TRAVEL

Φωτογραφίες από εννιά ιστορικά ιερά μέρη στον κόσμο

Φωτογραφίες από εννιά ιστορικά ιερά μέρη στον κόσμο

Η θρησκεία διαμορφώνει συνειδήσεις, λαούς, γράφει ακόμα και την ιστορία σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι σήμερα. Οι τόποι λατρείας ήταν από την αρχαιότητα ιεροί και χρωματίζονταν με ιδιαίτερη σημασία ανά τους αιώνες, ανεξαρτήτως των διαφορών μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών ή και δογμάτων.

Οι άνθρωποι ανέκαθεν, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, έφτιαχναν τόπους και μνημεία για να εκδηλώνουν την πίστη τους ή ανήγαγαν σε «ιερά» όρη, ποταμούς, σπήλαια και άλλα. Κάποια από τα μνημεία αυτά όχι μόνο διασώθηκαν διαμέσου των αιώνων αλλά παραμένουν ως σήμερα ενεργοί τόποι λατρείας για τους πιστούς. Κάποια έχουν αναδειχθεί ως «έργα τέχνης», αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και ιστορικά μνημεία, ενώ αντιμετωπίζονται ως αξιοθέατα από ανθρώπους κάθε θρησκείας – ή και καμίας θρησκείας.

Ας δούμε μερικούς από τα πιο σπουδαίους ιερούς τόπους ανά τον κόσμο:

Σαγράδα Φαμίλια, Βαρκελώνη, Ισπανία

Το έργο ζωής του αρχιτέκτονα Γκαουντί, που άφησε τη σφραγίδα του στην εικόνα της Βαρκελώνης, παραμένει από το 1882 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα ημιτελές. Εν τούτοις είναι μία από τις πιο επιβλητικές καθολικές εκκλησίες στον κόσμο, που ξεχωρίζει για το περίτεχνο εξωτερικό της και το απόκοσμο σχεδόν, εσωτερικό της. Βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης, ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εγκαινιάστηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως έργο είχε ξεκινήσει πριν τον Γκαουντί, ο οποίος την ανέλαβε το 1883 και συνδύασε στο σχέδιό του τον γοτθικό ρυθμό με τον μοντερνισμό, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Ιερό Λας Λάγιας, Κολομβία

Κοντά στα σύνορα της Κολομβίας με τον Ισημερινό βρίσκεται το Ιερό Λας Λάγιας, μια νεογοτθικού τύπου βασιλική χτισμένη στη μέση ενός φαραγγιού, με το νερό του ποταμού να τρέχει σχεδόν 80 μέτρα πιο κάτω. Ένα θαύμα λέγεται πως οδήγησε τους πιστούς να χτίσουν αυτή την εκκλησία στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ το Ιερό Λας Λάγιας είναι γνωστό και ως η Παναγία της Αβύσσου. Το προσκύνημα στην εκκλησία αυτή λέγεται πως είναι θαυματουργό και, σε κάθε περίπτωση, αυτό το έργο αξίζει τον θαυμασμό όλων.

Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, Αιθιοπία

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Λαλιμπέλα της Αιθιοπίας χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα. Πρόκειται για μια μονολιθική εκκλησία που στο εξωτερικό της έχει και μία κολυμβήθρα, σε μια τεχνητή τάφρο. Το ξεχωριστό της εκκλησίας αυτής είναι πως είναι υπόσκαφη με την σκεπή της μόνο να βρίσκεται στην επιφάνεια και όλο το υπόλοιπο κτίσμα είναι υπόγειο, σκαλισμένο στον βράχο. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ακόμα 10 ίδιου τύπου χριστιανικοί ναοί.

Ουλουρού, Αυστραλία

Το Ουλουρού είναι μια από τις πιο διάσημες και χαρακτηριστικές εικόνες για την ενδοχώρα της Αυστραλίας: Ένας πελώριος κοκκινωπός βράχος που ξεχωρίζει σε μια τεράστια επίπεδη περιοχή. Πρόκειται για έναν μέγαλο μονόλιθο από ψαμμίτη, που έχει ύψος 348 μέτρα και περιφέρεια 9,4 χιλιόμετρα. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται ιερός από τους Αναγκού, τους Αβορίγινες της περιοχής.

Μέγα Τέμενος Σεΐχη Ζαΐντ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το τζαμί του Σεΐχη Ζάιντ είναι γνωστό ως Μέγα Τέμενος ή Λευκό Τζαμί και βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι. Είναι το μεγαλύτερο τζαμί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ άνοιξε τις πύλες του μόλις το 2007. Ο ιδρυτής του, σεΐχης Ζαΐντ είναι ενταφιασμένος στην αριστερή πτέρυγα. Το κτίσμα είναι αραβικής και μαυριτανικής αρχιτεκτονικής και μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 προσκυνητές. Καθένας από τους τέσσερις μιναρέδες του φτάνει τα 115 μέτρα ύψος, ενώ οι λευκοί, μαρμάρινοι τρούλοι του συγκροτήματος είναι συνολικά 57 τρούλοι.

Ναός Αγίου Βασιλείου, Μόσχα, Ρωσία

Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Μόσχας, οι πολύχρωμοι τρούλοι του ναού του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκινη πλατεία. Ο ναός χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Ιβάν τον Τρομερό και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κρεμλίνο. Τον αποτελούν εννέα παρεκκλήσια, γύρω από το κεντρικό κτίριο, ενώ το χαρακτηριστικό του είναι οι κρεμμυδόσχημοι τρούλοι – σημαντικό στοιχείο της ρωσικής ναοδομίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο τσάρος Ιβάν ο Τρομερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα του Αγίου Βασιλείου μόλις ολοκληρώθηκε το έργο, ώστε να μην ξανακτιστεί ποτέ κάτι τόσο εντυπωσιακό.

Τείχος των Δακρύων, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Λέγεται πως πρόκειται για τμήμα του δεύτερου ναού του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ και αποτελεί για τους Εβραίους σημαντικότατο ιερό προσκύνημα. Το Δυτικό Τείχος ή Τείχος των Δακρύων, ξεκίνησε να χτίζεται από τον Ηρώδη και ολοκληρώθηκε τον 7ο αιώνα. Έχει ύψος 19 μέτρα, μήκος 488 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από ασβεστολιθικούς ογκόλιθους.

Άγιον Όρος, Ελλάδα

Μία ολόκληρη χερσόνησος στην Ελλάδα, η χερσόνησος του Άθω, είναι η πιο σημαντική μοναστική πολιτεία του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, ενώ ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συνολικά στο Άγιον Όρος λειτουργούν σήμερα 20 μονές, ενώ οι ιστορικοί εκτιμούν ότι η μοναστική αυτή πολιτεία άρχισε να δημιουργείται από τον 8ο αιώνα. Σε ολόκληρη την περιοχή ισχύει το άβατον των γυναικών, απαγορεύεται δηλαδή η είσοδος στις γυναίκες, καθώς όπως αναφέρεται οι μοναχοί αφιερώνονται στη Θεοτόκο. Σήμερα εκτιμάται ότι στο Άγιον Όρος ζουν περί τους 1650 μοναχούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.