Ταινίες τρόμου και Όσκαρ
Oι έξι ταινίες που διεκδίκησαν Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δεις στο Halloween
Πηγή: Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μόνο 6 θρίλερ κατάφεραν να διεκδικήσουν Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Ο τρόμος σπάνια έχει εκτιμηθεί σε βραβεία κύρους όπως τα Όσκαρ. Αυτές είναι οι μοναδικές έξι ταινίες που προτάθηκαν ποτέ για βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

O κινηματογραφικός τρόμος είναι ένα είδος που ιστορικά έχει περιφρονηθεί από τους κριτικούς κινηματογράφου. Πολύ πριν οι ταινίες με υπερήρωες θεωρηθούν ότι «δεν είναι σινεμά», ο τρόμος ήταν το μόνο είδος που έπαιρνε αρνητική προβολή και υποτιμήθηκε σε διακεκριμένους κινηματογραφικούς χώρους. Ωστόσο, εδώ και χρόνια έχουμε δει απίστευτα επιτυχημένες ταινίες τρόμου όπως το The Blair Witch Project και το Paranormal Activity να προέρχονται από ανεξάρτητους και χαμηλού προϋπολογισμού κινηματογραφιστές. Όπως για παράδειγμα, η Blumhouse που έχει σημειώσει μια αξιοσημείωτη πορεία κάνοντας χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες τρόμου που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Ο τρόμος είναι πιθανώς το πιο εύκολο είδος για να ξεκινήσει κανείς στο σινεμά και απαιτεί μόνο μια ιδέα, ένα σενάριο, μια κάμερα, αρκετά jump scares και μερικούς ηθοποιούς πρόθυμους να σας βοηθήσουν να κάνετε την ταινία που θέλετε. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κινηματογραφιστές όπως ο Τζέιμς Γουάν με το Conjuring Universe που σπάει τα ταμεία του box office, επένδυσαν στον horror genre, φέρνοντας τον τρόμο στο προσκήνιο.

Βέβαια, η έλλειψη εκτίμησης από τους κριτικούς κινηματογράφου για τις ταινίες αυτού του είδους συνεχίζεται για τα καλά και μαζί με είδη όπως η επιστημονική φαντασία, συνεχίζουν να παραγκωνίζονται και να αγνοούνται από διοργανώσεις βραβείων όπως τα Όσκαρ. Όπως όλοι γνωρίζουμε είναι σπάνιο φαινόμενο να δούμε κάποιο θρίλερ να διεκδικεί Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Σίγουρα, τα βραβεία Όσκαρ δεν αποτελούν ένδειξη για το τι κάνει μια ταινία καλή ή κακή, αλλά είναι ένα δείγμα για το ποιες ταινίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από εκείνους που είναι σεβαστοί στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Ωστόσο, όπως σε κάθε κανόνα -έτσι κι εδώ- υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του, γι' αυτό παρακάτω θα δείτε τις έξι ταινίες τρόμου που κατάφεραν να βρουν μια θέση στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

The Exorcist (O Εξορκιστής, 1973)

Ο Εξορκιστής ήταν η πρώτη ταινία τρόμου που προτάθηκε ποτέ για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο θεσμό των Όσκαρ. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1973 και έχει γίνει κλασική στο είδος, ενώ φημίζεται για τις σοκαριστικές αντιδράσεις που συγκέντρωσε από τους θεατές του σινεμά εκείνη την εποχή ως μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες που έγιναν ποτέ. Είναι γνωστό ότι το κοινό εκείνη την εποχή τρομοκρατήθηκε από την ταινία που βασίστηκε σε ομώνυμο μυθιστόρημα. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ στην 46η ετήσια τελετή των βραβείων, αλλά έχασε από το The Sting (Το Κεντρί). Τελικά η ταινία κατάφερε να αποσπάσει Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου και Ήχου, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν η πιο εμπορική ταινία τρόμου στο παγκόσμιο box office.

Jaws (Τα Σαγόνια του Καρχαρία, 1975)

Η εμβληματική ταινία που μας έκανε όλους να φοβόμαστε να μπούμε στη θάλασσα! Το Jaws, σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, ήταν μια προσαρμογή ομώνυμου βιβλίου για μια παραθαλάσσια πόλη σε θερινό θέρετρο της Νέας Αγγλίας η οποία τρομοκρατείται από έναν ανθρωποφάγο μεγάλο λευκό καρχαρία. Ο σερίφης της πόλης, Martin Brody, προσπαθεί να εξοντώσει τον καρχαρία με τη βοήθεια ενός θαλάσσιου βιολόγου και επαγγελματία κυνηγού καρχαριών. Από την κυκλοφορία του, το Jaws έχει συνδεθεί στενά με την ποπ κουλτούρα, ενώ το (απειλητικό) soundtrack είναι πλέον από τα πιο επιτυχημένα και αναγνωρίσιμα στην ιστορία του κινηματογράφου. Κατά την αρχική κυκλοφορία του το Jaws ήταν η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών. Αυτό βέβαια πριν από την κυκλοφορία του πρώτου Star Wars. Το Jaws προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ, Πρωτότυπης Μουσικής, Ήχου και Καλύτερης Ταινίας στην 48η διοργάνωση των Βραβείων και τα κέρδισε όλα εκτός από εκείνο της Καλύτερης Ταινίας. Για την ιστορία, η ταινία καθιέρωσε τον Σπίλμπεργκ ως έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

The Silence of the Lambs (Η Σιωπή των Αμνών, 1991)

Η ψυχολογική φρίκη σε όλο της το μεγαλείο! Η Σιωπή των Αμνών κατάφερε να γράψει ιστορία όταν έγινε η πρώτη και μοναδική ταινία τρόμου που κέρδισε Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Όσκαρ. Στην ταινία, βασισμένη επίσης σε ομώνυμο βιβλίο, πρωταγωνιστούν οι Άντονι Χόπκινς ως ο εμβληματικός Hannibal Lecter, ένας διαβόητος ψυχίατρος που έγινε κανίβαλος και κατά συρροή δολοφόνος και η Τζόντι Φόστερ στον ρόλος της Clarice Starling, μια ντετέκτιβ του FBI που εργάζεται για να πιάσει έναν άλλο κατά συρροή δολοφόνο, τον Buffalo. Όπως και οι υπόλοιπες ταινίες αυτής της λίστας, έγινε μια από τις πιο γνωστές και εμβληματικές ταινίες στην ιστορία της μεγάλης οθόνης. Το Silence of the Lambs σάρωσε τα 64α βραβεία Όσκαρ: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για την ολιγόλεπτη αλλά συγκλονιστική ερμηνεία του Χόπκινς, Α' Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερης Ταινίας. Επίσης έγραψε ιστορία καθώς ήταν η τρίτη ταινία που πέτυχε ποτέ αυτό το κατόρθωμα.

The Sixth Sense (H Έκτη Αίσθηση, 1999)

Μια από τις πιο διάσημες και αξιομνημόνευτες ταινίες του είδους που συγκλόνισε το κοινό με την έξυπνα εκτελεσμένη ανατροπή της πλοκής του. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Μπρους Γουίλις ως παιδοψυχολόγος και ο Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ ως το αγόρι που ισχυρίζεται ότι μπορεί να δει νεκρούς ανθρώπους! Το φιλμ ήταν υποψήφιο για έξι Βραβεία Όσκαρ, αλλά δεν έφερε στο σπίτι κανένα από αυτά. Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης προσφέροντας ακόμα ανατριχίλες αλλά και μια εντελώς διαφορετική εμπειρία σε όσους την παρακολουθούν ξανά έως το ανατρεπτικό φινάλε.

Black Swan (Μαύρος Κύκνος, 2010)

Ο Μαύρος Κύκνος με πρωταγωνίστρια τη Νάταλι Πόρτμαν, είναι ένας ψυχολογικός τρόμος που ακολουθεί μια μπαλαρίνα η οποία τρελαίνεται καθώς διαγωνίζεται για έναν ρόλο σε παραγωγή της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι. Η αρκετά σκοτεινή ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2010 με πρωταγωνιστές επίσης τους Βενσάν Κασέλ, Μίλα Κούνις, Γουϊνόνα Ράιντερ, κ.ά. Η ταινία ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Φωτογραφίας και Μοντάζ. Δυστυχώς, η ταινία εκείνη την χρονιά έχασε την υψηλότερη διάκριση από το The King's Speech.

Get Out (Τρέξε, 2017)

Η πιο πρόσφατη υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας τρόμου ήταν το 2018. Πρόκειται για το Get Out που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζόρνταν Πιλ, το οποίο ακολουθεί έναν μαύρο που ανακαλύπτει σκοτεινά μυστικά για την οικογένεια της λευκής φίλης του. Όπως μεγάλο μέρος του έργου του Πιλ, η ταινία πραγματεύεται το θέμα της φυλής μέσω μια μοναδικής και τρομακτικής ανατροπής. Πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, ο Πιλ ήταν γνωστός ως κωμικός, με αξιοσημείωτα έργα όπως το Key & Peele, έτσι συγκλόνισε τον κόσμο όταν κυκλοφόρησε μια καλογραμμένη και σκηνοθετημένη ταινία τρόμου που εξερευνούσε τον ρατσισμό με τρόπο που δεν είχε είχε γίνει ποτέ πριν. Η ταινία ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ταινία στα 90ά Βραβεία Όσκαρ, εκτός από: Καλύτερη Σκηνοθεσία, Πρωτότυπο Σενάριο και Καλύτερο Ηθοποιό (για τον Ντάνιελ Καλούγια). Παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, ο Πιλ έγινε ο τρίτος κατά σειρά που απέσπασε υποψηφιότητες στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου με την πρώτη ταινία, ενώ έγραψε επίσης ιστορία ως ο πρώτος μαύρος συγγραφέας που κέρδισε Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.



Διαβάστε επίσης

Netflix: Ξέρουμε ποιες νέες σειρές και ταινίες θα δείτε τον Νοέμβριο

Σινεμά: Νέες ταινίες και προβολές με 2 ευρώ

Η νέα σειρά - «κόλλημα» που κατέκτησε το Netflix

The Watcher: Η πραγματική ιστορία πίσω από τη νέα σειρά του Netflix

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ