TRAVEL

Οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου: 3 προτάσεις για οδικές φθινοπωρινές εκδρομές κοντά στη φύση

Φθινοπωρινές εκδρομές
Φθινοπωρινές εκδρομές, ιδανικές για Σαββατοκύριακο

Καθώς πλησιάζουμε στην «καρδιά» του φθινοπώρου, η επιθυμία μας για αποδράσεις από το «κλεινόν άστυ» αυξάνεται. Τι κι αν ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτουμε είναι περιορισμένος; Τα Σαββατοκύριακα παραμένουν η ιδανική ευκαιρία για να επιβιβαστούμε στο αυτοκίνητό μας και να δραπετεύσουμε από τους έντονους ρυθμούς του αστικού τοπίου, αναζητώντας κάποιον «παραμυθένιο» προορισμό.

Ευτυχώς, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα, υπάρχουν αρκετές επιλογές για αποδράσεις, για εμάς που δεν χορταίνουμε τις φυσιολατρικές περιηγήσεις και αναζητούμε ένα ήσυχο «καταφύγιο», ώστε να απολαύσουμε λίγες στιγμές ανάπαυσης, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Παραδοσιακοί οικισμοί με πέτρινα σπίτια, μαγευτικά τοπία με πυκνή βλάστηση, ορεινές πλαγιές «ντυμένες» στα λευκά, εντυπωσιακές διαδρομές δίπλα σε λίμνες και επιβλητικά έλατα, είναι μόνο μερικές από τις «κρυφές» ομορφιές της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίες περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ξεφύγουμε για λίγο από το στρες που μας προκαλεί συχνά η καθημερινότητα στην πόλη και να έρθουμε ξανά σε επαφή με τη φύση, έχουμε κάθε λόγο να οργανώσουμε σήμερα κιόλας μία οδική, φθινοπωρινή εκδρομή κοντά στο πράσινο. Το πού θα πάμε, το τι θα δούμε και ποια είναι τα σημεία στα οποία αξίζει να εστιάσουμε, για να έχουμε ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι, θα τα ανακαλύψουμε αμέσως.

Ο «πολύχρωμος», παραμυθένιος οικισμός Παύλιανη που «αφυπνίζει» τη φαντασία μας

Αν αναζητούμε έναν εναλλακτικό προορισμό κοντά στη φύση για την επόμενη φθινοπωρινή μας απόδραση, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παύλιανη, τον «πολύχρωμο» οικισμό της Φθιώτιδας. Πρόκειται για ένα χωριό που απέχει 2,5 ώρες από την Αθήνα και μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού. Η Παύλιανη είναι χτισμένη σε μία πλαγιά 1.040 μέτρων στο βουνό Οίτη, στην «καρδιά» ενός πυκνού δάσους από ελατά. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι που αξίζει να την επισκεφτούμε και ένας από τους σημαντικότερους, είναι το Πάρκο Αναψυχής στις πηγές του ποταμού Ασωπού.

Μέσα από ένα παραμυθένιο μονοπάτι με κελαριστά νερά, πανύψηλα δέντρα, ξύλινες γέφυρες σε μορφή πιάνου, τούνελ και μυστικά περάσματα, έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα και να γίνουμε για λίγο και πάλι παιδιά. Όπως και να έχει, εφόσον αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε μέχρι την Παύλιανη, είναι απαραίτητο να εξακριβώσουμε ότι το όχημά μας είναι σε θέση να μας μεταφέρει με ασφάλεια στον προορισμό μας. Και για να είμαστε σίγουροι, μπορούμε να επενδύσουμε σε ένα αξιόπιστο σετ ελαστικών όπως το ελαστικό 4 εποχών της Goodyear, Vector 4Seasons Gen-3, το οποίο με την τεχνολογία Aqua Control Technology προσφέρει εξαιρετικό κράτημα στη βροχή, ενώ χάρη στην τεχνολογία Snow Grip Technology θα παρουσιάζει καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι.

Στην καταπράσινη Ζαρούχλα για μία φυσιολατρική περιήγηση στη λίμνη Τσιβλού

Μπορεί η Ζαρούχλα να είναι ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου, μία «κουκίδα» στον χάρτη της Ελλάδας όμως, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους μακρινούς οικισμούς των Άλπεων. Πρόκειται για έναν τόπο που ξεχωρίζει για το απαράμιλλο φυσικό του κάλλος και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία που παρέχει στους επισκέπτες του. Πιο αναλυτικά, η Ζαρούχλα απέχει δύο ώρες από την Αθήνα και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.020 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Χελμού. «Κρύβεται» κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων, πεύκων και ελάτων, ενώ διαθέτει ποταμούς και μικρότερα ρυάκια που συνθέτουν ένα καθηλωτικό σκηνικό, το οποίο δεν γίνεται να μας αφήσει ασυγκίνητους. Φυσικά, αυτό οφείλεται και στη δημοφιλή λίμνη Τσιβλού, το «στολίδι» της περιοχής, έναν «πλούσιο» υγροβιότοπο, ο οποίος περιβάλλεται από ορεινές δεντρόφυτες πλάγιες και μας ανοίγει την… όρεξη για ατελείωτες πεζοπορίες.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η διαδρομή μέχρι τη Ζαρούχλα να είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο, ωστόσο, καλό θα ήταν, να έχουμε εξοπλίσει το όχημά μας με ένα σετ ελαστικών που προσφέρει δυνατό κράτημα, εξαιρετική απόδοση και προστασία σε χιόνι, βροχή και ζέστη, ώστε να είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε και πιο ορεινά, δυσπρόσιτα σημεία της περιοχής. Και αναμφίβολα, η σειρά ελαστικών Vector 4 Seasons Gen-3 της Goodyear είναι η καταλληλότερη για τις πιο περιπετειώδεις φυσιολατρικές μας περιηγήσεις, καθώς είναι εκείνη που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες νίκες στα τεστ ελαστικών 4 Εποχών, ενώ έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε βρεγμένο, στεγνό και χιονισμένο οδόστρωμα.

Στις δύσβατες πλαγιές του Ελικώνα με θέα το απέραντο μπλε του Κορινθιακού κόλπου

Ακόμη και αν ο Ελικώνας δεν διαθέτει τη φήμη του Παρνασσού, παραμένει μία εξαιρετική εναλλακτική για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν έναν λιγότερο κοσμοπολίτικο προορισμό. Το επιβλητικό, απόκρημνο «Βουνό των Εννέα Μουσών» είναι αυτό που χωρίζει τον Κορινθιακό κόλπο από τις απέραντες πεδιάδες της Βοιωτίας, γεγονός που προσφέρει στους οικισμούς του ένα μοναδικό γεωγραφικό πλεονέκτημα, ενώ στους επισκέπτες του μία άκρως εντυπωσιακή θέα που «κόβει» την ανάσα. Παρότι διαθέτει αρκετούς οικισμούς, είναι όλοι μικροί σε μέγεθος, οπότε έχουμε τη δυνατότητα να τους γνωρίσουμε μέσα σε ένα διήμερο.

Η περιήγησή μας στις πλαγιές του Ελικώνα μπορεί να ξεκινήσει από το κοντινότερο χωριό, δηλαδή την Αγία Άννα, η οποία απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά και είναι το κατάλληλο μέρος για να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας διανυκτέρευση. Την αμέσως επόμενη ημέρα, μπορούμε να συνεχίσουμε την εξερεύνησή μας στον οικισμό Ελικώνα, πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στη Μονή Οσίου Λουκά, που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και έπειτα, να συνεχίσουμε για το χωριό Κυριάκι, ώστε να απολαύσουμε κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου του, ένα χορταστικό γεύμα από παραδοσιακά εδέσματα και λίγες στιγμές ξεκούρασης, μέχρι να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Έχει σημασία να θυμόμαστε, πάντως, πως όποια διαδρομή και αν αποφασίσουμε να επιλέξουμε για τη φθινοπωρινή μας απόδραση, η ασφάλειά μας οφείλει να είναι η πρώτη και βασική μας προτεραιότητα. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στα κατάλληλα ελαστικά για τη φθινοπωρινή μας εκδρομή κοντά στη φύση, όπως τα Vector 4Seasons Gen-3 της Goodyear, δηλαδή σε εκείνα που είναι σχεδιασμένα για κάθε διαδρομή και για τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, που μπορεί να συναντήσουμε αυτή την εποχή.