λίσι έχασε πριν από δύο χρόνια τον άντρα της, τον Σκοτ, μετά από 25 χρόνια γάμου. Ο Σκοτ ήταν πολυβραβευμένος συγγραφέας μπεστ σέλερ και πολύπλοκος άνθρωπος. Ήδη από την αρχή της σχέσης τους, προτού παντρευτούν, η Λίσι ήξερε ότι ο Σκοτ αποτραβιόταν σε κάποιο μέρος –ένα μέρος που τον τρόμαζε και τον γιάτρευε συγχρόνως, που μπορούσε να τον καταβροχθίσει ζωντανό ή να του δώσει τις ιδέες που χρειαζόταν για να παραμείνει ζωντανός. Τώρα είναι η σειρά της Λίσι να έρθει αντιμέτωπη με τους δαίμονες του Σκοτ και να επισκεφθεί αυτό το τρομακτικό μέρος. Σύντομα, αυτό που στην αρχή μοιάζει με την προσπάθεια μιας χήρας να βάλει σε τάξη τις σημειώσεις του διάσημου συζύγου της εξελίσσεται σε ένα μοιραίο ταξίδι στα σκοτάδια της ζωής του.

Ο Άρχοντας της Ζήλιας, Γιο Νέσμπο (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο ροκ σταρ του σκανδιναβικού θρίλερ. Γιο Νέσμπο, επιστρέφει φέτος το φθινόπωρο -και συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου- με τον Άρχοντα της ζήλιας, μια συλλογή επτά ιστοριών με κεντρικό θέμα τα πιο δυνατά συναισθήματα και τα πιο άγρια ανθρώπινα ένστικτα. Ιστορίες γεμάτες απληστία, αδίστακτους έρωτες και σκοτεινά μυστικά.

Σύνοψη του βιβλίου:

Πόθος. Απιστία. Ζήλια.
Μια γυναίκα έχει συλλάβει το απόλυτο σχέδιο εκδίκησης απέναντι στον άντρα της που την απατάει με την καλύτερή της φίλη. Θα το ομολογήσει στον διπλανό της στη μοιραία πτήση της ζωής της. Ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής, γνωστός ως «Άρχοντας της Ζήλιας», αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα στην Κάλυμνο και να λυτρωθεί από το παρελθόν του.

Μυστικά και Ψέματα.
Πολύ μακριά, σε μια άλλη χώρα, ένας οδηγός ταξί βρίσκει το σκουλαρίκι της συζύγου του μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας στην οποία ο ίδιος εργάζεται. Πώς βρέθηκε εκεί; Ένας συγγραφέας αλλάζει ζωή και διεκδικεί τον έρωτά του χωρίς ενδοιασμούς.

Ολέθριες Επιπτώσεις.
Μια πρόσφυγας αποφασίζει να παίξει τον ρόλο της Ατρόπου ενώ ακόμη ζει με τα φαντάσματά της. Σε μια γειτονιά του Όσλο ένα πτώμα καταλήγει στα σκουπίδια. Ποια αμαρτία διέπραξε όσο ζούσε για να αξίζει ένα τέτοιο τέλος; Και κάπου αλλού η αυτοκτονία μιας πλούσιας κληρονόμου ίσως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ευθύνεται κάποιος από τους πρώην συντρόφους της για τον θάνατό της; Υπέφερε ή οι τελευταίες της στιγμές ήταν γλυκές;

Η γυναίκα της Βιβλιοθήκης, Φρέγια Σάμπσον (εκδόσεις Μίνωας)

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα-ύμνος στη φιλαναγνωσία. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο που κυκλοφορεί ταυτόχρονα στη χώρα μας με την Αγγλία και την Αμερική, ενώ τα δικαιώματα έχουν πουληθεί σε 15 χώρες. Το βιβλίο θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Σύνοψη του βιβλίου:

Η Τζουν Τζόουνς δεν έχει φύγει ποτέ από το μικρό αγγλικό χωριό όπου μεγάλωσε. Σε όλη την παιδική ηλικία της ήταν χωμένη μέσα σε ένα βιβλίο και κολλημένη στο πλευρό της μητέρας της, που ήταν η αγαπημένη βιβλιοθηκάριος της τοπικής βιβλιοθήκης. Τώρα, χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Τζουν έχει κλειστεί στον εαυτό της και στις αναμνήσεις της, ώσπου το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να κλείσει τη βιβλιοθήκη και μια παρέα εκκεντρικών θαμώνων θα συγκροτήσει μια ομάδα διαμαρτυρίας… Τότε η Τζουν αναγκάζεται να κοιτάξει τη ζωή της κατάματα.

Το Γκαμπί της Βασίλισσας, Γουόλτερ Τέβις (εκδόσεις Ψυχογιός)

Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η επιτυχημένα και πολυβραβευμένη μίνι-σειρά του Netflix, κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις 21 Οκτωβρίου. Σκάκι, φεμινισμός, εθισμός: μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης που κόβει την ανάσα μέχρι τη δραματική κορύφωσή της, η οποία έχει χάρη ανάλογη με το να κάνεις ματ σε τέσσερις κινήσεις.

Σύνοψη του βιβλίου:

Η ήσυχη και μελαγχολική Μπεθ Χάρμον είναι ένα 8χρονο ορφανό κοριτσάκι που μοιάζει να μη διαθέτει τίποτα το αξιοπρόσεκτο. Μέχρι που παίζει την πρώτη της παρτίδα στο σκάκι. Τότε οι αισθήσεις της οξύνονται, το μυαλό της καθαρίζει και για πρώτη φορά στη ζωή της νιώθει πως έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Καθώς το μοναδικό της ταλέντο την οδηγεί να αρχίσει να αγωνίζεται επαγγελματικά σε κορυφαία σκακιστικά τουρνουά ήδη από τα εφηβικά της χρόνια, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, που βαθαίνουν την ψυχική της απομόνωση και την ωθούν όλο και περισσότερο στην απόδραση…



Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.