TRAVEL

Γιατί τα Γιάννενα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας

Γιατί τα Γιάννενα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας

Χτισμένα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, τα Γιάννενα, Ιωάννινα ή Γιάννινα, αποτελούν μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας.

Με πολλά μνημεία από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και απίστευτη φυσική ομορφιά, η πόλη διατηρεί μέχρι σήμερα μια ατμόσφαιρα μοναδική, που την κάνει να κερδίζει κάθε χρόνο πολλούς νέους θαυμαστές.Τα Γιάννενα είναι μια πόλη με πανέμορφα κτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, με εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που δημιουργούν λαϊκή τέχνη υψηλής ποιότητας, με γαστρονομικές προτάσεις για πολύ απαιτητικούς επισκέπτες αλλά και με πανέμορφη φύση να περιβάλλει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Η πόλη

Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι το αξιοθέατο που «συστήνει» την πόλη στους επισκέπτες της, καθώς το Φετιχιέ Τζαμί, ο τάφος του Αλή Πασά και η Έκθεση Αργυροχρυσοχοΐας μαζί με τη μοναδική θέα στη λίμνη, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα τείχη, βοηθούν όσους φτάνουν εκεί να σχηματίσουν μια πολύ καλή άποψη για την πόλη. Εκεί ο χρόνος μοιάζει να κυλά σε διαφορετικούς ρυθμούς και είναι δύσκολο να πιστέψει ο επισκέπτης πως περνώντας απλώς μια πύλη, βρίσκεται σε ένα τόσο διαφορετικό και ταυτόχρονα τόσο «ίδιο» μέρος. Η περιήγηση στο ήσυχο κάστρο, ακολουθείται συνήθως από μια βόλτα στο πολύβουο ιστορικό κέντρο, την «καρδιά» της πόλης.

Το κτήριο της Νομαρχίας -σήμερα στεγάζει την περιφέρεια Ηπείρου- είναι το σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να τριγυρίσουν στα μεζεδοπωλεία, τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Τα Γιάννενα φημίζονται, άλλωστε, για την κουζίνα τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα γλυκά ταψιού, αλλά και για τη νυχτερινή τους ζωή στα μπαρ της πόλης. Τα Γιάννενα διαθέτουν κτήρια υψηλής αρχιτεκτονικής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν τον 19οαιώνα ή στις αρχές του 20ου. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το δημοτικό ρολόι και το κτήριο του δημαρχείου, ενώ εκτός από τη Νομαρχία, την προσοχή των επισκεπτών «κερδίζουν» η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, το Ταχυδρομείο, η Παιδαγωγική Ακαδημία και το Αρχοντικό Τζαβέλλα.

Η παραλίμνια περιοχή έχει δικό της, ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι ιδανική για περπάτημα δίπλα κάτω από τα ψηλά δέντρα που διαμορφώνουν τόσο διαφορετικά το τοπίο, ανάλογα με την εποχή, προσφέροντας παχιά σκιά το καλοκαίρι, «βάφοντας» καφέ τη λίμνη το φθινόπωρο, με τα γυμνά κλαδιά τους το χειμώνα, μέχρι ο κύκλος της αναγέννησης να ξεκινήσει από την αρχή. Καταστήματα για φαγητό, ποτό, καφέ και γλυκό βρίσκονται στην περιοχή αυτή, όπως επίσης και ανοιχτές πλατείες, όπου τα παιδιά μπορούν να χαρούν το παιχνίδι.

Το Νησάκι

Ξεχωριστή «υπόθεση» αποτελεί η λίμνη και το νησάκι της, για το οποίο φεύγουν καραβάκια πολύ συχνά. Λέγεται Νησάκι και είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά της Ελλάδας που βρίσκονται μέσα σε λίμνη -το άλλο είναι ο Άγιος Αχίλλειος στη Μεγάλη Πρέσπα. Ο μικρός οικισμός στο Νησάκι είναι πραγματικά εντυπωσιακός και καθώς οι επισκέπτες περπατούν στα στενά δρομάκια, φτάνει στο σπίτι του Αλή Πασά, όπου ο διαβόητος Τούρκος αξιωματούχος έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Σήμερα το σπίτι αυτό έχει μεταμορφωθεί σε ένα πολύ εντυπωσιακό μουσείο που «διηγείται» όλη την ιστορία και μεταφέρει τους πάντες στο κλίμα της εποχής. Η βόλτα στο Νησάκι δεν μπορεί παρά να καταλήξει στα καταστήματα αργυροχρυσοχοΐας, που είναι η τέχνη της περιοχής, αλλά και στα εστιατόρια που «στολίζονται» από μεγάλες γυάλες με λιμναία ψάρια και όλα προσφέρουν τον «παραδοσιακό μεζέ», τα περίφημα βατραχοπόδαρα.

Οι εκδρομές

Με βάση τους τα Γιάννενα, οι εκδρομείς μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν πολλές και ιδιαίτερες αποδράσεις. Η επίσκεψη στην πόλη αξίζει σίγουρα να συνοδευτεί από βόλτα στο Μέτσοβο, το πανέμορφο κεφαλοχώρι με τα παραδοσιακά σπίτια. Το σπήλαιο του Περάματος, ένα από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας, αλλά και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης συγκεντρώνουν επίσης πλήθος προτιμήσεων. Αξίζει ακόμα μια επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη, που επισήμως ονομάζεται Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη και διαθέτει μια πολύ εντυπωσιακή έκθεση. Το Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα με τα παραδοσιακά χωριά τους και το περίφημο Φαράγγι του Βίκου, προσελκύουν φυσικά πολλούς επισκέπτες και εντυπωσιάζουν. Από τα Γιάννενα, μονοήμερη επίσκεψη, ειδικά το καλοκαίρι, μπορεί να γίνει και στην παραθαλάσσια Πάργα, με τις πανέμορφες ακτές, ενώ δροσιά προσφέρουν και τα ποτάμια της Ηπείρου, ιδίως ο Βοϊδομάτης και ο Αχέροντας.

Ιδανικός προορισμός για χειμώνα και καλοκαίρι, τα Γιάννενα έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στον χάρτη των πιο όμορφων προορισμών της χώρας. Είναι εξάλλου, πολύ δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος που θα επισκεφθεί την πόλη και δεν θα υποσχεθεί στον εαυτό του να επιστρέψει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: «Πόλεμος νεύρων» στο Αιγαίο - Έκανε στροφή και επιστρέφει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα