πολιτιστική ατζέντα events
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Χορός, μουσική και... ορθοπεταλιές

Τα σημαντικά ραντεβού μας με την Τέχνη για αυτή την εβδομάδα: Μουσική, θέατρο, σινεμά και φεστιβάλ.

Ηλεκτρονική μουσική, τσιγγάνικα βιολιά, ρίμες και πολύ χορό έχουν οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου στην Αθήνα. Οι λάτρεις του ποδηλάτου και της εναλλακτικής μετακίνησης, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το Athens Bike Festival 2023 στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ. Οι φίλοι του βιβλίου, ξεφυλλίστε το νέο μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του Σασμού, Σπύρου Πετρουλάκη, με τίτλο «Η κληρονομιά».

Μουσική

Neapoly - Κ. Βήτα και Νίκος Πατρελάκης, Εναλλακτική ΕΛΣ

Neapoly
NeapolyΑ. Σιμόπουλος

O K.Βήτα και ο Νίκος Πατρελάκης επιστρέφουν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για έναν νέο κύκλο συναυλιών του εξαιρετικά επιτυχημένου τους ηλεκτρονικού πρότζεκτ Neapoly. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό εγχείρημα με καινούρια, από κοινού, ηλεκτρονική μουσική και πρωτότυπα βίντεο, μια βόλτα εξερεύνησης και πειραματισμού στην electronica και τους αμέτρητους ήχους και φόρμες της. Το Neapoly θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 31 Μαρτίου και 1, 2 Απριλίου 2023.

100 Τσιγγάνικα Βιολιά, Christmas Theater

100 Τσιγγάνικα Βιολιά, Christmas Theater
100 Τσιγγάνικα Βιολιά στο Christmas Theater

Η αγαπημένη του Αθηναϊκού κοινού Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, έρχεται για πρώτη φορά στο Christmas Theater και φέρνει την σπουδαία μουσική της παράδοση που έχει γεννηθεί στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, στο διαμάντι του Δούναβη. Εκατό μουσικοί παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Στην Ορχήστρα συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας και αναμειγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, παιγμένα με μοναδικό τρόπο.

Max Romeo, Fuzz Live Music Club

Max Romeo
Max Romeo

Ο ζωντανός θρύλος της roots reggae, o προκλητικός στιχουργός και ερμηνευτής που έβαλε τις φάσεις για το «rude» στα rude boys, λίγο πριν συμπληρώσει τα 80 χρόνια του, έρχεται στη χώρα μας για τελευταία φορά στα πλαίσια της παγκόσμιας «Farewell Tour» του με όλες τις σπουδαίες επιτυχίες της πολυετούς καριέρας του. Μαζί του, οι Azizi & Xana Romeo και φυσικά η Charmax band, που τον συνοδεύει τα τελευταία χρόνια, για δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το Σάββατο 1η Απριλίου θα παίξει το WE της Θεσσαλονίκης και την Κυριακή 2 Απριλίου στο Fuzz της Αθήνας.

B.D. Foxmoor, ARCH Club - Live Stage

Μια γιορτή για τα 30 χρόνια δισκογραφίας του B.D. FOXMOOR (1.800 περίπου τραγούδια). Μια γιορτή για την αρχική αίσθηση του low bap και του έργου, του ιδρυτή των θρυλικών Active Member. Από τη σκηνή θα περάσουν 30 καλεσμένοι έκπληξη. Η δεύτερη εποχή του low bap ξεκινάει το βράδυ της Παρασκευής 31 Μαρτίου.

Θέατρο

Οικόπεδα με θέα, θέατρο Άνεσις

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί το βραβευμένο με Pulitzer αριστούργημα του David Mamet, με ένα θίασο σπουδαίων ηθοποιών: Γιάννης Μπέζος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Θανάσης Κουρλαμπάς, κ.ά.

Οικόπεδα με θέα
Οικόπεδα με θέαPatroklos Skafidas

Το έργο, διαδραματίζεται κατά τις τελευταίες μέρες ενός διαγωνισμού, που έχει επιβληθεί από τα κεντρικά γραφεία ενός κτηματομεσιτικού γραφείου μιας μικρής αμερικανικής πόλης. Οι τέσσερις απελπισμένοι μεσίτες του γραφείου διαγωνίζονται ποιος θα κλείσει τις περισσότερες πωλήσεις. Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ο δεύτερος ένα σετ μαχαίρια ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος θα απολυθούν.

Σινεμά

Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves)

Ένας γοητευτικός κλέφτης και μια ομάδα από απίστευτους τυχοδιώκτες αναλαμβάνουν την αποστολή επανάκτησης ενός χαμένου κειμηλίου, αλλά τα πράγματα θα στραβώσουν επικίνδυνα όταν πέσουν πάνω στους λάθος ανθρώπους. Η ταινία Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών ζωντανεύει τον πλούσιο κόσμο και τον μοναδικό χαρακτήρα του θρυλικού παιχνιδιού RPG σε μια ξεκαρδιστική και γεμάτη δράση περιπέτεια.

Πρωταγωνιστούν: Κρις Πάιν, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ρέγκε-Ζαν Πέιτζ, Τζάστις Σμιθ, Σοφία Λίλις, Χιου Γκραντ.

Βιβλίο

Η Κληρονομιά, Σπύρος Πετρουλάκης (εκδόσεις Μίνωας)

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας του Σασμού κυκλοφορεί το νέο του μυθιστόρημα.

Ο Πάρις, επιτυχημένος δικηγόρος, ζει ανέφελα με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Εντελώς απρόσμενα όμως ένας παλιός δαίμονας, μια βαριά κληρονομιά, «η κατάρα του ’35», ξυπνάει για να πάρει εκδίκηση. Το ανάθεμα από το παρελθόν απαιτεί τα παλιά χρωστούμενα με τον πιο βαρύ τόκο: τη ζωή της μίας του κόρης. Η ασθένειά της θα τον οδηγήσει στην πιο απρόβλεπτη απόφαση. Έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, αναμετριέται με τον πιο επικίνδυνο εχθρό δίχως συμμάχους και καλείται να αποφασίσει ποιο παιδί του θα θυσιάσει. Ο δρόμος που θα πάρει αντιστρατεύεται νόρμες και δεδομένα.

Με φόντο τη σταφιδική εξέγερση του 1935 στην Πελοπόννησο και τις δικαστικές αίθουσες της Αθήνας του σήμερα, δικαστές, ένορκοι και γονείς πρέπει να βγάλουν μια δίκαιη ετυμηγορία για ένα έγκλημα που σχεδιάζεται και εκτελείται με χειρουργική ακρίβεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Η Κληρονομιά, Σπύρος Πετρουλάκης
Η Κληρονομιά, Σπύρος Πετρουλάκηςεκδόσεις Μίνωας

Σε αυτό το δικαστικό θρίλερ οι αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, επιστρατεύοντας τη λογική κι όχι την καρδιά.

Μην χάσετε...

Athens Bike Festival 2023, Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ

Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου επιστρέφει στην Αθήνα το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου. Αθλητές, ερασιτέχνες, απλοί φίλοι του ποδηλάτου, παιδιά, καθημερινοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική μετακίνηση αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό σε οποιαδήποτε μορφή του, δίνουν φέτος το δικό τους ραντεβού στη μεγάλη αυτή γιορτή.

bike festival

Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν:

  • Νέα μοντέλα: Προτάσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες ποδηλάτων, ανταλλακτικών και αξεσουάρ
  • E-bikes: Τα πάντα για τη νέα αγορά της ηλεκτροκίνητης υποβοήθησης
  • Micromobility & scooters: Ελαφριά και ευέλικτα οχήματα που αλλάζουν τη μετακίνηση
  • Δοκιμές ποδηλάτων: Γιατί είπαμε ότι για να το αγαπήσεις, πρέπει να το γνωρίσεις!
  • Ποδηλατικός τουρισμός: προτάσεις και επιλογές προορισμών

Επίσης Workshops, Bike Talks, Tech Talks. Στο ειδικό αφιέρωμα με θέμα «παιδί και ποδήλατο» θα υπάρχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτές, παιδική πίστα εκμάθησης και πολλά άλλα, αποκλειστικά για τους μικρούς ποδηλάτες.

Ώρες λειτουργίας: 18:00 – 21:00 – Παρασκευή και 10:00 – 21:00 – Σάββατο, Κυριακή.

NMDF Convention & World of Dance Greece, OAKA

NMDF Convention & World of Dance Greece
NMDF Convention & World of Dance Greece

Η μεγαλύτερη γιορτή χορού έρχεται στο ΟΑΚΑ από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2023. Τέσσερις ημέρες γεμάτες χορό, 14 superstar χορογράφοι, 28 masterclasses και παραπάνω από 34 ώρες χορού. Την τελευταία ημέρα του NMDF Convention, στις 2 Απριλίου, διεξάγεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα το World of Dance Greece.

Eπίσης, την Κυριακή 2 Απριλίου, τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της Αθήνας, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογραφικό πολιτισμό της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης

Σινεμά: Οι νέες ταινίες που βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου

Dogville: Τελευταίες παραστάσεις πριν την αυλαία στις 9 Απριλίου

«Τα σινεμά μας, η πόλη μας»: Κάλεσμα στήριξης με δωρεάν προβολές σε Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ