Μανάους: Εξερευνώντας το καταπράσινο «Παρίσι των Τροπικών» του Αμαζόνιου
TRAVEL

Μανάους: Εξερευνώντας το καταπράσινο «Παρίσι των Τροπικών» του Αμαζόνιου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Βραζιλία είναι μία χώρα που συγκαταλέγεται στη λίστα των μελλοντικών προορισμών, κάθε έμπειρου ταξιδιώτη.

Ένα ταξίδι στην «καρδιά» της Λατινικής Αμερικής αποτελεί για αρκετούς από εμάς μία εμπειρία ζωής που ανυπομονούμε να ζήσουμε. Μία βόλτα στους πολύβουους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο, ένα βράδυ στο ολόφωτο Σάο Πάολο, μία περιήγηση στο γραφικό και πολύχρωμο Σαλβαδόρ, είναι μία ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να αντικρύσουμε εικόνες που θα μεταβάλλουν σημαντικά τον τρόπο σκέψης μας.

Παρόλα αυτά, πέρα από τις δημοφιλείς πόλεις που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει μία ακόμη περιοχή, η οποία αξίζει την προσοχή μας. Πρόκειται για την πόλη Μανάους, τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της πολιτείας του Αμαζόνας, την όγδοη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, έναν οικονομικό προορισμό που ικανοποιεί κάθε επισκέπτη, ανεξάρτητα από τον τύπο διακοπών που απολαμβάνει. Η Μανάους βρίσκεται στην «καρδιά» του τροπικού δάσους, εκεί που διασταυρώνονται ο ποταμός Ρίο Νέγκρο με τον Ρίο Σολιμόες, πριν γίνουν ένα και χυθούν στον Αμαζόνιο. Της έχει δοθεί η ονομασία «Παρίσι των Τροπικών», ενώ φιλοξενεί και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας του Αμαζονίου.

Η δημιουργία της πόλης χρονολογείται το 1669, όταν οι Πορτογάλοι έχτισαν στην περιοχή το «São José do Rio Negro» και σταδιακά διαμορφώθηκε ένας οικισμός γύρω από το φρούριο. Το όνομα Μανάους (Manaus) το έλαβε κατά την ίδρυσή της στις 24 Οκτωβρίου του 1832 και είναι μία αναφορά στους ιθαγενείς Μανάος (Manaós), ενώ προσωρινά την αποκαλούσαν και ως «Cidade da Barra do Rio Negro», δηλαδή «Η πόλη των περιθωρίων του Μαύρου Ποταμού». Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές πληροφορίες για το «Παρίσι των Τροπικών», οι οποίες θα μας πείσουν πως ένα ταξίδι στη Βραζιλία, αξίζει να συμπεριληφθεί στα επόμενα σχέδιά μας.

Ανακαλύπτοντας την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου

Ένας από τους βασικούς λόγους που η Μανάους έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε βιομηχανικό και τουριστικό κέντρο, διαθέτοντας το έβδομο μεγαλύτερο ΑΕΠ της χώρας, οφείλεται στην παραγωγή και εξαγωγή καουτσούκ, μία εμπορικοί δραστηριότητα που σημείωσε ανέλπιστη άνθηση στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι «βαρόνοι του καουτσούκ», όπως αποκαλούσαν τους επιχειρηματίες της εποχής, ήταν εκείνοι που με τους πόρους τους μεταμόρφωσαν το κέντρο της πόλης και του χάρισαν την υψηλή αρχιτεκτονική και αισθητική που διαθέτει σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Teatro Amazonas, η όπερα ιταλικού αναγεννησιακού στυλ που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής και προσφέρει μία μοναδική θέα στην πλατεία Σαν Σεμπαστιάν. Όσον αφορά την πλατεία, πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία του Σαν Σεμπαστιάν του 19ου αιώνα, ενώ περίπου την ίδια περίοδο χρονολογείται και το κτήριο Μercado Μunicipal που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο δίπλα. Είναι μία εμπορική στοά που έχει ανακηρυχθεί ως εθνικό μνημείο και φιλοξενεί μία μεγάλη αγορά από τοπικά προϊόντα, φρούτα, ακόμη και ενδύματα.

Απολαμβάνοντας το απέραντο φυσικό κάλλος και τις παραμυθένιες παραλίες

Μπορεί η Μανάους να βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τις βραζιλιάνικες ακτές, όμως χάρη στους ποταμούς που την περιβάλλουν, διαθέτει απέραντες αμμουδερές εκβολές με πεντακάθαρα νερά σε έντονες σκούρες αποχρώσεις, όπως η δημοφιλή Pont Negra. Εναλλακτικά, υπάρχει και η Praia da Lua που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης και είναι μία μικρή, ήσυχη νησίδα λευκής άμμου περιτριγυρισμένη από κατάφυτες εκτάσεις, η οποία μπαίνει μέσα στις εκβολές του Ρίο Νέγκρο.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις παραλίες, η Μανάους διαθέτει αναρίθμητες επιλογές ψυχαγωγίας για τους φυσιολάτρες, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και μια περιήγηση στο κατάφυτο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεωλογικό φαινόμενο «Encontro das Águas», δηλαδή η συνάντηση των υδάτων του ποταμού Ρίο Νέγκρο με τον Ρίο Σολιμόες, όπου η σκούρα μπλε ακτογραμμή, συναντά τα λασπόνερα της άλλης πλευράς, χωρίς όμως να ενώνονται. Αυτή η συνάντηση εκτείνεται για έξι χιλιόμετρα περίπου, ώσπου οι δύο ποταμοί γίνονται ένας, για να καταλήξουν στον Αμαζόνιο.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις εμπειρίες, τις απολαύσεις και τις μικρές ομορφιές που μας περιμένουν στη Μανάους. Γιατί μπορεί η συγκεκριμένη πόλη να βρίσκεται στη σκιά των μεγαλύτερων και δημοφιλέστερων πόλεων της Βραζιλίας, όμως δεν παύει να είναι ένας προορισμός που αξίζει τον χρόνο μας και με το παραπάνω.