πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα: Θέατρο Vs τεχνητή νοημοσύνη, καλοκαιρινές συναυλίες και «βρώμικο»

Σινεμά, θέατρο, φεστιβάλ και οι πρώτες συναυλίες του καλοκαιριού.

Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε ρυθμούς βουλευτικών εκλογών, ωστόσο ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα που μπορούμε να κάνουμε πριν ή μετά την κάλπη. Όσοι αγαπούν τα γκάζια, τις κόντρες και τα γρήγορα αυτοκίνητα, δεν πρέπει να χάσουν το «Fast X», τη δέκατη ταινία του Fast & Furious που έχει κυκλοφορήσει ήδη στα ελληνικά σινεμά.

Καταλαβαίνεις ότι το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, όταν οι καλλιτέχνες ανεβαίνουν στα καλοκαιρινά stages, όπως κάνουν οι Πυξ Λαξ, την Πέμπτη 25 Mαΐου στο Βεάκειο Θέατρο.

Παράλληλα, ένα από τα πιο γνωστά punk & ska acts του πλανήτη, οι Dub Pistols επιστρέφουν στην Ελλάδα 4 χρόνια μετά, για ένα μοναδικό live στο Arch, ενώ μια πασίγνωστη θεατρική παράσταση αναμετριέται με την τεχνητή νοημοσύνη

Μουσική

Πυξ Λαξ, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Οι Πυξ Λαξ ξεκινούν τις καλοκαιρινές συναυλίες του και περιμένουν τους φαν τους, στις 25 Mαΐου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά. Οι αιώνιοι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού, έρχονται με τα διαχρονικά τους τραγούδια που όλοι έχουμε χιλιοτραγουδήσει, αλλά και νεότερα.

Dub Pistols, ARCH Club – Live Stage

Οι Dub Pistols, ένα από τα πιο γνωστά punk & ska acts του πλανήτη, θα βρεθούν το Σάββατο 20 Μαΐου στο Arch για να προσφέρουν ένα εκρηκτικό και καθηλωτικό live. Οι Dub Pistols επιστρέφουν μετά από 4 χρόνια, ετοιμάζοντας ένα αχαλίνωτο μείγμα από reggae, ska, punk, hip-hop, breaks, beats και drum ‘n’ bass πάρτι. Στις αποσκευές τους φέρνουν το ολόφρεσκο νέο album τους με τίτλο «Frontline».

Θέατρο

Το Θείο Τραγί vs A.I. 2023, Bios

O Άρης Μπινιάρης αναμετριέται με την τεχνητή νοημοσύνη και επιστρέφει στο BIOS με την επιτυχημένη παράσταση Το Θείο Τραγί vs A.I., βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Σε μια νέα απόπειρα συνδιαλλαγής με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.), τα visuals της παράστασης δημιουργήθηκαν με Α.I. image generator, χρησιμοποιώντας φράσεις και υλικό από το κείμενο του Σκαρίμπα. Η διαχρονικότητα του διηγήματος επαναπροσδιορίζεται μέσω της εικονοκλαστικής δυναμικής της τεχνητής νοημοσύνης.

θειο τραγι παράσταση


Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής. Ο μουσικός λόγος του Γιάννη Σκαρίμπα πλαισιώνεται από μουσική και τραγούδια ειδικά γραμμένα για την παράσταση και με όχημα τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού δημιουργείται μια ηλεκτρική και δυναμική πλατφόρμα αφήγησης της προκλητικής αυτής ιστορίας.

Σινεμά

Fast X

Το τέλος του δρόμου αρχίζει. Οι Μαχητές των Δρόμων αποκτούν τη δέκατη ταινία τους, το Fast X, λανσάροντας τα τελευταία κεφάλια μίας από τις πιο δημοφιλείς σειρές παγκοσμίως, η οποία διανύει την τρίτη δεκαετία της και συνεχίζει δυναμικά με τους ίδιους βασικούς πρωταγωνιστές και χαρακτήρες, όπως όταν ξεκίνησε.

Μετά από πολλές αποστολές και ενάντια σε απίθανα εμπόδια, ο Ντομ Τορέτο (Βιν Ντίζελ) και η οικογένεια του έχουν ξεγελάσει και ξεπεράσει κάθε αντίπαλο στο διάβα τους. Τώρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πιο φονικό εχθρό. Μία τρομαχτική απειλή ξεπροβάλλει από τα σκοτάδια του παρελθόντος, διψάει για εκδίκηση, σκοπεύει να διαλύσει αυτή την οικογένεια και να καταστρέψει μια για πάντα όλους όσους και όλα όσα αγαπάει ο Ντομ.

Στους Μαχητές των Δρόμων: Ληστεία στο Ρίο, το 2011, ο Ντομ και η παρέα του εξολόθρευσαν τον μοχθηρό βαρόνο των ναρκωτικών Eρνάν Ρέγιες, αφήνοντας ακέφαλη την αυτοκρατορία του σε μία γέφυρα του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Δεν γνώριζαν όμως ότι ο γιος του Ρέγιες, ο Ντάντε (Τζέισον Μομόα, Aquaman) ήταν αυτόπτης μάρτυρας και έχει περάσει τα τελευταία 12 χρόνια καταστρώνοντας την εκδίκηση που θα αναγκάσει τον Ντομ να πληρώσει το απόλυτο τίμημα.

Βιβλίο

Το Μωρό της Σοφίτας, Λένα Μαντά

Το Μωρό της Σοφίτας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Το Μωρό της Σοφίτας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός


Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…

Εσύ που κρατάς στα χέρια σου τούτο το γραπτό, άκουσες ποτέ για τα «μωρά της σοφίτας»; Σου πέρασε από το μυαλό πόσες ψυχές δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ έτρεχαν να το ανταμώσουν γλιστρώντας από τα σπλάχνα της μάνας τους; Ανίδεος είσαι, αναγνώστη, για τα μικρά και μεγάλα δράματα μιας κοινωνίας που έκρυβε, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της, ολισθήματα, αμαρτίες, ακόμη και ακολασίες, όπου μπορούσε. Σε υπόγεια, σε σοφίτες, και κάτω από το χώμα καμιά φορά…

Βρέθηκαν πολλά τέτοια μωρά, έπειτα από χρόνια, όταν τα παλιά αρχοντικά ήρθε η ώρα τους να γίνουν πολυκατοικίες. Οι συνθήκες υγρασίας φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο ώστε να μετατραπούν σε μικροσκοπικές μούμιες που σόκαραν όσους τα ανακάλυψαν. Τα μωρά της σοφίτας…

Εγώ δε βρίσκομαι ανάμεσά τους όμως… Είμαι ένα μωρό της σοφίτας αλλά εγώ έζησα. Και μεγάλωσα…. Για να γράψω την ιστορία μου…

Το Μπλε Ζαφείρι, Ρένα Ρώσση Ζαΐρη

To Μπλε Ζαφείρι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός
To Μπλε Ζαφείρι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο θάνατος του Μάρκου ήταν άραγε τραγικό δυστύχημα ή ανθρωποκτονία από πρόθεση; Ο Άλκης είναι σίγουρος πως η Μελάνθη κάτι του κρύβει. Κι ως αστυνομικός είναι αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια.

Εκείνη ξέρει πως δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του. Αν του αποκαλύψει πως δε σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει, θα αναγκαστεί να μοιραστεί μαζί του το ανείπωτο μυστικό της. Και τότε η ζωή της θα γίνει χίλια κομμάτια.

Μπερδεμένη, φοβισμένη και μόνη, προσπαθεί να ξεφύγει από τον ιστό που υφαίνεται γύρω της. Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη ζωή της.

Ένα μπλε ζαφείρι, ένας σκορπιός, ένα γεράκι-κυνηγός κι η Λήμνος, ένα νησί πλημμυρισμένο μυστήριο, μπλέκονται με τους ήρωες, με το αγγελικό και συνάμα διαβολικό πρόσωπό τους, με τα ανείπωτα μυστικά τους, με τρεις δολοφονίες.
Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν πιεστεί πολύ; Τα πάντα.

Μην χάσετε

22nd Athens Jazz, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ένα πολυσυλλεκτικό line-up με 21 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της παγκόσμιας τζαζ σκηνής και μια σειρά από παράλληλες δράσεις συνθέτουν τη φετινή ξεχωριστή Athens Jazz εμπειρία.

Το Athens Jazz, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Ελλάδα, έρχεται πιο δυναμικό από ποτέ από τις 22 έως τις 28 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό, διεθνές line-up που εκφράζει στο απόλυτο τον χωρίς μουσικά όρια χαρακτήρα της τζαζ. Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης, που αποτελεί το καθιερωμένο ραντεβού των μουσικόφιλων της Αθήνας, και όχι μόνο, μας δίνει για 22η χρονιά την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά και με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης όλες τις τάσεις της τζαζ παγκοσμίως μέσα από 21 συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και ανερχόμενων σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστώντας το φεστιβάλ ένα από τα πιο πολυσυλλεκτικά των τελευταίων χρόνων.

Athens Street Food Festival, Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι

athens street food festival

H Αθηναϊκή παράδοση του Μαΐου συνεχίζει και αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτή την Παρασκευή 19 Μαΐου και όλο το Σαββατοκύριακο, οι foodies της Αθήνας θα ξαναβρεθούν στο μεγαλύτερο φεστιβάλ φαγητού της χώρας για να δοκιμάσουν αμέτρητες και εξαιρετικές επιλογές «φαγητού του δρόμου» από όλον τον Γαλαξία!

Διαβάστε επίσης

Νέες ταινίες: Γκάζια και δράση στα ελληνικά σινεμά

Οι Πυξ Λαξ ξεκινούν την καλοκαιρινή περιοδεία τους από το Βεάκειο θέατρο

Μπάμπης Στόκας από το Α έως το Ω: Το «βλαχάκι» που ήθελε να γίνει οδηγός αγώνων

Φίλιππος Πλιάτσικας: Οι Πυξ Λαξ είμαστε ο Στόκας κι εγώ και όποτε θέλουμε θα παίζουμε

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ