Κούβα
Η ιστορία της, η μοναδικότητα του χαρακτήρα της, τα αρώματα και οι άνθρωποί της είναι όλα όσα κατατάσσουν την Κούβα σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Κούβα: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο τουρισμός της έχει φτάσει «στα ύψη»

Ένα ταξίδι στην Κούβα μοιάζει με ένα... ταξίδι στον χρόνο.

H Κούβα είναι μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει. Η ιστορία της, η μοναδικότητα του χαρακτήρα της, τα αρώματα και οι άνθρωποί της είναι όλα όσα την κατατάσσουν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Άλλωστε, τι άλλο μπορούμε να ζητήσουμε από μία χώρα που υπόσχεται να μας μαγέψει με τις μοναδικές της θάλασσες και την ιδιαίτερη φιλοσοφία της;

Κούβα
H μοναδική ατμόσφαιρα της Κούβας

Ένα ταξίδι εκεί, λοιπόν, θα μας πείσει πως δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από μία βόλτα με παραδοσιακά αυτοκίνητα του ’50 στην παλιά πόλη της Αβάνας, μία επίσκεψη στο εργοστάσιο πούρων, στο μουσείο του Havana Club και στο μουσείο της πόλης της Αβάνας ή ένα δείπνο σε τοπικό εστιατόριο με τοπική κουβανέζικη μουσική. Και για τους πιο ρομαντικούς της παρέας, αρκεί να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας ένα απολαυστικό ηλιοβασίλεμα στο κάστρο del Morro ή ένα πέρασμα στα καταγάλανα νερά της ομορφότερης παραλίας της Καραϊβικής, που δεν είναι άλλη από το κοσμοπολίτικο Βαραδέρο.

Αρκεί να έχουμε κατά νου όλα τα παραπάνω και θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα στο συμπέρασμα πως η Κούβα έχει αυξήσει σημαντικά τον τουρισμό της, τον τελευταίο καιρό, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που μόνο με μία επίσκεψή μας εκεί θα μπορέσουμε να μάθουμε.

Αβάνα
Αβάνα

Ποιες χώρες ενίσχυσαν τον τουρισμό της Κούβας;

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, η Κούβα υποδέχτηκε 971.456 διεθνείς τουρίστες, αριθμός που αντιπροσωπεύει 807.732 περισσότερους ξένους ταξιδιώτες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και Πληροφοριών (Onei).

Ο Καναδάς, η κουβανική κοινότητα στο εξωτερικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι τρεις κύριες αγορές προέλευσης για διεθνείς τουρίστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 593,3% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 και ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση (136.565 επισκέπτες), μετά τον Ιούλιο (152.480). Ο Αύγουστος αντικατέστησε τον Απρίλιο, ο οποίος είχε επιτύχει εξαιρετικά στοιχεία μετά την κατάργηση των PCR και των πιστοποιητικών COVID. Όταν αθροιστούν, λοιπόν, όλοι οι ταξιδιώτες, το σύνολο είναι 1.396.921, δηλαδή 556,1% περισσότερο από τους 251.178 του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των διεθνών επισκεπτών, οι 298.410 προέρχονταν από τον Καναδά, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 7.366 πέρυσι. Ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες (60.885 έναντι 1.872), η Ισπανία (55.102 έναντι 5.416) και η Ρωσία (38.488 έναντι 103.022). Από τη Γερμανία ήρθαν 34.898 επισκέπτες και από το Ηνωμένο Βασίλειο 30.813. Η κουβανική κοινότητα στο εξωτερικό αντιπροσώπευε 212.485 αφίξεις, έναντι 16.518 το 2021.

Κούβα

Τουρισμός και οικονομία στην Κούβα

Στόχος της Κούβας είναι να δεχτεί 2,5 εκατ. τουρίστες φέτος, υπερτετραπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό για το 2021, που ήταν 573.944 τουρίστες. Εάν εκπληρωθούν οι επίσημες προβλέψεις, τα έσοδα για την κουβανική οικονομία θα είναι περίπου 1.159 εκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την πανδημία, το 2018 και το 2019, το νησί δεχόταν από 4 έως 5 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες ετησίως. Άλλωστε, ο τουρισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος, μετά τις εξαγωγές υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα της υγείας.

Κούβα
Κούβα, ένα ταξίδι στον χρόνο

Ένα ταξίδι στην Κούβα μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο, σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας, με απίστευτες φυσικές ομορφιές και μια ατμόσφαιρα που δεν συναντάμε πουθενά αλλού…

Διαβάστε επίσης

Το Βερολίνο και άλλοι 9 προορισμοί που αγαπούν οι Έλληνες ταξιδιώτες

Απόδραση στο Μιλάνο: Το Duomo και άλλα 6 αξιοθέατα που δεν «χάνονται»

Πέντε ενδιαφέροντες προορισμοί του κόσμου για ένα φθινοπωρινό ταξίδι

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ