Magic de Spell
Magic de Spell
Πηγή: Ηλίας Μωραΐτης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Magic de Spell: Οι βετεράνοι της ελληνικής ροκ στο Newsbomb.gr

Η αρχαιότερη εν ενεργεία ελληνική ροκ μπάντα που μετράει πάνω από 40 χρόνια πορείας, μιλάει στο Newsbomb.gr.

Οι Magic de Spell είναι ίσως η μακροβιότερη ενεργή ροκ μπάντα της ελληνικής σκηνής, μετρώντας 42 χρόνια μουσικής πορείας, 12 δίσκους, αμέτρητα live και ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία τους.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου το γκρουπ θα κλείσει πανηγυρικά τη χειμερινή σεζόν, με μια μεγάλη συναυλία στο ιστορικό Κύτταρο. Παράλληλα, αυτό τον καιρό επεξεργάζονται νέα τραγούδια στο στούντιο.

Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, οι βετεράνοι της ελληνικής ροκ, μίλησαν στο Newsbomb.gr.

Πριν από δύο χρόνια οι Magic de Spell συμπλήρωσαν 40 χρόνια πορείας. Ποιος είναι ο κώδικας της μπάντας με την τωρινή σύνθεσή της και ποιος ο συνδετικός κρίκος με τα προηγούμενα χρόνια;

«Η ελληνόφωνη ροκ σκηνή είναι ο κώδικάς μας. Τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Η σκηνή αυτή έχει ιστορία, συνέπεια και συνέχεια πολλών δεκαετιών. Είναι επίσης αρκετά αιρετική και έχει το στοιχείο του απρόβλεπτου. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να διατηρεί τη φρεσκάδα της και να συνεχίζει απτόητη. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι αλλαγές σύνθεσης στους Magic de Spell δεν αποτελούν ρήξη με το παρελθόν της μπάντας, αλλά μας δίνουν την ευκαιρία να προχωρούμε και να χαράζουμε τη δική μας διαδρομή προς το μέλλον».

Είστε ίσως το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό συγκρότημα. Βετεράνοι.

«Δε δίνουμε τόση σημασία στους τίτλους και τους χαρακτηρισμούς. Το μεγάλο κέρδος για εμάς είναι πως υπάρχουν αρκετά παιδιά που εκφράζονται με τα τραγούδια μας, όσο και οι γονείς τους. Αυτό - πίστεψέ μας - είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχουμε καταφέρει. Στη διάρκεια των δεκαετιών δηλαδή, δεν είμαστε το παλιό που πρέπει να πεθάνει για να γεννηθεί το καινούργιο».

Τα 40 χρόνια δεν γιορτάστηκαν όπως θα θέλατε και θα θέλαμε, λόγω της πανδημίας. Τώρα επιστρέφετε και πάλι στη σκηνή, ποια είναι τα vibes που παίρνετε από το κοινό;

«Προλάβαμε να το γιορτάσουμε με μια sold out συναυλία για τα 40 χρόνια μας στο ιστορικό Κύτταρο. Αμέσως μετά ήρθε η πανδημία και έβαλε φρένο στην προγραμματισμένη περιοδεία μας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα, το κοινό δείχνει πως διψάει για μια επιστροφή σε αυτό που πραγματικά σημαίνει rock live».

Θα ξεχωρίζατε κάποιο τραγούδι σας για το οποίο θα λέγατε ότι έχει χαράξει την πορεία της μπάντας;

«Τα τραγούδια που μένουν είναι αυτά που λένε την αλήθεια. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα στα χρόνια. Θεωρούμε πως το αντιπολεμικό μας Διακοπές στο Sarajevo είναι ένα από αυτά. Και το Εμένα Οι Φίλοι Μου, η μελοποίησή μας στο ποίημα της Κατερίνας Γώγου».

Η πανδημία χτύπησε αλύπητα και την Τέχνη. Πιστεύετε ότι μιλάμε ήδη για την Τέχνη πριν και μετά τον κορονοϊό;

«Ακόμη περισσότερο από την ίδια την πανδημία, ο τρόπος διαχείρισής της από το κράτος έπληξε την τέχνη. Δυστυχώς, η πνευματική τροφή, για ακόμη μια φορά στη σύγχρονη ιστορία θεωρήθηκε υποδεέστερη ανάγκη. Για να μην πούμε κάτι πιο βαρύ… Τέλος πάντων. Ανησυχούμε πραγματικά για το πως θα είναι η τέχνη μέσα στο φουτουριστικό και μοναχικό τεχνολογικό μέλλον που έχουν ετοιμάσει για εμάς».

Υπήρξατε δημιουργικοί κατά την περίοδο της καραντίνας και γενικά όλων αυτών που ζούμε την εποχή της πανδημίας; Όπως γνωρίζουμε είστε ένα συγκρότημα που μέσα από τη μουσική του αλλά και το λόγο του, θα κάνει το πολιτικό και κοινωνικό του σχόλιο.

«Καραντίνα σημαίνει αποξένωση και αυτό έχει αρνητική επίπτωση σε όλες τις ομαδικές και συλλογικές προσπάθειες. Πόσο μάλλον σε ένα ροκ συγκρότημα. Τα δικά μας σχόλια λοιπόν για την κατάσταση, θα τα βρείτε μέσα στα τραγούδια που κυκλοφορήσαμε στο χρονικό διάστημα της καραντίνας. Ένα από αυτά είναι η διασκευή μας στη Φαντασία Στην Εξουσία των Στέλιου Βαμβακάρη και Πάνου Ηλιόπουλου, που συνοδεύεται από βιντεοκλίπ με φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, από όλες τις μαζικές και κινηματικές εκδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Αθήνα. Ένα άλλο είναι το Είμαι σε ποίηση Ιάσονα Σταυράκη, που τελειώνει με τη φράση Είμαι μια μπάντα που δεν ακούει κανένας, είμαι ο τίποτας, είμαι ο ψέμας. Είμαι εσύ, είμαστε ένας. Στο βίντεο του Νίκου Σούλη που συνοδεύει το τραγούδι, θα δείτε πολλούς συμμετέχοντες ανθρώπους, που προέρχονται αλλά και εκφράζουν τους μη προνομιούχους και τους μη αποδεκτούς από το σύγχρονο ολοκληρωτικό περιβάλλον».


Μιλώντας για τα 40 –και πλέον- χρόνια της μπάντας, πείτε μου δύο λόγια για το ντοκιμαντέρ που έγινε για εσάς και έχει τίτλο «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι». Γνωρίζω ότι ταξίδεψε και στο εξωτερικό.

«Είναι πολύ τιμητικό για εμάς το ότι δυο σημαντικοί άνθρωποι, όπως ο Βόρης Καραγιάννης και ο Μιχάλης Λαμπριανίδης αποφάσισαν να αφιερώσουν το χρόνο τους και την ενέργεια τους, δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ για τα 40 χρόνια της μπάντας. Δούλεψαν ελεύθερα και η ματιά τους είναι αρκετά αντικειμενική, αφού η συμφωνία μας ήταν να μην επηρεαστούν από εμάς. Πράγματι, το Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι - Η Ιστορία Των Magic de Spell ταξίδεψε στο Lift-Off Festival της Νέας Υόρκης, αλλά και στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας. Αργότερα στη Λευκωσία, οι προβολές πήραν παράταση λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού. Όμως, τα δυο χρόνια πανδημίας καθυστέρησαν την προβολή του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας. Αυτό έχει αποκατασταθεί και σε λίγες μέρες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τις πρώτες ημερομηνίες».

Τι απασχολεί τους Magic de Spell στην παρούσα φάση, μουσικά, κοινωνικά ή ακόμα και για την πορεία της ίδιας της μπάντας;

«Το rock 'n' roll είναι μια διαρκής επανάσταση, μουσική και κοινωνική. Αν αυτό το πνεύμα χαθεί, δεν υπάρχουμε».

Υπάρχει νέο υλικό στα σκαριά; Κάποιο άλμπουμ ή νέο single;

«Ναι, επεξεργαζόμαστε νέα τραγούδια στο στούντιο. Με πειραματισμούς και απρόσμενες συνεργασίες. Δε μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή, εκτός μόνο ότι τα νέα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν στην αρχή ως digital singles, ενώ αμέσως μετά σαν φυσικό προϊόν σε ένα άλμπουμ βινυλίου, κάτι που μας γοητεύει και μας έχει λείψει πολλά χρόνια».

Τι θα γίνει στο Κύτταρο στις 13 Μαΐου;

«Θα ξαναβρεθούμε στη σκηνή με τα Γυμνά Καλώδια και τον Μίμη Καλαντζή, (πρώην Τσοπάνα Rave και νυν "Εγώ"). Όπως ακριβως έγινε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε είχαμε δώσει υπόσχεση ότι θα το επαναλάβουμε, αλλά ξέρετε πως κύλισε αυτός ο χειμώνας, ακυρώσεις κλπ. Διαλέξαμε λοιπόν μια σημαδιακή ημερομηνία για να ξορκίσουμε τις δυσκολίες. Παρασκευή και 13! Τέτοιες συνυπάρξεις για μας και τους φίλους της ελληνικής ροκ σκηνής, είναι γιορτές με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση. Έχουμε ετοιμάσει και ένα μουσικό αφιέρωμα στον Τζίμη Πανούση. Στον άνθρωπο που μας μίλησε με καυστική γλώσσα και μας προειδοποίησε για όλα, πολύ πριν αυτά συμβούν».

Λίγο πριν κλείσουμε θα ήθελα να αναφερθούμε και στον Νίκο Μαϊντά, που «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την οικογένειά μας, που αποτελείται από παλιά, νέα μέλη και φίλους της μπάντας. Είμαστε μια μεγάλη και δεμένη παρέα. Ο Νίκος ήταν φίλος και αδερφος, ανεξάρτητα από το ότι είχε αποχωρήσει πριν χρόνια από τους Magic. Είχαμε ζήσει μια ολόκληρη ζωή μαζί. Ταξίδια, συναυλίες, αλλά και ατέλειωτες ώρες στα στούντιο πρόβας και ηχογράφησης. "Έφυγε" εντελώς ξαφνικά, αφήνοντας παρακαταθήκη μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μας. Τώρα, θα τα λένε εκεί ψηλά με τα άλλα αδέρφια μας που "έφυγαν" νωρίτερα, τον Νίκο Βοσδογάνη μπασίστα στο Διακοπές στο Sarajevo και τον Τάσο Νησσόπουλο κιθαρίστα στο δίσκο μας Κόκκινο.

Σαράντα δύο χρόνια και συνεχίζουμε. Πόσο καιρό θα παίζουν ακόμα οι Magic de Spell;

«Για όσο το θεωρούμε σημαντικό εμείς και για όσο το θεωρούν σημαντικό όσοι μας ακολουθούν. Είναι μια αλληλένδετη σχέση που διαρκεί ακόμη, παρ’ όλο που τα πάντα αλλάζουν γύρω μας με εκκωφαντικό τρόπο».