ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Έτοιμοι για την μεγάλη αποκάλυψη του μυστικού!

Αμφίπολη: Έτοιμοι για την μεγάλη αποκάλυψη του μυστικού!

Απόρθητος αποδεικνύεται ο τρίτος θάλαμος στην Αμφίπολη, με τους ανασκαφείς να μελετούν ακόμα και το σκάψιμο τούνελ

Τα σενάρια είναι πολλά, οι απόψεις διίστανται και ο «πόλεμος» των αρχαιολόγων καλά κρατεί. Και φυσικά, σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η περιέργεια των απλών ανθρώπων που αγωνιά να μάθει την ταυτότητα του νεκρού που αναπαύεται εδώ και αιώνες στο ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά.

amf1

Τέλος δεν έχουν οι εκπλήξεις, αλλά και οι προκλήσεις, αφού η είσοδος στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Σοβαρές είναι οι ενδείξεις περί ύπαρξης και τέταρτου θαλάμου στο μνημείο, τη στιγμή που τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας εργασίας – εντάχθηκε μέχρι και σπηλαιολόγος, καθώς επικρατούν συνθήκες εξερεύνησης σπηλαίου – βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη ανασκαφική διαδικασία.

Σενάρια για την ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου πυροδότησαν τα νέα ευρήματα που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά ανατρέποντας ενδεχομένως και το σενάριο που θέλει το ταφικό μνημείο να έχει συληθεί.

Χθες έγινε γνωστό πως μέσα στους τόνους χωμάτων που βγαίνουν από τον Μακεδονικό τύμβο, ανακαλύφθηκαν και μικρά κομμάτια από μάρμαρο της Θάσου τα οποία εικάζεται πως αποτελούν τμήμα από την χαίτη του λέοντα της Αμφίπολης.

Με τα νέα δεδομένα οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την ανεύρεση και τέταρτου θαλάμου.

2147174 b2

Θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες

Οι εργασίες της ομάδας των αρχαιολόγων και των τεχνικών συνεχίζονται, με την αφαίρεση άμμου, ενώ ενισχύεται η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.

Οι αρχαιολόγοι θα αφαιρέσουν δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες προκειμένου να αποκαλυφθούν εξ ολοκλήρου και να φανεί το μεγαλείο των αγαλμάτων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι Καρυάτιδες έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους.

2147175

Θα σκάψουν ακόμα και τούνελ

Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι ο τρόπος που θα εισέλθουν ολοκληρωτικά στον τρίτο θάλαμο ο οποίος έχει πλάτος 4,5 μ. και εκτιμώμενο μήκος 6,5 μ., είναι καλυμμένος με χώμα ύψους 3,5 μ., ενώ δεν έχει εξακριβωθεί αν το κόκκινο χρώμα που διακρίνεται στον απέναντι τοίχο οφείλεται σε βαφή ή σε υγρασία.

2150542

Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η ομάδα να αναζητήσει τρόπους εισόδου ακόμα χαμηλότερα σκάβοντας μικρό "τούνελ" που θα οδηγήσει τα μέλη της ομάδας στον τρίτο θάλαμο. Κατά πάσα πιθανότητα Κυριακή, ίσως Δευτέρα, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια εισόδου μελών της ανασκαφικής ομάδας στον τρίτο θάλαμο.

Την Κυριακή αναμένεται νέα ενημέρωση από την επικεφαλής των ανασκαφών, για το αποτέλεσμα της τεχνικής που ακολουθούν αλλά και για τα όσα «μαρτυρούν» τα ευρήματα. Άλλωστε σε δήλωσή της η κ. Περιστέρη ήταν ξεκάθαρη: «οι εκπλήξεις δεν θα σταματήσουν εδώ»

Διαβάστε επίσης:

Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης