Χιλιάδες θέσεις εργασίας και ψώνια στο… Μetaverse - Τι «εκπλήξεις» μας φέρνει η τεχνολογία το 2023
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χιλιάδες θέσεις εργασίας και ψώνια στο… Μetaverse - Τι «εκπλήξεις» μας φέρνει η τεχνολογία το 2023

Νέες ευκαρίες για επαγγελματική ενασχόληση με τον τομέα της τεχνολογίας μαζί με πολλές καινοτομίες στον κυβερνοχώρο μας επιφυλάσσει το 2023 - Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης, και του Metaverse στη νέα εποχή του διαδικτύου 

Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό να εξελίσσεται με τέτοια ταχύτητα που και να θέλει κάποιος να συμβαδίσει με τα γεγονότα, πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και από έτος σε έτος.

Φυσικά δεν μιλάμε απλώς για ένα νέο κινητό, το οποίο θα παρουσιάσει μια εταιρεία και θα έχει καλύτερα χαρακτηριστικά από το μοντέλο που έβγαλε η ίδια στην αγορά ένα χρόνο πριν. Αλλά για άλματα προόδου σε συγκεκριμένους τεχνολογικούς τομείς, οι οποίοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο εγγύς μέλλον, αρχής γενομένης από το 2023.

Όπως ο γνωστός σε όλους μας κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης που προβλέπεται να μας απασχολήσει πολύ φέτος αλλά και το Μetaverse που σιγά σιγά θέλει να μας μεταφέρει στον δικό του ψηφιακό «πλανήτη».

Αυτές είναι λοιπόν οι πέντε πιο σημαντικές τάσεις στην τεχνολογία για τη φετινή χρονιά:

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται με… σπασμένα φρένα το 2023, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική πορεία που σημειώνει τα τελευταία χρόνια. Χάρη στη συνεχή εξέλιξή της, η συγκεκριμένης τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τη συναντάμε κυριολεκτικά παντού, από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις μέχρι και σε αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα, διάφοροι οργανισμοί τη χρησιμοποιούν πλέον για να μελετήσουν την αλληλεπίδραση του πελάτη με την εκάστοτε επιχείρηση και να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με τις επιθυμίες του.

Έτσι θα μπορέσουν να προβλέψουν τη ζήτηση για υπηρεσίες όπως για νοσοκομεία ή τον τουρισμό και να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατανομής των πόρων για διάφορα έργα.

Aυτή τη στιγμή οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είναι η αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, προγράμματα πλοήγησης και εικονικοί βοηθοί φωνής όπως η Siri και η Alexa. Αλλά το ολοκαίνουργιο δημιούργημα της Τεχνητής Νοημοσύνης ακούει στο όνομα ChatGTP, γύρω από το οποίο έχει ήδη γίνει μεγάλη συζήτηση για τις άκρως εντυπωσιακές, ομολογουμένως, δυνατότητες του.

Πάντως λόγω της ευρείας διάδοσης της Μηχανικής Μάθησης η οποία είναι αλληλένδετη με την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και η ζήτηση για ειδικευμένους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την εταιρεία Forrester, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα είναι υπεύθυνες για την κάλυψη του 9% όλων των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έως το 2025.

Παράλληλα είναι χαρακτηριστικό ότι η Ayesha Khanna, συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Addo, μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, προβλέπει μια «έκρηξη» εικόνων και μουσικής που θα δημιουργηθούν μέσω τεχνητής νοημοσύνης το 2023. Προσθέτει ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά «η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει το νέο μέλος της ομάδας σε πολλές δουλειές, συνεισφέροντας ιδέες και προσχέδια».

Metaverse

Μπορεί αυτό που στα ελληνικά μεταφράζεται ως μετασύμπαν, να είναι ένας όρος που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως εν έτει 2023 όταν κάποιος αναφέρεται στο Metaverse , εννοεί τον εικονικό κόσμο που μας σύστησε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Είναι το διαδίκτυο στο οποίο βρίσκεσαι μέσα του, αντί απλώς να το κοιτάς» είχε δηλώσει ο ιδιοκτήτης του Facebook.

Το Metaverse λοιπόν είναι ένα δίκτυο κοινών εικονικών κόσμων όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν με φίλους τους, να δημιουργήσουν και να παίξουν παιχνίδια, να εργαστούν μέχρι και να ψωνίσουν.

Ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες όπως εικονικές επιδείξεις μόδας ενώ έχουν διοργανωθεί ακόμα και ζωντανές συναυλίες. Aναμένεται να γίνουν περισσότερα τέτοια event το 2023. Το Metaverse υπόσχεται επίσης να προσφέρει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση ώστε οι μαθητές να μπορούν να αφομοιώσουν καλύτερα τη γνώση.

Αλλά και στον τομέα εργασίας, το Metaverse ετοιμάζεται να φέρει την επανάσταση. Σύμφωνα με μια έκθεση, το Facebook θα δημιουργήσει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω του Metaverse. Επίσης, με βάση την πρόβλεψη της Goldman Sachs, το μέγεθος της αγοράς Metaverse θα αξίζει 2 έως 12 τρισεκατομμύρια δολάρια στο μέλλον.

Πολλές εταιρείες-«κολοσσοί» όπως η Disney, η Hyundai, η Gucci, η Samsung, η Adidas και η Nike έχουν εξετάσει ενδελεχώς τη δυνατότητα για επιχειρηματική επένδυση στο Metaverse και έχουν καταλήξει σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που βασίζονται στην εικονική πραγματικότητα. Το ίδιο παράδειγμα θα ακολουθήσουν και πολλές μικρότερες εταιρείες το 2023, οι οποίες θα προσπαθήσουν να φέρουν τους πελάτες τους πιο κοντά με το Metaverse, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Μetaverse θα γίνει επίσης πιο εύκολα προσβάσιμο μέσω συσκευών όπως ακουστικά και έξυπνα γυαλιά, με τις επιχειρήσεις να επιθυμούν να αξιοποιήσουν με κάθε τρόπο αυτές τις ευκαιρίες.

Ακόμα αναμένεται να βελτιωθεί το κομμάτι των avatar, τα οποία θα μοιάζουν πάρα πολύ στον εκάστοτε χρήστη μιλώντας σε διάφορες γλώσσες και κάνοντας κινήσεις με τα χέρια.

The Internet of Things - Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) αποτελείται από ένα δίκτυο συνδεδεμένων αισθητήρων και μηχανημάτων που μπορεί να συλλέξει δεδομένα για τα πάντα, από την θέρμανση στο σπίτι μέχρι και την κίνηση στους δρόμους της πόλης.

Πιστεύεται ότι το Internet of Things θα αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας το 2023. Την ώρα λοιπόν που μαίνεται η ενεργειακή κρίση έρχονται οι έξυπνοι θερμοστάτες για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους. Όλο και περισσότερες συσκευές κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά και χρησιμοποιούν έξυπνους αισθητήρες που βασίζονται σε δεδομένα για να βελτιώσουν τις ενεργειακές επιλογές και να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση.

Μάλιστα οι επιστήμονες λένε ότι το 2023 θα σημειωθεί αύξηση σε IoT προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την υγεία, όπως έξυπνα ρολόγια που προσφέρουν εξελιγμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση διαφόρων δεικτών.

Κυβερνοασφάλεια

Την περίοδο της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, υπάρχει και ανάλογη αύξηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Μια νέα έκθεση της McAfee εκτιμά ότι οι παγκόσμιες απώλειες χρημάτων από απάτες κλοπής στο διαδίκτυο ξεπερνούν πλέον το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η απειλή αντιστοιχεί στα όρια του «κόκκινου» συναγερμού, το διακύβευμα είναι απίστευτα υψηλό και δεν υπάρχουν αρκετοί καταρτισμένοι ειδικοί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες πληρώνουν υψηλούς μισθούς για καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας — και αυτός είναι ο λόγος που η εκμάθηση και η αναβάθμιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επένδυση για κάποιον σήμερα.

Ο μέσος μισθός για κάποιον που ασχολείται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην Ινδία είναι 7.00.000 INR ετησίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 115 χιλιάδες δολάρια ετησίως.

Μια πρόσφατη αναζήτηση στο LinkedIn με το λήμμα «κυβερνοασφάλεια» οδήγησε σε περισσότερα από 50.000 αποτελέσματα αναζήτησης. Κορυφαίες εταιρείες έχουν αγγελίες θέσεων εργασίας στον κυβερνοχώρο όπως η Deloitte, Paypal, AT&T, IBM, Oracle και Apple. Το 2023 φαντάζει ιδανική χρονιά για κάποιον που ασχολείται με την πληροφορική να ασχοληθεί με το πεδίο της κυβερνοασφάλειας.

Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διαδικασιών

Το Robotic Process Automation (RPA) χρησιμοποιεί ένα πολλαπλό λογισμικό και εφαρμογές για την αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών, όπως η συλλογή και ανάλυση δεδομένων, η εξυπηρέτηση πελατών και άλλες επαναλαμβανόμενες εργασίες που διαχειρίζονταν προηγουμένως μέσω μη αυτόματων διαδικασιών.

Όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, το RPA είναι μια ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία που αυτοματοποιεί πολλές θέσεις εργασίας σε διαφορετικούς κλάδους. Η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey έχει βρει σε ανάλυσή της ότι λιγότερο από το 5% των θέσεων εργασίας σήμερα μπορούν να αυτοματοποιηθούν πλήρως, αλλά σχεδόν το 60% μπορεί να αυτοματοποιηθεί τουλάχιστον εν μέρει.

Το RPA προσφέρει πολλές νέες επιλογές καριέρας, όπως προγραμματιστή, διευθυντή έργου, αναλυτή επιχειρήσεων ή σύμβουλο. Ανοίγει επίσης πόρτες σε θέσεις εργασίας υψηλής αμοιβής σε κορυφαίους οργανισμούς.

Διαβάστε επίσης:

ChatGPT: Ένα «τρομακτικό» πολυεργαλείο που θέλει να αλλάξει το Ίντερνετ - Μπορεί;

Παιδιά και social media: Οι κίνδυνοι και οι αριθμοί που τρομάζουν - Τι λένε οι ειδικοί

BeReal: Το app που θέλει να «σπάσει» κάθε στερεότυπο των social media

Ξεχάστε τα social – Στο metaverse με το αζημίωτο επενδύουν οι διάσημοι

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ