ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Nirvana: Σπασμένη κιθάρα του Κερτ Κομπέιν πουλήθηκε για σχεδόν 600.000 δολάρια

Nirvana Κερτ Κομπέιν
Ο frontman των Nirvana, Κερτ Κομπέιν
Getty images

Η σπασμένη μαύρη Fender Stratocaster κιθάρα φέρει τις υπογραφές των μελών των Nirvana.

Μία από τις κιθάρες του Κερτ Κομπέιν, από την εποχή του «Nevermind» πουλήθηκε για 595.000 δολάρια.

Ωστόσο, το αξιοσημείωτο στην περίπτωση αυτή είναι πως πρόκειται για μια σπασμένη κιθάρα! Ο Κομπέιν έσπασε την κιθάρα στη σκηνή, την εποχή του εμβληματικού άλμπουμ το 1991, ενώ αργότερα συναρμολογήθηκε εκ νέου, αν και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά.

Η μαύρη Fender Stratocaster δημοπρατήθηκε από το Julien's Auctions κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Music Icons στο Hard Rock Cafe της Νέας Υόρκης. Η αρχική εκτίμησή της άγγιζε τα 60.000 δολάρια.

H μαύρη Fender Stratocaster του Κερτ Κομπέιν
H μαύρη Fender Stratocaster του Κερτ ΚομπέινJulien's Auctions


Το σώμα της κιθάρας φέρει την υπογραφή και των τριών μελών των Nirvana - Κομπέιν, Ντέιβ Γκρολ και Κρις Νοβοσέλιτς - ενώ διαθέτει και μια αφιέρωση του Κομπέιν στον Μαρκ Λάνεγκαν των Screaming Trees που γράφει: «Hell-o Mark! Love, Your Pal, Kurdt Kobain / Washed up rockstar».

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, στο λαιμό της κιθάρας υπάρχει χαραγμένο το «Boddah Lives» (αναφορά στον φανταστικό φίλο της παιδικής ηλικίας του Κομπέιν), ενώ η κιθάρα βρίσκεται σε μια μαύρη σκληρή θήκη με το «Abort Christ» γραμμένο στην κορυφή με λευκά γράμματα.

Οι κιθάρες του Κομπέιν αποτελούν πάντα μεγάλα «εισιτήρια» για οίκους δημοπρασιών, με την εμβληματική 1959 Martin D-18E που χρησιμοποιήθηκε στο MTV Unplugged να πωλείται στην τιμή ρεκόρ των 6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020, ενώ η Fender Mustang του 1969 που χρησιμοποίησε στο βίντεο «Smells Like Teen Spirit» πωλήθηκε για 4,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Διαβάστε επίσης

Nirvana: H Κόρτνεϊ Λαβ αποκαλύπτει τους αρχικούς στίχους του «Smells Like Teen Spirit»

Κέρτ Κομπέιν: Νέα στοιχεία ανατρέπουν τα δεδομένα - Σενάρια για δολοφονία του ροκ σταρ

Nirvana: Σε δημοπρασία η κιθάρα του Cobain από το βίντεο «Smells Like Teen Spirit»