ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λετίσια Κάστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Λετίσια Κάστα
AP

Η Λετίσια Κάστα θα δώσει τρεις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Λετίσια Κάστα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει επί σκηνής τη βιογραφία της διεθνούς φήμης πιανίστριας Κλάρα Χάσκιλ, μιας από τις μεγαλύτερες γυναικείες προσωπικότητες της μουσικής ερμηνείας των σπουδαιότερων κλασικών έργων για πιάνο.

Η παράσταση «Laetitia Casta: Clara Haskil, Prelude and Fugue» σε κείμενο του Serge Kribus θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2022.

Με τη Λετίσια Κάστα θα βρεθεί επί σκηνής η πιανίστρια Isil Bengi για να ξεδιπλώσουν οι δυο τους άγνωστες πτυχές της της μεγάλης μουσικού του προηγούμενου αιώνα.

Η Κλάρα Χάσκιλ γεννήθηκε στο Βουκουρέστι στις 7 Ιανουαρίου 1895. Σε όλη της τη ζωή υπέφερε από σκολίωση και όγκο στο οπτικό της νεύρο. Από μικρό παιδί ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο, αρχικά στη Βιέννη και στη συνέχεια στο Παρίσι όπου κέρδισε το πρώτο της βραβείο σε ηλικία 14 ετών. Πολύτιμος συμπαραστάτης τών σπουδών της υπήρξε συμπατριώτης της και μεγάλος βιολιστής Γεώργιος Ενέσκο, με τον οποίο πολύ συχνά έπαιζε προς τιμή της βασίλισσας Κάρμεν Σύλβα στον Πύργο του Πέλες.

Η Χάσκιλ έκανε πολλές περιοδείες, ωστόσο το ρεπερτόριο της δεν ήταν μεγάλο. Η ίδια αγαπούσε να ερμηνεύει τους κλασικούς και ιδιαίτερα τον Μότσαρτ, τον Μπετόβεν, τον Σοπέν και τον Σούμαν.

Η Χάσκιλ έχασε τη ζωή της σε ατύχημα στις 7 Δεκεμβρίου του 1960 σε ηλικία 65 ετών. Συγκεκριμένα, η διάσημη μουσικός γλίστρησε και έπεσε από τις σκάλες στο σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών.


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαίρη Χρονοπούλου: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη μεγάλη επιστροφή της στο θέατρο

Η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία θα ανοίξει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

O Άνθρωπος του Θεού σταθερά στην κορυφή του ελληνικού box office